Dumbravă spre a patra Cupă Mondială

Evoluția magistrală a uverturii steliste, în victoria cu 31-18 în fața celor de la Timișoara Saracens, ne-a făcut să îi acordăm lui Dănuț Dumbravă un spațiu amplu de prezentare.

Decarul nostru a avut un rol hotărâtor în obținerea succesului contra formației bănățene. El a valorificat în puncte șapte lovituri de pedeapsă, a transformat eseul lui Dascălu și a închis tabela cu un dropgol. Nu se poate spune că Dumbravă a bătut de unul singur Timișoara, pentru că toată echipa a muncit pentru realizarea penalităților pe care el le-a concretizat în puncte.

Luciditatea lui la postul-cheie de uvertură, pasele, cu mâinile și picioarele, placajele decise, ne-au obligat însă să îl credităm pe Dumbravă ca fiind unul din cei mai în formă jucători steliști și ai rugby-ului românesc. Să nu uităm și faza de la eseul lui Dascălu, plecată de la șutul peste perdeaua de apărare a oaspeților. Dumbravă a avut o execuție perfectă, prin lovitura sa nepermițând adversarilor să intervină, dar, în același timp, lăsându-i spațiu de manevră lui Dascălu, care a recuperat și a marcat la centru. Troacarul stelist a făcut o partidă aproape de perfecțiune, de la exercițiul defensiv până la conducerea șarjelor de atac. Placheur foarte bun, Dumbravă nu trădează anii care au trecut peste el, practicând un joc tipic pentru o uvertură completă și modernă.

Dumbravă a avut un procentaj impecabil de 100% la tentativele de țintă și și-a luat astfel o strălucită revanșă în fața Timișoarei, după ce, în meciul tur, a ratat două lovituri de pedeapsă în ultimul minut. Una singură dacă ar fi fost valorificată, Steaua învingea și pe malul Begăi…

Ultima fază a jocului a demonstrat veleitățile tehnice ale lui Dumbravă, care a marcat printr-un procedeu pe cale de dispariție în rugby-ul românesc, dropgolul. Armă tactică pretențioasă, dropgolul a fost ridicat la rang de artă de francezi. De altfel, în Top 14 nu există rundă la care să nu asistăm la o astfel de reușită. În rugby-ul românesc, Dumbravă a rămas printre ultimii mohicani ai loviturii de picior căzute, reușita sa cu Timișoara fiind doar a doua a Superligii.

De-a lungul carierei, Dumbravă și-a trecut în palmares dropgoluri spectaculoase, de la distanțe variind între 20 și 50 de metri. De neuitat rămâne tot un dropgol cu Timișoara, într-o semifinală de Cupa României, la Brașov.

Deși la un moment dat Dumbravă dorea să renunțe la cariera de jucător activ, pentru a se dedica antrenoratului, el a avut un come-back spectaculos, atât la Steaua cât și la echipa națională. Foarte bun apărător, tenace și lucid în același timp, el a reocupat postul -cheie de decar între stejari, în returul Campionatului European.

Forma și determinarea îl recomandă indubitabil pentru prezența în lotul stejarilor, la Cupa Mondială din toamnă. Ar fi a patra prezență pentru Dănuț Dumbravă la cea mai importantă competiție planetară, după două meciuri la turneul final din 2003, trei în 2007 și unul în 2011.

Încununarea unei cariere excepționale ar fi, fără discuție, selecționarea pentru Cupa Mondială din Anglia. La cerise sur le gateau (cireașa de pe tort), cum spun francezii, ar fi ca Dumbravă al nostru să marcheze din dropgol și la un meci oficial de Cupă Mondială. Ar fi o recunoaștere superbă, la zenit de carieră, dar și o dovadă că eforturile de peste ani ale lui Dumitru Alexandru, Nichitean, Bucos sau Durbac (nume care vin primele în minte), de a cizela tehnica atât de complicată a dropgolului, încă mai dă roade.

În pragul celei de-a patra Cupe Mondiale a carierei se mai află și pilierul Paulică Ion, legitimat în Franța, la Perpignan.

Felicitări Dănuț Dumbravă și multă sănătate!

Distribuire social media