ÎNCHIDEȚI
Meniu

Fotbal

Istoric

Fotbal - Istorie 1Prima secție a clubului a fost cea de fotbal, care, după reorganizarea sistemului de disputare a campionatului, a fost admisă în prima divizie a țării, în urma disputării unor meciuri de baraj. Ca orice început și anul de debut al echipei A.S. Armata a fost mai dificil: locul 14 (din 16 echipe) în campionat și eliminare din Cupa României încă din optimi. Primul lot, în întregimea lui, a fost compus din: Lăzăreanu, Savu, Penzeș, Panait, Tîlmaciu, Catană, Cernea, Mladin, Jivan, Nanciu, Molnar, Gh. Popescu, Fătu, Fl. Marinescu, M. Ionescu, Crețu, Pălădoiu, Apostol, Gheorghian, Onisie, Zeană, Balasz. Fruntașul Florin Marinescu a ”deschis” seria golurilor, înscriindu-l pe primul din istoria secției de fotbal (în etapa a treia a campionatului național, în partida CFR Timișoara – A.S. Armata, scor final 7-1).

”Reabilitarea” nu s-a lăsat mult timp așeptată, pentru că, în următorul sezon competițional, cu aportul unor jucători noi (Tr. Ionescu, Aplozan, Androvici, Dușan, Bădeanțu, N. Roman, N. Drăgan, Fr. Zavoda, P. Moldoveanu, Serfözö, Mercea), A.S. Armata a ocupat în campionat locul 6 (din 14 echipe) și pentru prima oară a cucerit Cupa României (5 jocuri, golaveraj 19-3).

Fotbal - Istorie 2După doar doi ani, în 1951, echipa militară a realizat pentru prima oară și eventul: campioană națională cu 32 de puncte, golaveraj 46-16 și câștigătoare a Cupei României prin victoria cu 3-1 în finala cu Flacăra Mediaș, performanță repetată și în următorul sezon. În palmaresul secției de fotbal a clubului militar au intrat, de-a lungul timpului, 34 de titluri de campioană națională și 19 Cupe ale României, cucerite de juniorii și de seniorii steliști.

Unul dintre ”anii de aur” ai secției militare de fotbal a fost 1956, când roș-albaștrii au câștigat campionatul la 4 puncte diferență, în urma unor rezultate de excepție: 4-0 cu Dinamo București, 8-0 cu Dinamo Bacău, (la Bacău), 5-1 cu Flamura Roșie Arad, 6-0 cu Locomotiva Timișoara, 4-1 cu Progrescu București, 6-0 cu Minerul Petroșani, 3-0 cu Știința Cluj, 5-0 cu Progresul Oradea. Bilanțul campionatului: 24 meciuri susținute, 15 victorii, 3 remize, 6 înfrângeri, 64 goluri înscrise, 24 de goluri primite.

FOTBAL - Istorie 3De asemenea, în același an, la 24 iunie, reprezentativa României a întâlnit la Belgrad selecționata Iugoslaviei, pe care a întrecut-o cu scorul de 1-0. Inedit este că în lotul național au fost selecționați 12 jucători de la C.C.A. – întreaga echipă, plus portarul de rezervă Toma, care a apărat un penalty șutat de celebrul Vukas. Echipa care a evoluat a fost formată din: Voinescu (Toma) – V.Zavoda, Aplozan, Szoko – Onisie, Bone – Cacoveanu, Georgescu, Alexandrescu (Constantin), Fr. Zavoda, Tătaru (Alexandrescu). V. Dumitrescu a fost rezervă.

În toamna aceluiași an, după o victorie răsunătoare în fața englezilor de la Lutton Town pe Stadionul ”23 August” formația militară a fost invitată la un turneu în Anglia. În țara fotbalului, C.C.A. a realizat 1-1 cu Arsenal, 3-3 cu Sheffield Wednesday, 4-3 cu Lutton Town, după ce în minutul 30 englezii conduceau cu 3-0. Golul egalizator a fost al lui Onisie, dintr-un voleu care a rupt plasa. Cel de-al patrulea gol, al victoriei, a fost înscris de Constantin cu capul.

Rezultatele fotbaliștilor reprezentau un motiv de mândrie pentru suporterii din ce în ce mai numeroși. Statisticile ”numărau tot ce se putea număra”: golul cu numărul 500 (înscris în 1959 de Ion Alexandrescu în meciul C.C.A. – Dinamo 3-3), golul 1.000 (marcat de Florea Voinea, în 1969, în minutul 78 al partidei de campionat cu Dinamo Bacău, scor 8-0). De asemenea, în filele istoriei sunt cuprinse numeroase victorii în fața unor echipe vestite: Internationale Milano, Borussia Dortmund, Vasco da Gama, Beogradski S.K., Honved Budapesta, Lazio, Legia Varșovia, Racing Club Paris, Panathinaikos Atena, Vorwärts Berlin, F.C. Bruges.

FOTBAL - Istorie 4Din ce în ce mai mulți copii și juniori visau să joace sub culorile roș-albastre, astfel că a fost înființat și un centru pentru copii și juniori. Între 3 și 30 iunie 1966, clubul militar a organizat ”Cupa Steaua” la fotbal, competiție deschisă echipelor de străzi, cartiere, clase, școli. Au participat peste 3000 de copii, iar meciurile au fost arbitrate de V. Zavoda, I. Voinescu, A. Aplozan, V. Dumitrescu. Din rândul micilor fotbaliști au fost selecționați 250 de copii pentru centrul de juniori. De-a lungul anilor, nume precum Anghel Iordănescu, Marcel Răducanu, Costică Ștefănescu, Ștefan Sameș, Ion Ion, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu s-au format și au crescut la Centrul Stelei.

Un moment cu totul special a avut pe 9 aprilie 1974, când, în prezența a 30.000 de spectatori, a fost inaugurat stadionul de fotbal ”Steaua” din Complexul Ghencea. Având condiții mult mai bune de antrenament, rezultatele echipei de fotbal au crescut de la an la an, culminând cu noaptea magică de la Sevellia, când Steaua a învins pe F.C. Barcelona în finala Cupei Campionilor Europeni, devenind prima echipă românească de club (și, deocamdată singura) campioană europeană la fotbal.

Protagoniștii excelentului parcurs european al Stelei au fost: Gavril Balint, Lucian Bălan, Ilie Bărbulescu, Miodrag Belodedici, Ladislau Bölöni, Adrian Bumbescu, Helmuth Duckadam, Anghel Iordănescu, Ștefan Iovan, Marius Lăcătuș, Mihail Majearu, Constantin Pistol, Victor Pițurcă, Marin Radu, Tudorel Stoica, Anton Weissenbacher și antrenorul Emerich Ienei. Eroul finalei de la Sevilla a fost portarul Helmuth Duckadam, care a reușit să apere patru lovituri de la 11 metri – performanță unică în istoria fotbalului.

După doar un an, echipa de fotbal a cucerit Supercupa Europei, tot cu o echipă de aur: Gavril Balint, Lucian Bălan, Ilie Bărbulescu, Miodrag Belodedici, Ladislau Bölöni, Adrian Bumbescu, Gheorghe Hagi, Ștefan Iovan, Marius Lăcătuș, Mihail Majearu, Victor Pițurcă, Dumitru Stângaciu, Tudorel Stoica – jucători care și-au pus amprenta nu doar pe fotbalul stelist.

Și în meciurile echipei naționale, roș-albaștrii au scris istorie. În 1994, cu aportul steliștilor Gheorghe Hagi, Dan Petrescu, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru și Constantin Gâlcă, naționala de fotbal a României a obținut cea mai frumoasă performanță din istoria participării la Campionatele Mondiale – locul 6 la turneul final din SUA.

În anul 1998, în urma solicitărilor Federației Române de Fotbal și a Ligii Profesioniste de Fotbal din România – care precizau noile cerințe ale UEFA conform cărora nu mai pot fi admise echipe departamentale– secția de fotbal a fost nevoită să se desprindă de clubul mamă CSA Steaua. Pentru continuarea tradiției fotbalistice roș-albastre, CSA Steaua și Ministerul Apărării au acceptat atunci ca activitatea să continue sub forma unei asociații sportive non-profit – Asociația Fotbal Club Steaua București – în a cărei componență au intrat ca membrii atât fotbaliști, antrenori, cât și o mare parte din oamenii de sport ai CSA Steaua inclusiv de la alte discipline sau din alte compartimente administrative. Pentru a se asigura nu doar continuitatea, ci și folosirea cu responsabilitate a unui brand ”Steaua București    ” devenit notoriu, precum și respectarea valorilor câștigate de clubul militar în cei 51 de ani de activitate de până atunci, în Consiliul de conducere al asociației au fost numiți atât reprezentanți ai conducerii CSA Steaua București, cât și ai Ministerului Apărării Naționale. Aceștia aveau nu doar rolul de a reprezenta cele două instituții creatoare ale Stelei, ci și de a sprijini transparent activitatea fotbalistică. Dovada acestui sprijin: noua asociație nu doar că a preluat în întregime lotul de jucători ai secției de fotbal a CSA Steaua, dar a primit – printr-o Hotărâre a Guvernului României – dreptul de a folosi, gratuit, întreaga bază de antrenament și competiții din celebrul complex Steaua Ghencea: stadionul de fotbal cu tribuna oficială, tribuna a doua cu vestiare, cabinete medicale, hotel sportiv și restaurant, terenuri de antrenament, Centrul de Copii și Juniori și terenul aferent.

Înființarea, în 2003, a unei societăți comerciale pe acțiuni sub același nume (SC Fc Steaua București SA) – fără acordul și fără ca aceasta să intre în strategia clubului mamă CSA Steaua sau a Ministerului Apărării Naționale – și preluarea de către această societate a întregii activități fotbalistice a asociației non-profit sub marca ”Steaua București”, a generat o problematică complexă care a fost – și este în continuare – obiectul a numeroase acțiuni în justiție, de la a căror finalitate se așteaptă eliminarea derutei și lămurirea opiniei publice asupra legitimității și legalității privatizării forțate a celei mai iubite echipe din fotbalul românesc.

Dator tradiției sale glorioase și faimei de a construi de la zero performanța sportivă, dar și pentru a asigura continuitatea unei activități întrerupte abrupt, CSA Steaua a reînființat, în 2015, Centrul de Copii și Juniori, proiect căruia i s-au alăturat în calitate de instructori foști fotbaliști ai generației de aur sau antrenori cu ochiul format în depistarea talentelor precum Adrian Bumbescu, Radu Troi, Teodor Anghelini, Vasile Aelenei, Lajos Sătmăreanu sau Anton Doboș.

Palmares fotbal 1947-2020

Campionate Mondiale: 1 medalie bronz
Universiade și Jocuri Mondiale Universitare: 1 medalie aur
Cupe Mondiale și Europene: 5 medalii – 2 aur (Cupa Campionilor Europeni, Supercupa Europei), 2 argint, 1 bronz
Campionate și Jocuri Balcanice: 7 medalii (4 aur, 2 argint, 1 bronz)
Campionate Naționale (titluri): 34
Cupa României: 20 (trofeul aferent sezonului 1987 – 1988 a fost retras)

FOTBAL SENIORI

Nume Prenume Poziția
Huiban Dragoș atacant
Chipirliu Remus Bogdan atacant
Călințaru George fundaș dreapta
Pacionel Ștefan Cristinel mijlocaș central
Mihăescu Mădălin Licuță mijlocaș central
Bactăr Sergiu fundaș central
Enceanu Rareș mijlocaș ofensiv
Bălbărău Andrei Raul portar
Morariu Ilie Ovidiu fundaș central
Băjenaru Liviu Dorin mijlocaș central
Buhăescu Vasile atacant
Oroian Darius fundaș dreapta
Drăghici Ștefan mijlocaș dreapta
Dragu Claudiu atacant
Bustea Cristian mijlocaș 
Iancu Horia Mihai portar
Beța Dean fundaș central
Walace Alves Da Silva fundaș central
Pacionel Emilian mijlocaș stânga
Ilie Adrian fundaș stânga
Neacșu Robert fundaș stânga
Răsdan Florin Marian mijlocaș dreapta
Bărbulescu Valentin mijlocaș central
Zaharia Alexandru mijlocaș stânga
Popa Adrian mijlocaș stânga

 

FOTBAL JUNIORI GRUPA 2002 – 2003
1 Maxim Mihai 11 Ciușleanu Patrick Rafael 21 Marinică Alexandru Gabriel
2 Pleșa Robert Ionuț 12 Ozarchievici Andy 22 Radu Andrei Alexandru
3 Stroe Mihalcea Ilie 13 Iordache Mihai Valentin 23 Pîslaru Alecszander
4 Iknaibi Wisam Alin 14 Florian Mario Silvestru 24 Cristea Alex Ștefan
5 Radu Robert Florin 15 Popescu Andrei Eduard 25 Nefliu Gabriel Alexandru
6 Vlăduț Adrian Constantin 16 Pacioagă Alexandru 26 Mihalcea Mădălin Alexandru
7 Petreacă Alexandru 17 Dumitru Mihai Ștefan 27 Dumitru Andrei Gabriel
8 Erhan Teodor 18 Burduhoiu Eduard Orlando  28 Pantilimon Radu Ștefan
9 Dascălu Damian 19 Ioniță Marius Claudiu    
10 Marin Tinel 20 Slfcas Pascale Robert Theodor    
FOTBAL JUNIORI GRUPA 2004
1 Mănucă Andrei Mihăiță 9 Ojoghin David Mihai 17 Budică Marian Valentin
2 Barbilev Eduard Costel 10 Petre Răzvan Adrian 18 Leciu Cristian Sabin
3 Bălan Marius Daniel 11 Năstase Mihăiță Alexandru 19 Aștelean Mihai Andrei
4 Costache Gabriel Lucian 12 Sfetcu Mario Cristian 20 Matei Dumitru
5 Coman Rareș Iulian 13 Zamfir Cornel Georgian 21 Donose Claudiu Alexandru
6 Dincă Rafel Aurel 14 Onu Claudiu Ionuț 22 Udriște Ciprian
7 Gîla Marian Alin 15 Tunsu Luis Gabriel 23 Motoc Eduard Ștefan
8 Jindiceanu Robert Gabriel 16 Anghel Alexandru Florin    
FOTBAL JUNIORI GRUPA 2005
1 Marin Lucian Andrei 7 Ciobanu-Petrică Florin Alexandru 13 Ciupa Cătălin Adrian
2 Coșa Patrick Mihai 8 Marin Louis Justin 14 Iana Alexandru Daniel
3 Stroe Raffaele Emiliano 9 Baearam Flavius 15 Zamfir Luca Mihai
4 Tudor David Cristian 10 Badea David Alexandru 16 Rotaru Nicolae Constantin
5 Vornicescu Andrei Alin 11 Radu Rareș Ioan 17 Mihai Gabriel Alin
6 Ioniță Alexandru Daniel 12 Gheorghe Elis Edi    
FOTBAL JUNIORI GRUPA 2006
1 Oprea David Andrei 11 Cutaș Victor Sorin Andrei 21 Mihalache Alexandru Constantin
2 Solomon Andrei Ionuț 12 Iordan Mario Daniel 22 Shehait Hussein
3 Parteni David Ștefănuț 13 Brumă Mario Alexandru 23 Chiriac Flavius Octavian
4 Radu Robert Gabriel 14 Horvat Nicholas Pietro Antonio 24 Bărbulescu Luca Mario
5 Marin Matei 15 Iancu Adrian Florin 25 Radu Marius George
6 Anghel Lucas Alexandru 16 Pletea Iannis Cristian 26 Istrate Alexandru Ionuț
7 Florea Răzvan Gabriel 17 Ilie Ion Lucian 27 Dumitru Dragoș Alexandru
8 Berbec Adrian Petre 18 Bodeanu Mario Daniel 28 Dumitru Dragoș Alexandru
9 Bold Ștefan Marian 19 Sandu Codruț Viorel    
10 Puicea Georgio Paolo 20 Matei David    
FOTBAL JUNIORI GRUPA 2007
1 Moise Eduard Alexandru 12 Bădițescu Constantin Bogdan 23 Popovici Marius Georgian
2 Roșu Alberto Patrick 13 Vulpeanu Yannis Andrei 24 Mircea Erik Valentin
3 Al Khatib Idris Ahmed 14 Oprea George 25 Șerban Giani Andrei
4 Radu Ciprian Gabriel 15 Lungu Ștefan Cornel 26 Berbecaru Alexandru
5 Sebe Iosif Rareș 16 Trif Luca Nicolae 27 Andrei Răzvan Alexandru
6 Iacovache Lucian 17 Amariei Fabian 28 Andreescu David Vlad
7 Toma Gabriel Cătălin 18 Tudor Cătălin 29 Pîrcălabu Denis Marian
8 Gheorghe Florian Alberto 19 Voica Antonio Marian Ioan 30 Boroș Mihnea Adrian
9 Ilie Antonio Mihai 20 Bădițescu Constantin Bogdan 31 Radu Andrei Florian
10 Iordan Alexandru Mario 21 Păun Florian Mario 32 Roman Robert Georgian
11 Donea Andrei Citan 22 Cenușă Mario Cristian 33 Naie Antonio Alessandro
FOTBAL JUNIORI GRUPA 2008
1 Avram David Andrei 10 Dobrică Sergiu Marius 19 Mateescu Alexandru
2 Tănăsescu Mario Florin 11 Mihai Ionuț Cristian 20 Grigoriu Bogdan Andrei Cătălin
3 Bolohan Vlad Tudor 12 Văduva Raul 21 Văduva Mario David
4 Cantauz Mihai Laurențiu 13 Ilie Mario Andrei 22 Aliuță Gino Marian
5 Simionescu Alexandru Costin 14 Zamfir Erik Gabriel 23 Ianole Luca Adrian
6 Grigorie Andrei Antonio 15 Hlușcu Eric Gabriel 24 Dinu Armaan Stephan
7 Constantinescu David Andrei 16 Manda Robert 25 Manolache Mircea
8 Gheorghe Alcapone Pasaris 17 Vlaicu Dragoș Alexandru 26 Stoica Eric Gabriel
9 Carol Alexandru 18 Slfcas Tianu Mario Antonio    
FOTBAL ÎNCEPĂTORI 2009
1 Georgescu Cătălin Gabriel 12 Petrache Nicolas Cristian 23 Sârbu Darius Alexandru
2 Robert Florin 13 Danețeanu David Ștefan 24 Ilie Andrei Ciprian
3 Vardianu Mihnea Andrei 14 Prăsneanu Victor 25 Toma Victor Mihai
4 Tudor Cătălin Ștefan 15 Bercea Andrei Sebastian 26 Dezzani Milo Maximilian
5 Vrînceanu Daniel Tomas 16 Mihai Marin Darius Andreeas 27 Stoian Matei Nicolae Alex
6 Andrei Darius 17 Vasile Giovani Marius 28 Mihăilă Eduard Gabriel
7 Chițu Mihnea Andrei 18 Nicolescu Patrick Andrei 29 Kizil David Onur
8 Panea Mathias Andrei 19 Gîmbuțeanu Răzvan Tudor 30 Costea Ștefan Cristian
9 Mihai Andrei Daniel 20 Marinescu Constantin 31 Duțan Sorin Rareș Gabriel
10 Predeanu Sebastian Andrei 21 Dumitriu Cristian Cosmin 32 Lungu Ivan 
11 Purcaru David Alexandru 22 Lupu Eduard Andrei 33 Voicu Ștefan Alexandru
FOTBAL ÎNCEPĂTORI 2010
1 Matei Rareș Costin 12 Lazăr Ștefan Adrian 23 Bunea Matei Gabriel
2 Buciu Yannis Mihai 13 Vasile Bogdan Andrei 24 Dumitrescu Andi Daniel
3 Rotariu Darius Cristian 14 Negru Călin Mihai 25 Pantazi Bogdan Cătălin
4 Roman Matei Alexandru 15 Mihalcea Mihăiță Alin 26 Chiulea David Ionuț 
5 Bănuțu Albert Andrei 16 Nicolae Vlad Mihai 27 Chiriac Luca Mihai
6 Alexandru Ștefan Alexandru 17 Nedelea Robert Gabriel 28 Duminică Mihai Teodor
7 Tianu David Andrei 18 Niculae Yannis Cristian Gabriel 29 Bebu Ștefan Nicolae
8 Balaban Luca 19 Chiru Sebastian 30 Gheorghe Mihnea Gabriel
9 Barbu Ianis Alexandru 20 Petre Matei Alexandru 31 Popa Alexandru
10 Chiripuș Nicolas Sorin 21 Lazăr Vlad Silviu 32 Arhire Luca Damian
11 Constantin Eric Alexandru Ionuț 22 Chiran Ștefan Alexandru 33 Grigoriu Matei Mihai
FOTBAL ÎNCEPĂTORI 2011
1 Tatulescu Octavian Gabriel 8 Vots David Andrei 15 Roșu Teodor Ștefan
2 Velea Teodor Mihai 9 Dincă Tudor Andrei 16 Andrei Răzvan Alexandru
3 Donici Luca Gabriel 10 Vornicescu Alexandru Gabriel 17 Iorga Matei Cristian
4 Călițoiu David Albert Antonio 11 Vlăsceanu Orlando Mihai 18 Soare Petru David
5 Tavan Alexandru 12 Mitroi Roberto Mario Valentin 19 Grigore Darius Valentin
6 Nicolae Mihnea Robert 13 Geac David Cristian 20 Utan Doltu Darius Patrik
7 Dințica Luca Ioan 14 Ion Vlad Andrei 21 Damian Eric Gabriel
FOTBAL ÎNCEPĂTORI 2012
1 Baciu Patrick Cristian 7 Petrache Andrei Gabriel 13 Gheorghe David Ionuț
2 Constantin Raul Georgian 8 Mateescu Andrei 14 Gheorghiu Marco Mihai
3 Constantin Rafael Gabriel 9 Pisică Sebastian Alexandru 15 Gheorghiu Randi Andrei
4 Florescu David Cătălin 10 Neagu David Ioan 16 Ene Radu Alexandru
5 Mache David Emilian 11 Iojea Ianis Andrei    
6 Tudor Ayan Remus Alexandru 12 Ciobanu Victor Cristian    
FOTBAL ÎNCEPĂTORI 2013-2014
1 Văsii Ștefan Cristian 5 Dumitrescu David Mihai 9 David Dario Andrei
2 Oprea Nicolas Paraschiv 6 Nicolau Alexandru Gabriel 10 David Laurențiu Cristian
3 Micu Dan Cristian 7 Haită Eduard 11 David Leonard Mihai
4 Bănuțu Mario Mihai 8 Crețu David Ștefan 12 Crăciun Andrei Rain

 

 

 

 

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.

Echipa seniori:

OPRIȚA DANIEL – antrenor principal;
NOFITOVICI SORIN – antrenor second;
BOȘTINĂ GABRIEL – antrenor second;
BOBARIU SORIN – antrenor portari;
DINESCU DANIEL – preparator fizic;
CUCU CONSTANTIN – kinetoterapeut;
MATARA GEORGE – masseur;
VLAICU PETRUȚ LIVIU – delegate 1;
VELECHOLOVA MIHAI – delegate 2;
MARINESCU BOGDAN – manager.

Colectivul tehnic din Centrul de copii și juniori:

IOVAN ȘTEFAN – antrenor coordonator / șef al programului de dezvoltare a sectorului de juniori;
BUMBESCU ADRIAN – antrenor coordonator de descoperire talente;
AELENEI VASILE – antrenor cu atribuții de descoperire talente;
ANGHELINI TEODOR –  antrenor cu atribuții de descoperire talente;
SZATHMARI LAJOS – antrenor cu atribuții de descoperire talente;
TROI RADU – antrenor cu atribuții de descoperire talente;
OGĂRARU GEORGE –  antrenor coordonator cu atribuții de director tehnic;
CREȚU ANDREI– antrenor U10;
BOTEA MARIAN – antrenor U11;
CĂLINESCU GEORGE SORIN – antrenor U12;
TOPALĂ MARIUS – antrenor U13;
CHIRIȚĂ MIHAI – antrenor U14;
NEAȚĂ FLORIN –  antrenor U15 și U16;
DĂNILESCU CĂTĂLIN– antrenor U17;
DUMITRIU ALIN – antrenor U19;
NAGY ANDREI – antrenor U19;
DRAGU IONUȚ ANIȘOR– antrenor la mini-fotbal U9-U7;
MIU IULIAN – antrenor cu atribuții de team manager în CCJ;
LUPU MARIAN – preparator fizic CCJ;
NIȚU GHEORGHE – antrenor de portari;
POPESCU SORIN – antrenor cu atribuții de metodist.

 

Stadion

Stadionul Steaua

Construcția stadionului de fotbal Steaua din cadrul Complexului sportiv Ghencea este nu doar o poveste romantică, ci și o poveste despre sacrificiu, abnegație, eforturi duse la epuizare și dăruire.

GhenceaDeși necesitatea construirii unui stadion propriu pentru echipa care se impusese atât de impetuos în fotbalul românesc era clară, decizia punerii în practică a proiectului a fost un proces lung și anevoios. Până la urmă, cu anumite rezerve și în anumite condiții, ea a fost adoptată.

Totul a pornit în martie 1973, când maiorul Traian Drăghia – un ofițer inginer care își desfășura atunci activitatea într-o unitate militară de lângă Pitești – a fost anunțat de comandantul său să se prezinte la ministrul apărării. A doua zi dimineața, adjunctul ministrului – generalul Vasile Ionel – îi dădea ordinul să construiască stadionul Steaua în mai puțin de opt luni. Pornind de la zero, totul trebuia să fie gata până la 25 octombrie 1973.

Startul construcției a generat o emulație deplină în rândul militarilor, care aveau o nouă ocazie de a contribui la performanțele clubului lor iubit și care și-au asumat, în același timp, o perioadă de muncă crâncenă pe șantierul stadionului.

0-1974 constructie-ghencea1

Echipa care a condus „Şantierul Steaua” a fost formată din trei ofiţeri: maiorul inginerTraian Drăghia, ca şef de lucrări cu partea de stadion şi utilităţi, maiorul inginer Emil Pătraşcu, şef de lucrări la tribuna oficială şi la grupul social, şi locotenent-colonelul Beniamin Botezan, comandantul de şantier. Alături de miile de soldaţi, ei au lucrat zi şi noapte la un proiect unic în România acelor vremuri, un proiect invidiat chiar şi de conducerea de partid.

Deşi iniţial era vorba de un stadion cu 55.000 de locuri, s-a hotărât limitarea la 25.000. Banii trebuiau păstraţi pentru Casa Poporului.

Conform declarațiilor lui Traian Drăghia publicate în Observatorul militar din 3 august 2011, stadionul a depășit toate așteptările: „Au vrut să ne aresteze. Că era stadionul prea frumos!”. Tot acesta spune că cel care i-a ajutat moral și, poate nu doar moral, a fost Valentin Ceaușescu: „A contat mult atitudinea lui. Când mai marii nu ştiau nici unde e stadionul, el sărea peste molozul ăla şi venea să ne întrebe dacă merge treaba. Îşi pleca fruntea şi zicea Să trăiţi!”.

0-1974 constructie-ghencea2

La construcția stadionului Steaua au participat mii de ostași români din nu mai puțin de 39 unități militare, de pe tot cuprinsul țării, oameni de care cel însărcinat cu executarea la timp a proiectului își amintește cu claritate, de toți. De soldatul Nedelea din macaraua turn care-i spunea că-i era frică să mai lucreze din cauza oboselii. De Rudi, un director de mare caracter. De căpitanul Gorun, însărcinat să facă terenul de joc. De cum veneau la el soldaţii să-i spună că li se năşteau copiii sau le mureau părinţii şi ei aveau nevoie de permisie. Iar totul era calculat la milimetru, fiecare om avea felia lui de stadion, picătura lui de transpiraţie de bifat în caietele maiorului inginer Draghia.

Au scos-o la capăt. Şi cu gradenele, măsurate de mii de ori, şi cu filtrele, bordurile sau băncile. Stadionul a fost gata la timp, după care fiecare s-a întors la lucrările vremii.

Inaugurarea oficială a stadionului s-a făcut cu mare fast, la 9 aprilie 1974, printr-un spectacol care a cuprins și un meci amical cu OFK Belgrad, terminat cu scorul 2 -2.

0-1974 stadion 1

Capacitatea oficială a stadionului a fost inițial de 30.000 locuri, dar în 1991, când au fost puse scaunele de plastic, aceasta a scăzut la 28.365. Tot în anul 1991, pe 14 august, a fost inaugurată și instalația de nocturnă, cu ocazia meciului dintre Steaua și FC Bacău, terminat cu 4-1 în favoarea militarilor.

Stadionul Steaua a fost nu doar casa celei mai celebre echipe de fotbal din România – câștigătoare atât a Cupei Campionilor Europeni, cât și a Super Cupei Europei – ci și, pentru mulți ani, casa reprezentativei naționale a României. Marele fotbalist Gheorghe Hagi spunea despre această arenă: “Stadionul Steaua te face să te simți fotbalist, simți publicul aproape și începi meciul cu un avantaj de un gol”. Meciurile Stelei cu Anderlecht, Glasgow Rangers, Spartak Moscova, IFK Goteborg, FC Barcelona, Juventus Torino, Borusia Dortmund, Paris Saint-Germain, Atletico Madrid etc., dar și ale tricolorilor cu Spania, Danemarca, Belgia, Țara Galilor, Portugalia, Ungaria etc., rămânând în memoria iubitorilor sportului cu balonul rotund din țara noastră.

ghencea1

Rezultate

Liga II 30.03.2024

Tg. Jiu, 30.03.2024

ACS Viitorul Tg. Jiu – Steaua București 0-2

 

Liga II 30.03.2024

Tg. Jiu, 30.03.2024

ACS Viitorul Tg. Jiu – CSA Steaua 0-2

 

Liga II 05.03.2024

Stadion Steaua, 05.03.2024

Steaua București – ACS Viitorul Pandurii 5-0

 

Liga II 24.02.2024

Reșița, 24.02.2024

CSM Reșița – Steaua București 3-1

 

Meci amical 17.02.2024

Stadionul Steaua, 17.02.2024

Steaua București– FC Argeș 1-1

 

Meci amical 02.02.2024

Bolintin Vale, 02.02.2024

FC Bolintin Malu Spart – CSA Steaua 0-9

 

Meci amical 27.01.2024

Complex Sportiv Steaua, 27.01.2024

Steaua București – AFC Progresul Spartac 4 – 0

 

Meci amical 20.01.2024

Complex Sportiv Steaua, 20.01.2024

Steaua București - Agricola Borcea 5-0

 

Cupa României 06.12.2023

Turnu Măgurele, 06.12.2023

CSM Alexandria – Steaua București 2-3

Liga II / etapa a XIV-a 25.11.2023

Clinceni, 25.11.2023

AFC 1944 Progresul Spartac – Steaua București 1-6

 

Toate rezultatele

Parteneri

Ultimele știri