GENERAȚIA DE AUR A HANDBALULUI

Astăzi, la sediul Ministerului Apărării Naționale, a avut loc ceremonia care a prilejuit aniversarea a 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către echipa de handbal a Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA BUCUREȘTI”. Evenimentul de prestigiu s-a desfășurat în prezența ministrului apărării naționale, domnul Gabriel LEȘ, a președintelui Comitetului Olimpic și Sportiv Român, domnul Mihai COVALIU, precum și a reprezentanților Ministerului Tineretului și Sportului, dar și a înalților oficiali din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Ȋn deschidere, președintele Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA BUCUREȘTI”, Cristian PETREA a ținut o alocuțiune:

„Am onoarea de a vă mulțumi domnule ministru, atât în numele Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA BUCUREȘTI” cât și al meu personal, pentru onoarea deosebită pe care ne-ați făcut-o astăzi invitându-ne la sediul Ministerului Apărării Naționale pentru aniversarea a 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către echipa masculină de handbal a Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”.

Trofeul cucerit în anul 1977 s-a alăturat în vitrina Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA BUCUREȘTI” celui similar cucerit în anul 1968, confirmând astfel perioada de dominație internațională a handbalului românesc. Victoria din finală contra puternicei echipe sovietice, T.S.K.A. Moscova a însemnat practic o revanșă după aurul olimpic pierdut cu un an înainte la Montreal, echipa masculină de handbal a Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” identificându-se de fapt cu echipa națională a României. Victoriile obținute pe teren au însemnat tot atâtea motive de bucurie și de mândrie pentru orice stelist ca și pentru orice român….

Prin cucerirea celor două cupe ale Campionilor Europeni la handbal, prin cucerirea aceluiași trofeu la fotbal, prin cupele campionilor europeni cucerite la scrimă, prin numeroase sucese de răsunet ale sportivilor militari în competiții mondiale sau jocuri olimpice s-au adeverit, nu doar brațul, cum spunem noi în armată, al sportului românesc ci și un brand de reputație internațională, un nume recunoscut și respectat pe toate meridianele.”   

Sportivii generației de excepție a handbalului militar românesc, în frunte cu Cristian GAȚU și Cornel OȚELEA au fost premiați de către oficiali, ca recunoaștere a meritelor sportive remarcabile, realizate în urmă cu 40 decenii, când, la 22 aprilie 1977, echipa de handbal CSA „STEAUA BUCUREȘTI” triumfa la Sindelfingen (GER), în finala Cupei Campionilor Europeni, învingând puternica formație T.S.K.A. Moscova cu scorul final 21 – 20.

Dintre handbaliștii prezenți la ceremonie, domnul Cristian GAȚU a fost invitat să adreseze câteva cuvinte celor prezenți. 

”Vreau să vă mulțumesc domnule ministru pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o, de a fi primiți astăzi, când se împlinesc 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni, ediția 1977 și 49 de ani de la câștigarea primei Cupe a campionilor Europeni, unde îi avem ca reprezentanți și pe care i-ați felicitat astăzi.

Este o onoare pentru noi pentru faptul că cei mai frumoși ani din viață i-am petrecut în cadrul Clubului Sportiv al Armatei „Steaua”. Suntem mândri pentru acest lucru și vă dorim să fiți tot aici, când noua echipă a Clubului „Steaua” va ajunge să câștige Cupa Campionilor Europeni din nou.” a încheiat discursul său, cel care a fost căpitanul echipei la acea vreme.

Președintele Comitetului Olimpic Sportiv Român, domnul Mihai COVALIU, a completat ceremonia festivă, declarand:

”Este o zi importantă pentru Clubului Sportiv al Armatei „Steaua București” dar și pentru România, faptul că avem plăcerea să rememorăm performanțele dumneavoastră, ne face să ne gândim la Viitor. Un viitor pe care dumneavoastră l-ați desenat cu foarte mult timp înainte în handbalul românesc. Faptul că astăzi vedem scris ”Handbalul – sport național” vi se datorează în mare măsură dumneavoastră care ați cucerit atâtea trofee și ați adus Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” Cupa Campionilor Europeni. Așa cum am mai spus-o și cu ceva timp în urmă, mă înclin în fața dumneavoastră, vă respect și vă prețuiesc așa cum se cuvine.”      

Nu în ultimul rând, ministrul apărării naționale, domnul Gabriel LEȘ, a ținut să îi felicite personal pe fiecare dintre componenții generației de aur a handbalului stelist, subliniind faptul că:

 „Era a doua generație de aur a handbalului stelist după cea din anii 60, care avea să obțină rezultate neegalate până astăzi la nivelul echipei naționale pe care o încadra aproape în totalitate. Acesta este momentul care a rămas în istorie, ca unul definitoriu pentru evoluțiile ce au urmat în portofoliul handbalului stelist.

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” marchează, în acest an, 7 decenii de existență în care a adunat un palmares impresionant și onorant. Este cea mai valorasă carte de vizită a unui club sportiv din România.   

Cu rezultate de excepție în mai multe discipline sportive, putem să spunem, fără teamă de a exagera, că sportul românesc s-a clădit și pe o puternică structură roș-albastră, care a dat multiplii campioni europeni, mondiali și olimpici.”

În încheiere, fotografia de grup a marcat acest moment de final, ca o ipostază ce va rămâne drept cea mai valoroasă generație din istoria handbalului românesc, din toate timpurile.   

 

Distribuire social media