La Mulți Ani, Gheorghe Hagi!

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” îi urează astăzi, 05 februarie, la mulți ani lui Gheorghe Hagi, considerat cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, la împlinirea vârstei de 55 ani.

Câștigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București în 1986 și a Supercupei Europei în 1987, a jucat 3 campionate în tricoul stelist și a acumulat 97 de meciuri, înscriind 76 de goluri. În Divizia A, a bifat 225 de partide, și a înscris 141 de goluri. A câștigat trei campionate și trei Cupe ale României. Cu formația roș-albastră a rămas în topul echipelor din Europa, unde a ajuns în semifinala Cupei Campionilor Europeni din 1988, echipa fiind eliminată de Benfica și în finala CCE din 1989, pierdută în fața echipei italiene AC Milan (a fost desemnat al doilea jucător ca valoare din competiție, după Marco van Basten).

În cariera sa, Hagi a evoluat la Sportul Studențesc, Steaua București, Real Madrid, Brescia, Barcelona și Galatasaray. La echipa națională, Hagi a reușit să bifeze 125 de prezențe, al doilea după Dorinel Munteanu, și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri. Hagi a jucat pentru naționala României la trei campionate mondiale în 1990, 1994 (unde a fost numit în World Cup All-Star Team) și 1998, cât și în trei campionate europene în 1984, 1996 și 2000.

Supranumit „Maradona din Carpați”, Hagi a fost numit fotbalistul român al anului de șapte ori, și este privit ca unul dintre cei mai buni fotbaliști ai generației sale. Ca un constructor de joc avansat, a fost recunoscut pentru dribling, tehnică, viziune, pase și finalizare. Câteva din golurile sale au intrat în istoria fotbalului.

În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de către Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani.  În 2004, a fost numit de Pelé drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA. Hagi este unul din puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele cluburi celebre spaniole Real Madrid și Barcelona.

În anul 1996, decarul naționalei se transferă la Galatasaray Istanbul, formație cu care va avea multe reușite în plan fotbalistic, câștigând o popularitate imensă printre suporterii turci. Câștigă patru titluri de campion, două cupe și Supercupe ale Turciei, iar în anul 2000 a condus echipa spre câștigarea Cupei UEFA și Supercupei Europei, performanțe neegalate în istoria fotbalului din Turcia.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a II-a, pentru rezultatele obținute în perioada 1990—2000 prin participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale și europene de fotbal și pentru întreaga activitate sportivă.

Clubul Steaua București, alături de toată suflarea stelistă, îi transmite multă sănătate.

Distribuire social media