INTEGRALA STEAUA 70

Acum 7 decenii, caravana sportivă roș-albastră se punea în mișcare. La început mai timid, cu inerentele greutăți ale începutului, clubul-fanion al sportului militar românesc a parcurs treptele istorice ale performanței sportive și sociale.

La ceas aniversar, este important să ne cunoaștem elementele esențiale care au marcat geneza și dezvoltarea CSA „Steaua București”. Este un traseu fluctuant, încărcat de mireasma epocilor parcurse, dar din care reies unele coordonate constante cum ar fi valoare, respect, disciplină, performanță, devotament. Toate capătă nuanță și savoare sub o singură cupolă, cea a Clubului Sportiv al Armatei „Steaua București”.

Prezenta integrală va preciza cele mai importante momente din istoria clubului, cu includerea acestora în context social și de conturare a elementului identitar național prin sport și cu ajutorul sportivilor militari.

1947

Vechea tradiție a practicării sportului în Armata Română a condus la înființarea, în 1947, a Asociației Sportive Armata.

Aceasta a reprezentat punerea în practică a preocupărilor unor mari iubitori ai sportului, ofițeri superiori ai Armatei Române, printre care generalul-maior Dumitru PETRESCU, generalul-maior Oreste ALEXANDRESCU, comandorul Traian SĂVULESCU, locotenent-colonelul Ion COSTĂCHEL, maiorul Cornel ȘANDRU, care începuseră să poarte discuții în acest sens încă din vara anului 1946.

Înființarea A.S. Armata a răspuns necesității ca tinerii sportivi încorporați pentru a satisface stagiul militar să continue, în mod organizat, desăvârșirea măiestriei lor sportive; totodată, aceasta a avut drept scop să se dea posibilitatea talentelor afirmate din rândurile cadrelor permanente ale armatei de a se realiza și pe tărâmul activității sportive de performanță.

Prima secție a clubului a fost cea de fotbal care, după reorganizarea sistemului de disputare a campionatului, este admisă în prima divizie a țării, în urma disputării unor meciuri de baraj;

În același an se mai înființează încă 7 secții sportive: călărie, scrimă, tenis de câmp, box, volei, atletism și tir.

Fruntașul Florin MARINESCU înscrie primul gol din istoria secției de fotbal, în etapa a treia a campionatului național, în partida CFR Timișoara – AS Armata (scor final 7-1).

Tenismenul Gheorghe VIZIRU devine Campion al României, cucerind astfel primul titlu din istoria clubului.

Alte două titluri de campion național sunt cucerite de călăreții Valentin FOTESCU (cu calul Radu Alb) la dresaj și Mihai MĂINESCU (cu iapa Mireasa) la obstacole.

Distribuire social media