Fostă glorie a Stelei, Ecaterina Stahl se alătură legendelor scrimei mondiale în FIE Hall of Fame!

O mare campioană a scrimei românești și a clubului Steaua București se alătură legendelor scrimei mondiale în FIE Hall of Fame! Comitetul Executiv al Federației Internaționale a votat ca Ecaterina Stahl, una dintre figurile emblematice ale scrimei tricolore, să acceadă în galeria selectă a celor care au marcat prin performanțele lor evoluția acestei discipline și au contribuit la dezvoltarea și promovarea ei, anunță site-ul oficial al Federației Române de Scrimă.
La 13 ani de la dispariția sa, Ecaterina Stahl se va alătura celorlalți șapte români care au primit această onoare în 2013, cu ocazia Centenarului Federației Internaționale. Laura Badea, Mihai Covaliu, Petru Kuki, Ioan Pop, Olga Orban, Ana Pascu și Reka Szabo sunt deja membrii ai Hall of Fame-ului scrimei mondiale.

A fost legitimată 13 ani la clubul Steaua București

Ecaterina Stahl a început scrima la vârsta de 14 ani, la arma floretă, primul său antrenor fiind celebrul Alexandru Csipler.
În 1960 a fost legitimată la Clubul Sportiv UNIO Satu Mare, după patru ani obținând, împreună cu echipa CS UNIO, primul titlu național la floretă pentru Satu Mare.
Din 1964 și până în 1980 a evoluat la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, unde i-a avut ca antrenori pe Andrei Valce și Zilaghi Iosif, după care s-a reîntors la Clubul Sportiv Satu Mare.
A câștigat 13 titluri de campioană națională cu echipa CSA Steaua, două titluri naționale la individual și a câștigat de șase ori Cupa României.
În 1965, la Campionatele Mondiale de tineret de la Rotterdam, a cucerit titlul, în acelasi an, la CM de seniori de la Paris, obținând medalia de argint la floretă echipe.
Tot la CM, în 1966, a obținut bronzul la individual, pe treapta a treia a podiumului urcând cu echipa în 1967, 1973 și 1977.
În 1975, la Budapesta, a cucerit titlul mondial la floretă individual și bronzul cu echipa. În 1970, la echipe, a cucerit medalia de argint.

A participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice

A participat la cinci editii ale Jocurile Olimpice, în 1964, la Tokyo, în 1968, la Mexico City, unde a urcat pe treapta a treia a podiumului cu echipa națională a României, în 1972, la Munchen, unde de asemenea a cucerit medalia de bronz la echipe, în 1976, la Montreal și în 1980, la Moscova, unde s-a clasat pe locul 4 la individual.
După retragerea din activitatea competițională, în 1984, a devenit antrenoare și a lucrat timp de 18 ani la Clubul Sportiv Satu Mare, unde a pregătit peste 100 de sportivi care au ajuns pe planșele marilor competiții de scrimă. Printre aceștia s-a numărat și fiica sa, Cristina Stahl.
A primit titlurile de Maestru al Sportului și Maestru Emerit al Sportului, iar în 2000 i-a fost conferită Crucea naționala „Serviciul credincios” clasa a III-a.
A decedat în noiembrie 2006.

Din 2015, etapa din Circuitul Internațional de floretă cadeți de la Satu Mare îi poartă numele

De zece ani, la începutul lunii februarie, Sala de scrimă “Alexandru Csipler” din Satu Mare găzduiește Cupa Satu Mare – Memorial “Ecaterina Stahl” la floretă feminin, individual și echipe, etapă în Circuitul European de cadeți.
Din 2015, concursul feminin individual se intitulează Memorial „Ecaterina Stahl”, în onoarea fostei mari floretiste a României și a Clubului Sportiv al Armatei Steaua.
Decizia FIE poate fi văzută accesând link-ul de AICI.

Distribuire social media