„La Mulți Ani”, Cristian Gațu!

Azi îl sărbătorim pe „magicianul semicercurilor” așa cum a mai fost cunoscut Cristian Gațu marele handbalist român care a făcut parte din lotul echipei naționale de handbal a României, ce a fost medaliată cu argint olimpic la Montreal 1976 și cu bronz olimpic la München 1972.

Cristian Gațu a îndrăgit sportul de foarte mic datorită tatălui său, reputatul jurnalist sportiv Petre Gațu care a avut o contribuție decisivă în alegerea carierei de către el.

Trecut pe la Rapid, Știința București și Steaua, Cristian Gațu avea să înnobileze jocul cu mingea mică prin grația sa deosebită, pusă în slujba unei echipe de excepție nu doar a handbalului, ci și a sportului românesc.

Cristian Gațu a mai câștigat două titluri de campion mondial, în 1970 și 1974, un bronz la Campionatul Mondial din 1967.

La nivel de club, Gațu a atins apogeul în 1977, prin câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București, după o finală câștigată la un gol diferență în fața celor de la ȚSKA Moscova, 21-20.

Retras din handbal, Cristian Gațu a revenit la clubul Steaua, unde a ocupat mai multe funcții, punându-și în valoare calitățile de lider, dobândite pe teren.

Cristian Gațu a avut mai multe roluri de conducere în structura sportului românesc: secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, vicepreședinte al Comitetului Olimpic Român, comandant al Clubului Sportiv al Armatei Steaua (1997 – 1998), comandantul Facultății Militare de Educație Fizică (1993 – 1997) și președinte al Federației Române de Handbal timp de 18 ani.

Cristian Gațu rămâne o legendă a sportului românesc, mai ales prin realizările sale ca jucător. Deplina recunoaștere a venit în 2009, când a fost distins de Federația Internațională de Handbal cu IHF Gold Badge of Merit pentru contribuția deosebită la dezvoltarea handbalului.

La data de 14 septembrie 2007, colonelul în retragere Cristian Gațu din Ministerul Apărării Naționale a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

Azi, cu ocazia zilei de naștere, clubul Steaua București îi transmite multă sănătate și un sincer și călduros „La Mulți Ani”!