Integrala Steaua București – 34 de ani – Episodul 7

Notre respect Anderlecht

Steaua ajunsese deja în semifinalele Cupei Campionilor Europeni, ediția 1985-1986. De acum nu se mai putea spune că traseul spre trofeu poate fi lesnicios. Luna aprilie, în perioada sărbătorilor pascale, a programat dubla cu campioana Belgiei, puternica Anderlecht Bruxelles.

Turul a avut loc pe Stadionul „Constant van den Stock” și a fost câștigat de gazde cu 1-0. Unicul gol al meciului l-a marcat, dintr-o poziție suspectă de ofsaid, vedeta în devenire Enzo Scifo. Meciul a fost echilibrat, dar avantajul terenului propriu, complexul de inferioritate al steliștilor și emoțiile inerente au fost avantajele învingătorilor.

Lucrurile s-au schimbat însă radical în returul din Ghencea. În minutul 4, roș-albaștrii deschideau scorul prin Pițurcă, la un corner la care Balint a recentrat cu capul. Apoi Balint a înscris cu un șut imparabil în minutul 23 și deja soarta calificării era întoarsă.

A urmat apoi un joc tactic, pragmatic, bine gândit de elevii lui Emerich Jenei și Anghel Iordănescu, astfel că minutele au trecut în favoarea Stelei. Singura sincopă a fost galbenul luat de Tudorel Stoica pentru un fault la mijlocul terenului. Astfel, căpitanul stelist urma să fie suspendat pentru finală.

Belgienii au avut o ocazie importantă, care putea schimba soarta calificării, dar, în minutul 71, Pițiurcă a reluat cu capul și a stabilit scorul final la 3-0. Imaginea sa, în plasă, cu mâinile înălțate printre cohiuri, spre peluză, va face înconjurul Europei.

Despre acest meci Gabi Balint și-a amintit o întâmplare ce l-a lăsat fără cuvinte la acel moment: „Părinții mei au venit la acest meci de la Sângeorz Băi. La urcarea în tren tata a găsit o monedă de 3 lei. I-a spus mamei că acesta va fi rezultatul final. La încheierea partidei, când ne-am întâlnit, tata mi-a zis: <<Acesta este cadoul nostru pentru tine. Să-l păstrezi că este norocul tău, este destinul>>”.

Cum emblematică va rămâne și imaginea chenarată a tabelei de marcaj în care se ura succes steliștilor în marea finală de la Sevilla. Mai jos, în limba franceză, stătea scris „Notre respect Anderlecht”. Ideea îi aparținuse lui Cristian Țopescu, ofițer la CSA Steaua București, care în acea campanie fusese crainicul stadionului. El era suspendat de la televiziunea publică, unde nu i se mai permitea prezența la microfon, dar rămăsese la prima sa dragoste și își respecta obligațiile militare.

Steaua era în finala Cupei Campionilor Europeni. Prima echipă românească din perioada modernă, care ajungea pe un pisc atât de înalt.

Distribuire social media