Alina Vuc – drumul până la fotoliul de lider mondial

Luptătoarea Alina Vuc, legitimată la CSA Steaua București, este un exemplu de abnegație. Plecată de jos, de la baza piramidei, ea a parcurs treptele performanței și a ajuns, actualmente, pe primul loc în clasamentul mondial rezervat categoriei de greutate 50  de kilograme.

Originară din Reșița, Alina Vuc a început practicarea luptelor în orașul natal. Primul antrenor, la vârsta de 10 ani, a fost Nicolae Constantin, care a adus-o în sala de antrenament, la CSM Reșița.

Din 2012, sportiva în vârstă de 25 de ani este legitimată la Steaua București, unde este pregătită de către maestrul Mihai Stroia.

Primul rezultat de notat l-a avut la Campionatul European pentru cadeți de la Sarajevo, unde a fost laureată cu bronz. Și-a repetat performanța în anul următor la Campionatul European pentru juniori de la Zrenjanin. În același an a cucerit o a două medalie de bronz la Campionatul Mondial pentru juniori organizat la București. Pentru acest rezultat a fost numită luptătoarea anului de forul român de specialitate. În 2013 a devenit vicecampioană mondială la juniori, în competiția desfășurată la Sofia, anterior acestei performanțe obținând medalia de bronz, la Europenele de juniori de la Skopje. În 2015 a câștigat medalia de argint la Campionatul European sub 23 de ani de la Wałbrzych.

În 2016 a fost laureată cu argint la Campionatul European pentru seniori de la Riga, după ce a fost învinsă în finală de azera Maria Stadnik. O lună mai târziu, s-a clasat din nou pe locul doi la turneul preolimpic de la Zrenjanin, calificându-se la Jocurile Olimpice de vară din 2016. La turneul olimpic a pierdut în turul întâi cu indianca Vinesh Phogat prin superioritate tehnică, scorul fiind 11-0. Câteva săptămâni mai târziu a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial Militar de la Skopje. Tot în 2016, a devenit campioană națională de tineret (U23), competiție desfășurată în premieră în orașul natal al sportivei, Reșița. La începutul lunii februarie a anului 2017, Alina Vuc a cucerit tot la Reșița titlul național la categoria 48 kg. Până la performanța de la Paris, unde a cucerit prima medalie din istoria luptelor feminine românești la un Campionat Mondial de seniori, reșițeanca a câștigat Grand Prix-ul Germaniei, de la Dormagen, în luna iunie 2017. Pe 13 septembrie 2017, Alina Vuc a fost premiată de conducerea CSA Steaua București, pentru performanța de la Campionatul Mondial.

În urma Openului Chinei, câștigat magistral de Alina Vuc, sportiva stelistă a devenit lider mondial la categoria de greutate de 50 de kilograme.

Distribuire social media