Bis în derby-ul militar
Calificată în turul al doilea al Cupei Campionilor Europeni ediția 1985-1986, Steaua bătea la porțile performanței. După dubla victorioasă cu danezii de la Vejle BK, din turul inaugural, Steaua cedează primul punct în campionatul intern: 1-1 în Ghencea cu Sportul Studențesc, abia în etapa a opta. Lideri autoritari în clasament, la trei lungimi în fața Universității Craiova, steliștii află că în optimile de finală ale competiției continentale vor susține un… derby militar. Următorul adversar era campioana Ungariei, Honved Budapesta, reprezentanta armatei din țara vecină.
Turul a avut loc în deplasare, pe Stadionul Vasas, arena omologilor maghiari fiind în modernizare. Detari era vedeta lui Honved, mijlocașul coordonator fiind autorul unicului gol al partidei tur.
Returul din Ghencea a început de la 1-0. Pițurcă a reluat cu capul în plasă în primul minut, de fapt în secunda 39, după un șut năprasnic expediat de Bölöni din afara careului. Așa juca Steaua atunci, în Ghencea, în fața a 30 000 de spectatori: șutând la poartă la prima acțiune. În minutul 35 Lăcătuș fructifică din vecinătatea porții și confirmă superioritatea tehnico-tactică a roș-albaștrilor.
Repriza secundă începe simetric. Regretatul Ilie Bărbulescu prinde o bombă uluitoare din afara careului și scorul devine 3-0. Apoi Majearu transformă o lovitură de pedeapsă, iar golul de onoare al oaspeților este marcat tot de la punctul cu var, de vedeta Detari.
Ilie Bărbulescu: „M-au sunat cei de la NASA de curând (n.r. – Agenția Națională Spațială Americană). Cercetează și acum traiectoria și viteza mingii. Nu și-au putut da seama încă dacă a fost un obiect din spațiu sau nu”.
Era al doilea 4-1 consecutiv în Ghencea, în acea toamnă extraordinară, după un scor similar cu Vejle. Steaua se califica în primăvara europeană, în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, eliminând-o pe Honved Budapesta cu scorul general de 4-2.
Urma o iarnă lungă, frumoasă, cu multe vise. Stadionul din Ghencea va rămâne multă vreme cu imaginea celor două tabele autumnale fixate la scorul de 4-1. De ce două tabele de marcaj? Pentru că pe lângă cea electronică fusese păstrată și cea veche, care se schimba manual. Și acest meci de pe teren propriu a fost transmis în direct de televiziunea publică, al cărei program era redus la numai două ore pe zi.
Steaua continua traseul spre marele trofeu…