Integrala Steaua București – 34 de ani – Episodul 4

Miodrag Belodedici

Călătoria către Nord…

Campioană a României, Steaua a fost repartizată prin tragere la sorți, în primul tur al Cupei Campionilor Europeni 1985-1986, să joace împotriva danezilor de la Vejle BK, la care evolua celebrul Alan Simonsen. De acolo, din nordul Europei, a început aventura către trofeu.

Marți, 17 septembrie 1985, este ziua în care s-a decolat cu o aeronavă charter, spre prima destinație de pe traseul marii performanțe. Avionul Tarom a făcut escală la Zurich, acolo unde au debarcat fotbaliștii de la Sportul Studențesc, care urmau să joace cu Neuchatel Xamax în Cupa UEFA.

Sosirea la micuțul aeroport din Vejle a fost marcată de intersecția fotbaliștilor steliști cu niște militari danezi care descărcau o aeronavă NATO de mari dimensiuni. Iar în acea vreme NATO și Cortina de Fier…

Vejle i-a primit pe steliști cu frig și ploaie, scurta ședere în oraș fiind pigmentată cu vizite la fabrica de gumă de mestecat Dandy și la fabrica de jucării Lego.

Meciul s-a desfășurat pe un teren foarte greu, desfundat. Steaua a aliniat formula-tip: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu – Stoica, Majearu, Balint, Boloni – Lăcătuș și Pițurcă. Din lot lipsea Bălan, lăsat acasă deoarece suferise o ușoară intervenție chirurgicală. Rezerve erau Stîngaciu, pentru postul de portar, Weissenbacher, Pistol, Radu II, Ciolponea și Petcu. Antrenori: Emerich Jenei și Anghel Iordănescu.

Meciul a fost abordat cu trac de roș-albaștri, complexul față de echipele occidentale fiind unul evident la ora aceea. Vejle a deschis scorul după pauză și se părea că va câștiga prima manșă, numai că în penultimul minut de joc a venit golul egalizator, primul al Stelei în stagiunea triumfală. Boloni a executat un corner de pe partea dreaptă, Bumbescu a lovit puternic mingea cu capul, iar Radu II a deviat și l-a păcălit pe portarul danez. Radu II este, deci, autorul primului gol stelist în ediția pe care Steaua urma să o câștige.

Returul de peste două săptămâni, din Ghencea, a fost atent pregătit. Partida a fost transmisă în direct, integral, la televiziunea publică, fapt rarisim în acei ani, deoarece se permitea televizarea meciurilor numai dacă echipele românești ajungeau în tururile superioare.

Returul din 2 octombrie 1985 avea să confirme porecla de viteziști pentru echipa stelistă. Pițurcă a deschis scorul în minutul 8, iar Boloni l-a majorat în minutul 34 după o combinație-morișcă, în plină viteză. Golul de onoare al danezilor, înscris de vedeta Simonsen, a însemnat un simplu foc de paie. Steaua și-a văzut metodic de treabă și a conturat spectacolul după pauză, cu încă două goluri semnate de Balint și Tudorel Stoica, ultimul cu capul.

Steaua s-a impus, în ovațiile publicului, cu scorul de 4-1, iar la general s-a impus cu 5-2 în fața celor de la Vejle BK. Echipa militară s-a calificat fără dubii pentru turul al doilea al Cupei Campionilor Europeni.

Distribuire social media