Cel mai bun an din carieră pentru Alina Rotaru-Kottmann

Alina Rotaru-Kottmann a avut un an 2023 așa cum visa. A luat prima medalie mondială și a reușit calificarea la Jocurile Olimpice. ”Obiectivul meu acum este de a depăși 7 metri!”, spune sportiva Stelei

La ultima încercare, pe stadionul de atletism din Budapesta, Alina se pregătește să sară. Se uită cu coada ochiului către tribune, acolo unde îl vede pe antrenorul său, Mihai Corucle. Știe că undeva acolo, în înaltul tribunei, sunt și părinții săi. Toți stau cu respirația tăiată și așteaptă săritura. ”În timpul concursului îl văd doar pe antrenor. El îmi dă putere prin mimica lui, prin gesturi. Lucrăm împreună de 9 ani”, spune Alina.

Bronz la ultima săritură

”La ultima încercare m-am gândit să dau totul, să fie o săritură lungă, indiferent dacă este depășită. Știam că trebuie să sar peste 1.80 metri pentru medalie”, spune acum Alina. Pe elan a simțit că o să fie o săritură lungă. Sărise în acest an 6,96 metri, cu două săptămâni înainte de Campionatul Mondial. ”Acolo am avut jumătate de prag marjă, dacă aveam un prag perfect, săritura era peste 7 metri”, subliniază Alina.

A plecat la 21 de ani din România pentru a se pregăti în Germania. ”Viața mea s-a schimbat foarte mult. Mentalitatea, în primul rând, cred că m-am schimbat în bine”, consideră Alina.

După 14 ani, Alina Rotaru-Kottmann (30 de ani) a adus din nou România pe podium la un Campionat Mondial de atletism. E foarte mândră de realizarea ei și acum se pregătește de următorul obiectiv. ”Mi s-a îndeplinit un vis. Am reușit să obțin o medalie la Mondiale. Acum, mă voi focusa pe concursul de la Jocurile Olimpice. La Budapesta, am fost mult mai liniștită știind că aveam calificarea la Paris asigurată”, spune Alina.

Atleta Stelei știe ce are de îmbunătățit pentru a spera la o medalie la Paris. ”Săritura în lungime este o probă complexă. Ai nevoie de viteză, de forță, agilitate și de o tehnică bună. Tehnica am crescut-o de la an la an. Săritura mea a fost desfăcută în mai multe faze, ca un puzzle. În fiecare an am îmbunătățit câte ceva. Acum, ultima dată, am dezvoltat aterizarea. Acolo mai am de crescut”.

La a treia participare la Jocurile Olimpice

Alina Rotaru se pregătește pentru a treia participare la Jocurile Olimpice, dar acum vrea mult mai mult. ”La Rio de Janeiro eram tânără, nu știam ce înseamnă cu adevărat o astfel de competiție. Apoi, la Tokyo, am suferit o accidentare exact înainte de a pleca. La Paris am alte perspective. Vreau să fac record personal, să sar peste 7 metri, și atunci sunt șanse și la medalie”, crede Alina Rotaru.

Își dorește doar, ca anul viitor, la Paris, să fie o zi perfectă, una caniculară, așa cum îi place ei. ”Îmi place să sar când este cald. Când stadionul este plin și e atmosferă bună de concurs. Atunci mă simt bine psihic, dispar emoțiile”, declară Alina.

Până atunci, e mândră de medalia ei mondială. O poartă cu ea peste tot. E grea, are gravat pe spate numele ei și proba. ”Această medalie mi-a dat curaj, mi-a adus mai multă energie. Știu ce am de făcut ca să vină și altele”, încheie sportiva roș-albastră.

Distribuire social media