25 octombrie – ziua Armatei Române

La această dată, în 1944, ultimul petic de pământ românesc a fost eliberat de sub ocupația horthystă din Transilvania de Nord, în urma bătăliei victorioase de la Carei. După 15 ani, în urma unui Decret emis la 01.10.1959, ziua de 25 octombrie a devenit data oficială de sărbătoare a Armatei Române.

Sportul avea deja o veche tradiție în rândul oștirii, astfel că, în mod logic, în 1947, un grup de ofițeri a pus bazele unei structuri organizate, care să reprezinte cu cinste blazonul militar, atât în plan intern, cât și internațional. Clubul militar, care la înființare se numea Asociația Sportivă a Armatei București, și-a creat rapid un bazin mare de susținători din rândul cadrelor militare și nu numai.

Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, actuala denumire – primita în anul 1961, reprezintă cel mai de succes club din istoria sportului românesc. Performanțele realizate de-a lungul anilor au făcut ca prestigiul Armatei Române să fie demn reprezentat în toată lumea, pe toate continentele.

Pe lângă realizările interne, unde sportivii militari domină ierarhia, nenumăratele performanțe la nivel mondial, în cele mai importante competiții planetare, au însemnat un motiv de mândrie pentru milioane de români. Salbele de medalii cucerite la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, diversele cupe continentale, întreceri de prim-plan în sportul mondial, au făcut ca numele CSA Steaua București să fie rostit cu admirație și respect. De asemenea, sportivii steliști au apărat cu succes onoarea ostășească în competițiile militare desfășurate în întreaga lume.

Începând cu Spartachiadele Militare, desfășurate în perioada comunistă, continuând cu jocurile Mondiale Militare, Campionatele Europene Militare, bilanțul participării sportivilor roș-albaștri a confirmat și întărit prestigiul și dăruirea celor ce reprezintă Armata în plan sportiv, la nivel mondial.

La mulți ani Armatei Române și tuturor militarilor care își reprezintă țara, luptând sub Drapel, în poligoanele de instrucție, în teatrele de operații sau în arenele sportive !

 

Distribuire social media