Generalul (r) Ion Dobran, serbat de CSA Steaua la împlinirea vârstei de 100 de ani!

Generalul maior (r) Ion Dobran, pilot de vânatoare în cel de-al Doilea Război Mondial, cu 8 victorii, 70 de lupte aeriene si 340 de misiuni de luptă, împlinește azi, 5 februarie 2019, 100 de ani!
Cu această ocazie, CSA Steaua – reprezentată de către campioana olimpică Ana Maria Brânză – i-a făcut o vizită și a stat de vorbă preț de câteva zeci de minute cu unul dintre adevărații EROI ai României!

“De fiecare dată când eram în misiune, mă gândeam să îl nimerească pe cel din stânga sau pe cel din dreapta mea, dar niciodată nu mă așteptam să fiu el cel doborât de către inamic. Cred că am trecut prin foarte multe pericole datorită mamei mele, care mi-a fost ca un înger păzitor. La fiecare zbor aveam în buzunarul de la inimă o poză cu mama mea! Mereu căutam să doborâm, nu să omorâm! Dacă pilotul inamic sărea cu paraşuta, mă bucuram că ştiam că acasă îl aşteaptă o mamă, o soţie, o logodnică. Dacă aş avea 20 de ani şi Romania ar fi în pericol , aş mai lupta o dată pentru țară. De fapt ,când am intrat la şcoala militară la 1 septembrie 1939, ne era frică să nu se termine războiul fară să apucăm şi noi măcar să contribuim cu ceva la apărarea patriei”, a spus generalul maior (r) Ion Dobran.

“M-am bucurat de întâlnirea cu un erou adevărat! Citisem despre domnul general în retragere, Ioan Dobran și știam că este ultimul pilot din Al Doilea Război Mondial în viață. Am rămas însă surprinsă memoria sclipitoare, poveștile impresionante și de faptul că niciodată nu și-a dorit <<să ucidă inamicul, doar să-l doboare>>. Voi purta cu mine aceste cuvinte!”, a spus Ana Maria Brânză.

Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul – maior Ion Dobran – singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare – a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.
Materialul video cu vizita CSA Steaua acasă la generalul – maior (r) Ion Dobran poate fi văzut mai jos:

Distribuire social media