Eliza Samara: „Vreau încă un titlu cu Steaua!”

Campioană europeană la simplu, dublu și dublu mixt, Eliza Samara joacă de ziua ei la Campionatele Naționale de la București. Sportiva împlinește astăzi 33 de ani.

Întrebată cum este să joace de ziua ei, Eliza a spus: „Sunt obișnuită, am făcut-o de nenumărate ori! Din acest punct de vedere e o zi ca oricare alta. Îmi aduc aminte că am jucat în calificările pentru Jocurile Olimpice din 2016, acum sunt la Campionatele Naționale”.

A avut parte de suprize de-a lungul timpului. „Țin minte că, acum trei ani, când împlineam 30 de ani, m-am trezit la sală cu părinții mei, iar mama a venit cu un tort imens. A fost o mare bucurie pentru mine”, rememorează Eliza.

Acum, sportiva din Constanța, are un singur gând. Să scape de durerile de spate. „De ceva timp lupt cu o hernie de disc, care nu-mi dă pace. Sunt nevoită să mă operez, nu există altă scăpare”, explică numărul 29 mondial.

Gata pentru Campionatul European de la Munchen

Eliza Samara vrea să scape cât mai repede de durerile de spate pentru a putea participa în luna august la Campionatele Europene de la Munchen (Germania). „M-aș fi operat acum, dar mai am de jucat Campionatele Naționale ale României”.

„La Munchen, voi lua startul la individual, dublu și dublu mixt. Cel mai probabil, la dublu voi face pereche cu Andreea Dragoman, iar la mixt aș vrea să fac tot cu austriacul Robert Gardoș”, a adăugat Samara.

Eliza se antrenează și acum, minimum patru ore pe zi. „La început stăteam în sală și șapte-opt ore. Sunt persoane care mă întreabă: <Dar de ce te antrenezi atât de mult?>

Când te uiți la televizor, pare ușor. Mulți mă întreabă de ce-mi trebuie pregătire fizică, că jucătorii nu par obosiți după meci, că nu au nevoie de recuperare. Dar nu e așa, faci febră musculară, te dor toți mușchii. După un meci de două ore, chiar dacă joc doar cu mâna stângă, am febră și la mâna dreaptă”, spune râzând Eliza.

Tenisul de azi e mult mental

Eliza Samara mai știe ceva. Ca să reușească, să aibă rezultate, trebuie să-și domine adversarii psihic. „Ai nevoie de un mental puternic. Nu trebuie să dai înapoi la nicio minge. Fizicul și mentalul sunt mână în mână. Degeaba ești tare psihic, dacă picioarele nu te mai ascultă. După un schimb de 20 de lovituri, câteodată simți că-ți cade mâna”.

Într-un sport în care se face performanță și la peste 40 de ani, sau uneori chiar 50, cazul luxemburghezei Ni Xialian, care a participat la a cincea Olimpiadă la 58 de ani, Eliza Samara se gândește la cea de-a cincea ediție de Jocuri Olimpice. „Îmi doresc să ajung la Paris, să joc și, de ce nu, să-mi trec în palmares, medalia care-mi lipsește din CV”, a încheiat constănțeanca.

Distribuire social media