Rugbyștii, la dispoziție, în caz de nevoie

Rugby-ul este cunoscut ca unul dintre cele mai combative sporturi. Criza răspândirii virusului COVID-19, având drept consecință instaurarea stării de urgență în România, a afectat puternic competițiile și antrenamentele pe arenele cu buturi. Federația Română de Rugby a decis să suspende toate competițiile oficiale, până la revenirea situației în parametrii optimali.

În acest sens, am stat de vorbă cu antrenorul echipei steliste, Dănuț Dumbravă, care ne-a răspuns la câteva întrebări.

Dane, care este starea de spirit a lotului stelist?
Din păcate, traversăm o perioadă grea din viața noastră. Încercăm să urmăm cu strictețe indicațiile transmise de autorități și de medicul echipei. Știm că izolarea la domiciliu este utilă, dar grea pentru un sportiv, rutina lui zilnică fiind dată complet peste cap.

Sunt permise ședințele de pregătire în grup sau se lucrează pe ateliere mici?
Ședințele de antrenament în grup sunt suspendate pe o perioadă nedeterminată, pentru a nu risca nimic cu sănătatea sportivului și a familiei sale.

A fost întocmit un plan individual de antrenament pentru fiecare jucător?
Împreună cu preparatorul, am întocmit un plan de antrenament adaptat pentru lucrul acasă.

Rugby-ul este sport de contact, deci rezultă că riscul propagării virusului la sportivi este mai crescut?
Da, binențeles. Desfășurarea antrenamentelor și competițiilor de rugby presupune contact fizic între sportivi, fapt care ar favoriza mult mai repede  răspândirea virusului  COVID-19.

Va fi timpul necesar la dispoziție pentru încheierea competițiilor aflate în desfășurare pe plan intern și internațional?
Nu depinde de noi. Cel mai important lucru acum este reacția autorităților la această situație până când vom relua activitatea.

Rugbyștii sunt cunoscuți pentru spiritul lor de sacrificiu. Vor fi acțiuni sociale, de voluntariat din partea jucătorilor în această perioadă?
Suntem la dispoziția clubului pentru a ajuta dacă este nevoie. Dar, deocamdată, stăm în casă pentru a ne feri de contaminarea și răspândirea acestui virus. 

Este așteptată o scădere a formei sportive la echipă după această pauză forțată?
Este normal să avem o scădere atât timp cât stăm în casă și nu ne putem antrena normal, așa cum dorim. Prin programul individual dat jucătorilor încercăm să limităm cât putem această scădere. Primim zilnic filmulețe de la jucători cu programul de antrenament făcut. 

Cum va fi afectat rugby-ul mondial de această criză?
Nu doar rugby-ul va fi afectat, întreg fenomenul sportiv va trece prin momente grele. Cred că pierderile vor fi mari și greu de recuperat.

Steaua își mai poate urmări obiectivele stabilite la începutul sezonului, în acest context?
Sănătatea este cea mai importantă în acest moment. Este dificil să discutăm despre obiectivele noastre pentru sezonul în curs. Cu cât perioada de întrerupere a antrenamentelor este mare, obiectivele noastre vor fi mai greu de realizat.

Care era tonusul lotului roș-albastru după pregătirea efectuată în iarnă?
Am efectuat o pregătire bună timp de șase săptămâni, cu un cantonament la munte, bazat pe pregătire fizică. Eram pregătiți să începem meciurile la începutul lunii martie când era stabilită Cupa Regelui.

Steaua a cucerit recent Cupa României. Este echipa noastră mai afectată de pauza neașteptată comparativ cu celelalte oponente din țară?
Plecăm la drum încrezători în puterile noastre. Câștigarea Cupei României în 2019 ne-a făcut să ne dăm seama de valoarea noastră ca echipă. Moralul echipei este pozitiv în lupta pentru Superligă. Toate echipele vor fi afectate de aceasta pauză.  Pregătirea de iarnă nu va mai conta așa de mult. Totul depinde din ce punct reluăm pregătirea. 

 

Distribuire social media