FILĂ DE POVESTE – CUM A CUCERIT STEAUA DEFINITIV CUPA EUROPEI LA FLORETĂ FEMININ

De cinci ani consecutiv, la București, în luna mai, se desfășoară, în organizarea CSA Steaua București, Cupa Europei la floretă feminin, competiție rezervată echipelor de club.

Această misiune este una simbolică pentru clubul militar care, în anul 1973, avea să câștige definitiv prețiosul trofeu transmisibil, oferit, la acea dată, de către municipalitatea orașului italian Torino.

Prima dată când Steaua, cu echipa feminină de floretă și-a trecut în palmares Cupa Europei, s-a întâmplat în anul 1968. Apoi, în 1971 și 1972, floretistele roș-albastre au câștigat din nou trofeul continental. În acest context, ediția 1973 a Cupei Europei, desfășurată la Torino, a avut o simbolistică aparte. În conformitate cu reglementările în vigoare de la momentul respectiv, o echipă care câștiga de trei ori la rând cununa cu lauri europeană, intra definitiv în posesia trofeului, fără obligativitatea de a-l preda la următoarea ediție.

Astfel, elevele antrenorului emerit A. VÎLCEA s-au mobilizat suplimentar și au reușit o serie de victorii categorice, pe planșa torineză. Parcursul până la finală a fost presărat cu victorii concludente: 14-2 cu CS Torino (Italia), 13-3 cu Zaal Amsterdam (Olanda), 9-1 cu CSK Katowice (Polonia), 9-2 cu FK Köln (Germania federală) și 9-0 cu Casa di Risparisimo Milano (Italia).

În finala competiției, contra puternicei echipe Vasutas Budapesta (Ungaria), Andrei VÎLCEA a titularizat următorul cvartet: Olga SZABO, Suzana ARDELEANU, Ileana GYULAI și Ecaterina STAHL. Floretistele maghiare au câștigat primele asalturi, astfel că s-au desprins, pe tabela de marcaj, la 2-0. Stelistele s-au concentrat apoi și, în uralele sălii, și-au adjudecat opt asalturi consecutive. Confirmarea triumfului stelist avea să vină după încă două asalturi, scorul final fiind stabilit la 9-3 în favoarea noastră. Contribuția la victoria din partida decisivă a fost următoarea: Olga SZABO 3 victorii, Ileana GYULAI 2 victorii, Ecaterina STAHL 2 victorii și Suzana ARDELEANU 2 victorii.

Din lot au mai făcut parte Ștefania TUDOSE și Ana PASCU. Succesul de la Torino s-a consemnat în perioada 10-11 martie 1973, fiind doar o parte a palmaresului glorioasei noastre echipe.

În aceeași configurație, Steaua a devenit în 1973, într-o manieră indubitabilă, campioană națională pe echipe. La individual, podiumul a fost ocupat, la Campionatul Național, integral de steliste, în următoarea ordine: 1. Ileana GYULAI, 2. Olga SZABO, 3. Suzana ARDELEANU. Cupa României a fost câștigată de Olga SZABO, iar Suzana ARDELEANU s-a impus la Turneul Țărilor Socialiste, de la Sofia (Bulgaria).

La Campionatele Mondiale, găzduite de Goteborg (Suedia), Ana PASCU s-a clasat pe locul 5 la individual, în timp ce echipa națională a României, cu contribuția stelistelor Ileana GYULAI, Ecaterina STAHL, Ana PASCU și Suzana ARDELEANU, a cucerit medalia de bronz.

La Jocurile Mondiale Universitare, desfășurate la Moscova (URSS), echipa României, cu o osatură stelistă alcătuită din Ileana GYULAI, Suzana ARDELEANU și Ecaterina STAHL, a cucerit medalia de aur.

În fine, la Turneul Armatelor Prietene, desfășurat tot la Moscova, Ecaterina STAHL a fost pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere, în timp ce Ileana GYULAI a fost a treia la proba individuală. Echipa feminină de floretă a Stelei s-a clasat, în aceeași competiție, pe locul al doilea.

Materialul a fost redactat după consultarea următoarelor surse bibliografice:

  1. Anuar 1973 – Clubul Sportiv al Armatei Steaua
  2. Ziarul ”Sportul” ediția 11 martie 1973
Distribuire social media