Echipa de JUDO a Armatei României la Jocurile Mondiale Militare CISM

La disciplina sportivă Judo în cadrul celei de-a 7-a ediții a Jocurilor Mondiale Militare ale Consiliului Internațional al Sportului Militar, Armata României va fi reprezentată de către trei sportivi legitimați la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” București: căpitan Chițu Andreea, categoria -52kg, sublocotenent Szoke Laszlo, categoria -73kg și slcas Bodârlău Cristian, categoria -90kg.

Palmaresul judokanilor militari români este unul impresionant, incluzând zeci de medalii obţinute în urma participării la diferite competiţii.

Le urăm mult succes și în China și să aducă acasă cât mai multe medalii!

Enciclopedia Educaţiei Fizice și Sportului din România menţionează că, în ţara noastră, cunoștinţe sumare despre ju-jitsu și judo au devenit populare datorită deplasărilor unor militari și diplomaţi în Japonia, începând cu anul 1900. Răspândirea unor procedee tehnice de ju-jitsu continuă cu publicarea, în 1912, a unui Curs complet de jiu-jitsu. Metodă practică de apărare, autor Gheorghe Carapancea. În 1934, atât în unele unităţi militare, cât și în rândul jandarmilor și pompierilor, s-a organizat primul concurs de ju-jitsu și judo, sub conducerea profesorului Emilian Teacă, deținător al centurii negre 1 dan.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, se înfiinţează în ţară mai multe cercuri de judo. În 1965, la un an după ce judo-ul a devenit disciplină olimpică, la iniţiativa ing. Liviu Urmă, președintele Comisiei de judo al Consiliului Municipal pentru Educaţie Fizică și Sport, se organizează primul Campionat al Municipiului București. În iulie 1967, la ordinul generalului maior Paul Marinescu, se înfiinţează 31 de secţii de judo în unităţile ministerului, numite Straja. Generalul maior Paul Marinescu își aduce contribuția la organizarea unui campionat militar naţional și se implică în demersurile pentru înfiinţarea unei Federaţii de Judo.
La 21 mai 1968 ia fiinţă Federaţia Română de Judo, iar în anul următor se organizează primele Campionate Internaţionale ale României.

Foto: https://www.milsport.one

Distribuire social media