„Îmi doresc să retrăiesc la Jocurile Olimpice de la Paris momentele de la FOTE!”

Dublă medaliată cu argint la Europenele de juniori, de la Otopeni, Bianca Costea își dorește aurul olimpic în proba de 50 metri liber.

Campionii nu vin de nicăieri și nici nu explodează de pe o zi pe alta”, spune Bianca Costea, dubla vicecampioană europeană de juniori pe pagina sa personală. „Adevărul este că muncim din greu în fiecare zi, de dimineață până seara pentru a vă face să vă simțiți mândri de noi și pentru a vă oferi bucurie și emoție atunci când se cântă imnul României”.

Stilul în care se simte cu adevărat liberă

Am început înotul la șase ani și jumătate. Nu am început cu gândul la performanță neapărat, părinții m-au dat să fac un sport și, încet-încet, am progresat. Mi-a plăcut să concurez, să stau în apă, să mă joc cu copiii, și de aici a început totul”.

A fost descoperită de antrenoarea Mihaela Hodină și a practicat înotul la Viva Sport Cub Galați. „De la început mi s-a spus că am un corp de înotătoare, că sunt talentată. Undeva, pe la nouă-zece ani, mi-am dat seama că asta vreau să fac în continuare. Au fost pași mărunți, nu am avut o explozie deodată. Am luat-o încetul cu încetul, Campionat Național cu Campionat Național. Prima mea medalie de aur am luat-o la 10 ani. Când eram mică înotam toate stilurile, după am avut o perioadă de doi ani în care am făcut doar spate. La 12 ani am început să mă îndrept spre crowl. Este stilul meu preferat în care mă simt cea mai rapidă și pe care-l controlez cel mai bine. Stilul în care atunci când înot mă simt cu adevărat liberă”, subliniază puștoaica de 17 ani.

Am avut o copilărie fericită, înotul mi-a oferit totul!

Bianca spune că înotul reprezintă totul în viața ei. „E un sport greu, dar antrenamentul te face să te obișnuiești cu efortul. Este un sport de coordonare în care îți folosești toți mușchii, tehnica contează foarte mult, plutirea pe apă. Important este să reușești să te concentrezi la fiecare lovitură, la fiecare braț, la fiecare obiectiv pe care-l ai”.

Nici perioadele cele mai grele, când se trezea la cinci dimineața, pentru a ajunge la antrenamente, nu a făcut-o să dea înapoi. „A fost o perioadă destul de lungă când mă trezeam la cinci dimineața ca să ajung la șase la bazin. În clasa a opta și a noua mă întorceam acasă după pregătire, îmi făceam temele, mergeam la școală și apoi plecam la al doilea antrenament. Apoi la somn și o luam de la capăt în fiecare dimineață. Este un program greu, dar înotul necesită un astfel de program”, consideră Bianca.

Am avut o copilărie fericită, nu am simțit că am pierdut această perioadă din viața mea. M-am bucurat de fiecare moment al copilăriei, am cunoscut copii din toată țara. Sportivii cu sportivii se înțeleg foarte bine, sportul te educă, mi-a făcut plăcere să cunosc atâția oameni”.

În 2018, sportiva a ajuns la cel mai mare club din România, Steaua București. „De atunci, sub coordonarea directă a antrenorilor Beatrice și Eduard Câșlaru, am participat la cele mai importante competiții din viața mea de până acum, în funcție de categoria mea de vârstă”.

Cel mai minunat moment al carierei

În august 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku, Bianca a devenit campioană olimpică în proba de 50 metri liber, proba ei favorită. A doborât de două ori recordul competiției.

Mi-am dorit extrem de mult acel rezultat, a fost cel mai minunat moment din viața mea de sportiv, la cei 14 ani pe care-i aveam atunci. M-am bucurat de fiecare clipă, de momentul în care am atins peretele. În sinea mea am știut că am câștigat, numai a trebuit să mă uit la tabelă să-mi confirm. M-am bucurat de tribune, părinții mei erau acolo, toți îmi strigau numele. M-am bucurat de momentele de pe podium care au fost scurte, dar și acum țin minte exact fiecare clipă. O experiență minunată care m-a făcut să trag și mai tare pentru a mai retrăi astfel de momente”, a rememorat acele clipe înotătoarea.

Au urmat alte și alte repere ale carierei. În 2021, la Campionatul Mondial de natație în bazin scurt de la Abu Dhabi, sportiva „roș-albastră” a reușit să doboare recordurile României la categoriile de vârstă 16,17, 18 și 19 ani, recorduri care datau de peste 30 de ani.

Mezina delegației României la Tokyo

La doar 16 ani a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în probele de 50 metri și 100 metri liber. „A fost o experiență minunată. Mi-am dorit să țin minte și să fiu atentă la fiecare detaliu pentru ca la următoarele ediții ale Jocurilor Olimpice să nu mă mai ia totul prin surprindere și să fiu concentrată doar pe obiectivul pe care-l voi avea la acel moment. A fost copleșitor, dar într-un mod frumos. Să ajung acolo, să văd Satul Olimpic imens, să văd atâția sportivi din toată lumea, din toate sporturile, să cunosc oameni noi, să ajung la bazin și să văd cum se pregătesc marii sportivi înainte de finale, a fost ca un vis. Am avut ocazia să învăț foarte multe lucruri”, spune vicecampioana europeană de junioare.

La campionatele continentale pentru juniori de la Otopeni, Bianca Costea a cucerit medalia de argint la 50 m liber și a făcut parte din ștafeta de 4×100 metri mixt a României, vicecampioană continentală.

Faptul că s-au ținut la noi acasă, la Otopeni, a avut un aport imens în performanțele noastre. Nu îi auzi pe oameni în momentul în care tu ești cu capul sub apă, focusat la momentul în care vei atinge peretele la final, dar îi auzi înainte de a intra în apă, la start. Atmosfera creată a fost extraordinară. Te simți foarte bine să concurezi știind că vei aduce bucurie, că poporul român este alături de tine și te susține”.

Următorul obiectiv: Paris 2024!

Bianca merge zilnic la bazin, se antrenează și cu fiecare zi care trece e mai aproape de următoarea sa etapă, de următorul țel propus. „Am o carieră întreagă în față pentru a-mi îndeplini visul, acela de a câștiga o medalie la Jocurile Olimpice. Mă antrenez pentru Jocurile Olimpice, mă antrenez pentru a-mi realiza baremul de participare, dar o iau cu pași mărunți. O să mă axez pe 50 și 100 metri liber”.

La Paris va avea 19 ani, e vârsta propice pentru a face performanță. Dar nu vrea să pună prea multă presiune. Se gândește că ar exista posibilitatea ca România să alcătuiască și o ștafetă mixtă, la Paris, din care obligatoriu să facă parte ea și David Popovici, așa cum s-a întâmplat și la Otopeni. „M-ar bucura foarte tare acest lucru. Mi-a plăcut extrem de tare să concurez în ștafeta mixtă alături de colegii mei, a fost o atmosferă minunată, mai ales bucuria de după medalie. A fost foarte frumos să împărțim cu toții aceeași bucurie, să împărțim momentele frumoase de pe podium. În seara de după cursă am adormit foarte greu din cauza fericirii, a adrenalinei”.

Bianca Costea despre…proba ei favorită, 50 metri liber

Este o probă în care trebuie să reușești să dai tot ce ai din tine într-o perioadă foarte scurtă de timp. Nu toți reușesc, de aceea există înotători de 200, 800, 1.500 metri. Dar eu de mică am simțit că sunt făcută pentru sprint, este o probă în care fiecare detaliu contează, fiecare mișcare, trebuie să ai o putere foarte mare de concentrare pentru a reuși să faci cea mai bună performanță

David Popovici

Toată lumea vorbește doar de David Popovici, dar David primește pe bună dreptate această atenție pentru că a ieșit dublu campion mondial la 17 ani. Este un lucru minunat și uimitor. Eu sunt de părere că fiecare are drumul lui, iar rezultatele celor din jur nu trebuie să te abată de la drumul tău

Legătura sa cu divinitatea

La fiecare intrare în bazin îmi fac o rugăciune pentru că nu doar eu înot. Am putere de la Dumnezeu să fac aceste rezultate. Îmi fac o cruce înainte de probă și dau apoi totul din mine. Când iese bine, îi mulțumesc lui Dumnezeu. Dacă o cursă nu mi-a ieșit, acest lucru s-a întâmplat cu un motiv. Trebuie să învăț din ea

Bazinul de la Otopeni

Arată superb, m-am simțit minunat să înot în el, apa a fost extraordinară. Este un bazin în care te simți rapid, în care parcă plutești pe apă. Am rămas uimită în momentul în care am intrat în el, mi-am spus că în bazinul ăsta o să merg tare!

Camelia Potec

Este un model pentru mine și pentru întreaga generație de sportivi. E singura campioană olimpică din istoria natației românești. Eu nu cred că o să ies campioană olimpică la 200 de metri, îmi doresc să ies la 50 de metri. Este multă muncă, dar este foarte bine că avem oameni de la care putem învăța.”

Familia s-a mutat prin toată țara pentru ca Bianca să se poată antrena

Tatăl Biancăi, Romeo Costea a povestit și despre eforturile pe care familia sa le-a făcut pentru ca înotătoarea să aibă cele mai bune condiții. „La Galați am stat până la 10 ani. Aveam de ales, ori găsim o altă locație, ori renunțam la înot. A trebuit să plecăm pentru că nu mai aveam unde să ne antrenăm. În Câmpina am plecat la un bazin didactic, nou construit, ne-am antrenat cu Gabriel Cojocaru”, a povestit tatăl său.

După un an și jumătate familia Costea a trebuit din nou să se mute. Mama, tata, dar și cele două surori ale Biancăi, mai mici decât campioana. „Am ajuns la Constanța, tot pentru bazin, iar Bianca a fost antrenată de Edi și Beatrice Câșlaru. Și acolo a fost o aventură cu privire la găsirea unei locații. După doi ani am reușit să obținem accesul la bazinul de la Palatul Copiilor. Între timp ne-m antrenat fie la World Class, fie la bazinul lui Răzvan Florea”.

Acum Bianca va ajunge la București. Tatăl sportivei dă marea veste. „Bianca va fi antrenată de Adrian Rădulescu, tehnicianul cu care se pregătește și David Popovici. Asta pentru că își dorește să se perfecționeze, să dea totul pentru ca visul său, legat de Paris 2024, să devină realitate!

Distribuire social media