Andreea Ana: „Lumea e minunată de pe umerii antrenorului!”

Campioana europeană Andreea Beatrice Ana, interviu după aurul câștigat la Budapesta.

„Fiecare medalie de aur îmi dă mai multă încredere!”

România a cucerit două medalii, una de aur și una de bronz, în ziua a doua a Campionatelor Europene de lupte, care se desfășoară la Budapesta.

Performera zilei a fost Andreea Beatrice Ana, puștoaica de 21 de ani, care are o ascensiune fulminantă. Ana a cucerit a treia medalie de aur consecutivă la a treia competiție majoră la care participă! După Campionatele Mondiale under 23 și Campionatele Europene under 23, luptătoarea legitimată la Steaua București a câștigat joi seara aurul și la campionatele continentale de seniori la categoria 55 kg.

În marea finală, Beatrice Ana a trecut cu 7-5 de reprezentanta Ucrainei, Oleksandra Khomenets. Este prima medalie de aur din istoria luptelor feminine, la seniori!

„A fost un turneu foarte greu, așa cum sunt toate competițiile majore de lupte. Mă bucur că am reușit să câștig aurul, să devin prima luptătoare din România care urcă pe prima treaptă la o competiție de seniori”, a declarat Andreea Ana.

Fericirea se simte în glasul său. „Recunosc, am avut mari emoții, mai ales în finală. De obicei îmi surprind adversarele la ultimul asalt, dar acum credeam că nu mai am timp. Nu mai luptasem cu ucraineanca, dar o cunoșteam, o văzusem în multe dispute”, a adăugat sportiva legitimată la Steaua.

„E o senzație unică după ce ți-ai învins toate adversarele!”

Eleva antrenorilor Nikolai Stoyanov și Adina Popescu mai avea în palmares două medalii de bronz la Europenele de seniori: la Bucureşti în 2019 şi la Varşovia în 2021. Acum a ajuns la aur.

„Senzația e specială. E ceva aparte, ce nu se poate descrie în cuvinte când ești acolo, pe prima treaptă a podiumului. Antrenorul meu a venit și m-a ridicat pe umeri. Vă spun sincer, de acolo de sus, lumea e fantastică. Ști că toți ochii sunt ațintiți asupra ta. Aș mai vrea să trăiesc multe momente de acest gen”, a declarat campioana europeană de la 55 kg.

Urmează o perioadă bine-meritată de pauză după care sportiva va trece din nou pe saltea. „În toamnă sunt competițiile de anvergură la care urmează să particip. Sunt și Mondialele sub 23 de ani, dar și Mondialele de seniori. Vreau să mă întorc și de acolo cu medalii”, subliniază micuța sportivă.

Despre Paris 2024, Beatrice Ana spune că e prea departe. „Sigur că, orice sportiv se gândește la Jocurile Olimpice. E competiția supremă. Am fost și la Tokyo, am văzut ce înseamnă cu adevărat Jocurile Olimpice, dar nu pun presiune pe mine de acum. Știu că am mult de muncă și asta voi face în continuare”, a încheiat Andreea Ana.

Alina Vuc, a patra medalie la Euro!

La cea mai mică categorie a fetelor, 50 kg, Alina Vuc (28 de ani) a obținut medalia de bronz. În meciul decisiv, reșițeanca a învins-o prin tuș pe reprezentanta Germaniei, Lisa Ersel.

Legitimată ca și Ana, tot la Steaua, Alina Vuc începuse bine competiția din Ungaria cu o victorie, 8-2 în fața italiencei Emanuela Liuzzi. A cedat apoi dramatic în semifinale contra turcoaicei Demirhan (5-8).

Aceasta este a patra medalie obţinută de Vuc la Europene, după cele două de argint câştigate în 2016 la Riga şi 2018 la Kaspiisk şi cea de bronz obţinută în 2017 la Novi Sad.

Distribuire social media