Gheorghe Liliac: ”La Steaua am petrecut cei mai frumoși ani!”

Fostul mare portar al Stelei și al Petrolului rememorează câteva episoade marcante din cariera sa. ”Finala din 1989, cu Milan, pe Camp Nou, e cea mai puternică amintire”

 

Gheorghe Liliac prefațează derby-ul ligii a doua dintre Steaua București și Petrolul Ploiești. Fostul mare portar din anii ’80-’90 a evoluat la ambele echipe.

”Emerich Jenei m-a adus la Steaua!”

În 1983, Gheorghe Liliac juca la Botoșani, în liga a doua. Acolo a fost reperat de Emerich Jenei, antrenorul care avea apoi să ducă Steaua la câștigarea Cupei Campionilor Europeni în 1986. ”Domnul Jenei m-a adus la Steaua, dar imediat am fost împrumutat la Oradea. La Steaua, în 1983 era Vasile Iordache și odată cu mine a ajuns și Helmuth Duckadam. Era greu să mă lupt cu ei”, își amintește fostul jucător al Stelei.

După trei sezoane, Liliac a ajuns la Petrolul Ploiești. ”Antrenor era domnul Mircea Dridea. A venit după mine la Oradea, m-a urmărit, m-a convins să merg la Ploiești. Au avut nevoie de acordul Stelei”, își amintește fostul portar, care a jucat în toate cele 34 de etape ale sezonului 1986-1987.

În 1987, a ajuns iar în Ghencea. ”Vă dați seama ce era atunci. Echipa tocmai câștigase Cupa Campionilor Europeni. Acum mă băteam pe post cu Dan Stângaciu, deoarce Duckadam se accidentase”. Au fost cele mai frumoase două sezoane din cariera sa.

”Lăcătuș era șeful în vestiar!”

Liliac își aduce aminte că în primul an, la Steaua, a jucat 7 meciuri, iar Dan Stângaciu 27. ”În Cupa Campionilor Europeni echipa a ajuns iar în semifinale. Îmi aduc aminte că în meciurile cu Benfica am jucat ambele meciuri. Făcusem 0-0 pe Ghencea. Ne-am dus la Lisabona cu gândul la calificare, dar din păcate nu am mai reușit”.

Anul următor, Steaua a ajuns din nou să joace finala Cupei Campionilor Europeni. ”Finala de pe Camp Nou, cu Milan, e cea mai puternică amintire. Ce echipă aveau italienii atunci! Era tripleta olandeză senzațională, cu Gullit, Rijkaard, Van Basten”, rememorează fostul portar. ”Consider că din 1986 până în 1989 Steaua a fost cea mai bună echipă din Europa de Est”.

În acesl sezon venise de la Craiova Silviu Lung. ”Silvică a apărat acum 27 de meciuri, iar eu am rămas tot la 7”, spune râzând fostul goal-keeper.

Liliac își aduce aminte că și în vestiarul Stelei erau nume grele. ”Era un Tudorel Stoica, un Dan Petrescu, Miodrag Belodedici, Ladislau Boloni, Ilie Dumitrescu, Gabi Balint, venise și Gică Hagi, însă în vestiar, șeful era Lăcătuș. El era cel mai vocal. Era primul la bătaie pe teren, el era vocea de care ascultau toți și în vestiar. Un mare sufletist”.

Gheorghe Liliac își amintește și de finala Cupei României, cu Dinamo, din 1988, când Valentin Ceaușescu a ordonat echipei să părăsească terenul. ”Am condus noi cu 1-0, a marcat Lăcătuș. Răducioiu mi-a dat însă gol în minutul 88 și a egalat. Dar imediat, Gică Hagi i-a centrat lui Gabi Balint. Golul a fost anulat eronat. A ieșit un meleu pe teren, iar Valentin Ceaușescu i-a făcut semn de la tribuna oficială lui nea Tică Dănilescu să ieșim de pe teren”.

”Nu ne-au mai dat mașinile promise!”

Gheorghe Liliac a câștigat două titluri cu Steaua și o Cupă a României. ” Steaua juca cu <Ford> pe piept, iar la începutul sezonului, ni s-a promis că fiecare jucător va primi o mașină. Nu știu de ce, dar nu au mai ajuns pe la noi. Țin minte că tot în acel sezon, ni se făcuseră conturi în valută. Tot de la Ford primeam lunar niște bani. Nu vă gândiți că erau mari sume. S-au strâns acolo 800-1000 de dolari”, rememorează Gheorghe Liliac.

Acum, șeful Centrului de Copii și Juniori de la Petrolul, Liliac nu va fi prezent la derby-ul Steaua-Petrolul de sâmbătă. ”Am și eu meciuri cu juniorii la aceeași oră. Mi-ar fi plăcut să vin pe stadion, că nu l-am văzut decât așa, în trecere”.

Sursa foto: facebook/Gheorghe Liliac

Biletele pentru derby-ul Ligii secunde se găsesc aici

https://www.iabilet.ro/bilete-csa-steaua-bucuresti-acs-petrolul-52-74025/?utm_source=HpTopWeb

Distribuire social media