Bobul, o nouă disciplină sportivă în componența clubului Steaua București

Steaua București și-a format o nouă echipă. Echipa de bob a Clubului Sportiv al Armatei Steaua București funcționează începând cu 26 august 2019.

Antrenorul echipei de bob este Paul Neagu, un reputat tehnician care este și antrenor al lotului olimpic feminin de bob al României, cel care a făcut să răsune imnul naţional la CM din Elveţia (2018).

În luna ianuarie 2018, pe pârtia de la St. Moritz, echipajul format din sportivele Andreea Grecu şi Florentina Iuscu a obţinut titlul mondial la juniori. Elevele profesorului Neagu au învins alte 13 echipaje, printre care cele ale Germaniei, Austriei, Rusiei, Canadei, Elveţiei sau Marii Britanii, ţări cu un istoric şi un potenţial mult mai bogat decât al nostru.

Paul Neagu a început să practice bobul din 1974, din anii studenției, iar după 40 de ani, a reuşit să devină campion naţional, stabilind un nou record de longevitate sportivă. La vârsta de 60 de ani, campion naţional al României în proba de bob patru persoane.

Noile sportive legitimate la Steaua București sunt Andreea Grecu (pilot) și Katharina Wick (frânar).

Andreea Grecu a concurat pentru România, ca împingător, la Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci/ Rusia – locul XVII) și 2018 (PyeongChang/Coreea de Sud – locul XV). În 2017, ca împingător, la Campionatele Mondiale de seniori (Königssee) a obținut medalia de bronz pe echipe. Ca pilot a câștigat medalia de aur în Campionatele Mondiale de juniori IBSF de la St.Moritz (2018), iar în 2019 a devenit vicecampioană mondială IBSF (Königssee), la o sutime de titlul mondial. În 2019, la Campionatele Europene a ocupat locul IV, la două sutimi de podium.

Începând din anul 2018, Federația Internațională IBSF a introdus o nouă disciplină la bobul feminin: monobobul. La ultimele două concursuri de monobob din  Königssee și La Plagne, Andreea Grecu a arătat calități deosebite, pe primii 50 metri câștigând starturile detașat de celelalte concurente.

În anul 2015, Andreea Grecu a făcut parte din echipa României de atletism care a participat la Campionatul Mondial (Beijing). În anul 2017, Andrea Grecu a fost campioană națională la proba de 100 metri.

Katharina Wick s-a dedicat bobului și skeleton după 12 ani de atletism,.

În prezent, componenții echipei sunt la Câmpulung Muscel unde au loc probele de control înainte de sezonul competițional. De asemenea, în perioada 06 – 08.09.2019, echipa feminină de bob 2 persoane participă la Cupa României de starturi, Cupa Federației de starturi și Cupa DJST la bob.

La disciplina sportivă bob se concurează atât la masculin, cât şi la feminin – un sport care combină viteza, forţa şi agilitatea sportivilor. Bobul are următoarele probe: bob 2 persoane la feminin şi masculin şi bob 4 persoane masculin. Bobul este unul din sporturile cu cele mai vechi participări la Jocurile Olimpice de Iarnă.

Echipajele de bob 2 persoane se compun dintr-un pilot şi un frânar, pe lângă aceştia se mai adaugă 2 componenţi în cadrul echipajului de 4 persoane.

La startul în cursă, membrii echipajului se află în poziţia de start; la semnalul acustic membrii echipajului vor împinge bobul simultan, pe parcursul a circa 50m. Această distanţă se parcurge în general în aproximativ şase secunde şi se atinge o viteză de circa 40km/h, înainte ca membrii echipajului să se urce în bob, urmând apoi coborârea efectivă.

Timpii de start sunt măsuraţi în zecimi de secundă, diferenţele obţinute între echipaje vor face diferenţa în competiţia propriu-zisă.

O coborâre durează aproximativ 60 de secunde, timp în care se pot atinge viteze de circa 135km/h, echipajul putând fii supus şi unei forţe centrifuge de 4G

Sportivii poartă echipament specific, cască de protecţie (chevlar) şi combinezoane confecţionate din material elastic. Pantofii de bob au cuişoare mici de oţel pe talpă pentru a asigura o mai bună aderenţă pe gheaţă. Pilotul trebuie să poate vizieră sau ochelari de protecţie. Majoritatea poartă mănuşi, dar unii piloţi preferă mâinile goale pentru a simţi mai bine direcţia.

Distribuire social media