ADIO, MARE DOAMNĂ!

Conducerea Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua București”, alături de întregul colectiv de sportivi, antrenori și tehnicieni, deplânge trecerea în neființă a celei care a fost și va rămâne, marea Doamnă a atletismului românesc, Iolanda Balaș Söter. Modestia, tenacitatea și perserverența care au caracterizat-o vor rămâne drept model pentru generațiile viitoare de sportivi.

Cea mai emblematică atletă a tuturor timpurilor, regina probei de săritură în înălțime, s-a născut la Timișoara, pe 12 decembrie 1936 și a decis, la nici 17 ani, să aleagă clubul militar ca loc al desăvârșirii în performanță. A cucerit, sub culorile roș-albastre, două medalii de aur la Jocurile Olimpice de vară, edițiile Roma 1960 și Tokyo 1964. La ambele competiții a îmbunătățit recordul mondial al probei de cinci ori, săritura de 1.90 m care i-a adus aurul olimpic la Tokyo fiind considerată de domeniul fantasticului.

Imbatabilă atât în sezoanele de sală cât și în aer liber, Doamna Iolanda Balaș Söter, a deținut supremația în proba care a consacrat-o mai mult de un deceniu. În tot acest timp a fost de 18 ori deținătoare a celor mai bune performanțe mondiale și europene (14 recorduri mondiale și europene în aer liber, 4 în sală și 4 recorduri mondiale universitare). Pe plan intern, a fost deținătoarea a 50 de recorduri naționale ( 15 la juniori I, iar la seniori, 30 de recorduri în aer liber și 5 în sală).

Cea mai reprezentativă sportivă a secției de atletism a CSA ”Steaua București” a activat în perioada 1953-1967. În anul 1958 a primit distincția de Maestru Emerit al Sportului, iar din 1988 până în 2005 a fost președintele Federației Române de Atletism.
Implicarea în atletism a depășit cu mult momentul retragerii, doamna ”Ioli” rămânând alături de acest sport până în ultimele zile. În urma sa rămân nu numai rezultatele sportive de excepție. Calitățile sale umane, caracterul desăvârșit, dedicarea și sufletul sau nobil vor dăinui în amintirea noastră, a tuturor, oameni de sport sau simpli cetățeni.

Atletismul românesc este, începând de astăzi, mult mai sărac. Trecerea în neființă a Doamnei Iolanda Balas Soter lasă un gol imens de personalitate, imagine, profesionalism și patriotism.

În aceste momente, întreaga suflare stelistă este alături de familia îndurerată.
Dumnezeu să o odihnească în pace!

Distribuire social media