Integrala Steaua București – 34 de ani – Episodul 1

Echipa de fotbal Steaua București a obținut, la 7 mai 1986, cea mai mare performanță din istoria fotbalului românesc pentru formațiile de club, câștigarea Cupei Campionilor Europeni. De aceea vă propunem o integrală în pași consecutivi, prin care vom încerca să readucem în memorie momente frumoase, care au condus spre strălucitoarea performanță. 

Multă lume a afirmat că echipa care a atins apogeul în 1986 ar fi o creație a antrenorului Florin Halagian. Noi am îndrăzni chiar să mergem mai în urmă, cu un deceniu mai exact, atunci când practic a început lansarea Stelei pe orbita fotbalului mare. 
Sezonul 1975-1976 o găsea pe Steaua într-un moment sinusoidal, cu evoluții fluctuante și neconvingătoare. Antrenorul principal, Emerich Jenei, ajutat de Constantin Creiniceanu, a pus un pariu simbolic alături de legendarul conducător stelist, Ion Alecsandrescu. De atunci a început urcușul. 
Steaua a redevenit campioană în 1976, după o pauză de 8 ani. Tot atunci a câștigat și Cupa României, trofeu care nu mai ajunsese în Ghencea din 1971. Eventul, campionat și Cupă, nu mai fusese adjudecat de pe vremea CCA, din 1952. Acestor performanțe li s-a adăugat și o alta, la fel de importantă, câștigarea titlului național la juniori mari.
 
Detaliem câteva dintre aceste borne. În toamna lui 1975 la Steaua a debutat Tudorel Stoica, în prima etapă a campionatului, un eșec la Reșița. După aceea, roș-albaștrii și-au găsit cadența și au început să adune puncte după puncte, impunându-se, la finalul turului, drept campioană de toamnă. Tudorel Stoica are și o amintire de suflet, deoarece a marcat un gol în poarta celor de la FC Argeș chiar în ziua în care împlinea 21 de ani. 
Returul a fost și mai concludent în favoarea Stelei, care pe teren propriu, în primăvară, nu a pierdut niciun punct. Steaua a terminat cu un avans substanțial, 7 puncte față de locul al doilea, ocupat de Dinamo, în condițiile în care la victorie se acordau două puncte atunci. Steaua a avut două serii de anduranță, 12 respectiv 15 meciuri fără înfrângere, în acel campionat. Anghel Iordănescu a fost golgheterul echipei, cu 23 de goluri marcate.
În finala Cupei României, pe Stadionul „23 August”, Steaua a învins cu 1-0 pe CSU Galați. În deschiderea cuplajului, la juniori, roș-albaștrii treceau de SC Bacău cu 8-1.

L-am sunat pe Tudorel Stoica să-mi dea o declarație despre acea perioadă. Citindu-i frânturi din articol a devenit vizibil emoționat: „Am debutat cu primul meu gol, la marele derby, jucat pe Stadionul „23 August”, meci cu eterna rivală Dinamo, scor 3-3. De acest meci mă leagă și o amintire tristă, în prima repriză, am avut dublă fractură de tibie. A fost extraordinar că am reușit eventul”.

Lotul utilizat în acea stagiune:
Portari – Moraru, Iordache, Dumitrescu, Dumitraș;
Fundași – Anghelini, Sameș, Smărăndache, Zahiu, Vigu, Stroie;
Mijlocași – Liță Dumitru, Dumitriu IV, Anghel Iordănescu, Tudorel Stoica, Ion Ion, Florea;
Atacanți – Stroe, Năstase, Troi, Botez, Marcel Răducanu, Danciu, Agiu. 
 
Recunoaștem deci, în lot, câteva nume care vor rezista până la Sevilla. Tudorel Stoica a avut o gravă problemă medicală, fractură la tibie, în vreme ce portarul Vasile Iordache a suferit și el o hepatită. 
Performanțele interne au oferit Stelei posibilitatea de a reprezenta România în Cupa Campionilor Europeni. Militarii au întâlnit pe FC Bruges, campioana Belgiei, de care au fost eliminați la mare luptă. Atunci se notează însă momentul zero al startului către marea performanță, personificată în finala de la Sevilla. Acumularea de experiență internațională, gradual, a însemnat creșterea valorică progresivă a echipei și fundamentarea unei culturi solide, capabilă să ofere Stelei rezistența în bătăliile cu granzii continentului. 
De aceea am ales să începem povestea drumului spre Sevilla cu un deceniu în urmă, deoarece, din punctul nostru de vedere, numele celor menționați în acest articol este gravat simbolic pe soclul Cupei Campionilor Europeni. 
Prima transmisiune realizată de Steaua TV, postul de televiziune al clubului militar, se leagă, indisolubil, de acest moment. Vă propunem să revedeți returul din Ghencea al meciului Steaua – FC Bruges, din 1976.
 
Distribuire social media