Interviu cu campionul mondial Cătălin Chirilă: ”Când campionul olimpic își face strategia în funcție de tine, asta arată teamă, dar și respect!”

Medaliat cu aur în proba de canoe 1 – 1.000 de metri și cu argint în cea pe 500 de metri, Cătălin Chirilă vorbește despre Mondialul de la Halifax, despre obiectivul de la Europene, dar și despre sentimentul de a fi într-o listă selectă alături de Simion Ismailciuc, Ivan Patzaichin și Aurel Macarencu.

Puștiul înalt și blond care a plecat în sportul de performanță din Comuna Sarichioi, de pe malul lacului Razem, a strălucit la Campionatele Mondiale din Canada.

La 24 de ani, Cătălin Chirilă a devenit doar al patrulea campion mondial din istoria României, la canoe 1 pe distanța de 1.000 de metri. O performanță uriașă, un vis devenit realitate.

”Eu sunt sportiv de cursă lungă!”

Cătălin Chirilă spune că prba sa favorită este cea de 1.000 de metri. ”Așa sunt eu, sportiv de cursă lungă. Am excelat de la juniori pe această distanță. Pe 500 de metri ai nevoie de mai multă viteză, de alte calități. Am început să le dezvolt, prin muncă, prin antrenament, dar cursa pe o mie de metri rămâne favorită, pe ea mă voi axa, mai ales că e proba olimpică”, a declarat Cătălin.

În finala de la 500 de metri, de la Mondiale, românul a simțit că brazilianul Isaquias dos Santos, cvadruplu campion al lumii pe această distanță, și-a făcut tactica în funcție de el.

”A încercat să mă domine, a văzut în calificări că șansele lui sunt mai mari la 500 de metri. Și atunci a tras tare acolo. Pe a doua jumătate, când am mărit tempoul, l-am simțit și pe el că a început să tragă nebunește. Ca un campion olimpic să-și facă o cursă în funcție de tine, înseamnă ceva. Teamă, mai mult respect poate”, a subliniat Cătălin Chirilă.

Isaquias analizat în amănunt

Cătălin Chirilă a dezvăluit faptul că, de când a trecut în simplu, a început să analizeze și cursele marilor sportivi. ”Am vrut să văd cum abordează ei cursele, cum iau startul, cum își dozează efortul, scot timpii, le urmăresc fiecare mișcare. Ultima cursă analizată este finala de Campionat Mondial din 2019. Acolo, brazilianul Isaquias a câștigat cursa exact cum am făcut-o eu acum. A stat primii 600 de metri în pluton, apoi a mărit ritmul și i-a lăsat pe ceilalți care erau parcă epuizați. Într-o cursă, când ești primul, ai impresia că ești fugărit. Uitați-vă la Pengfei Zheng, a condus la început, dar apoi s-a umflat, cum zicem noi”, a povestit Cătălin Chirilă.

După cursa de 1.000 de metri, în care românul a cucerit titlul mondial, brazilianul l-a chemat în fața fanilor săi pentru a primi aplauzele meritate. ”Un campion!”, le-a spus Isaquias suporterilor care l-au aclamat pe ”tricolor”. ”A fost un sentiment gigantic. El e campionul olimpic și să te cheme, să recunoască faptul că tu ai fost cel mai bun, înseamnă ceva nemaipomenit”, a subliniat Cătălin.

După cursa de o mie de metri din Canada, fostul său coechipier din canoea de dublu, Victor Mihalachi l-a sunat ca să-l felicite. ”Mi-a mărturisit că a avut pielea de găină, că mi-a ținut pumnii. El întotdeauna m-a încurajat să trec în simplu, avea încredere în mine. Îmi spunea mereu, <tu ești foarte puternic, o să reușești!>. Acum tot ce vreau este să arăt că nu a fost un rezultat întâmplător”, a explicat canoistul.

Vrea titlul european la Munchen

Cătălin Chirilă nu are timp să sărbătorească. De la Halifax, a mers direct în baza de la Snagov, acolo unde va continua pregătirile pentru Campionatele Europene de la Munchen (18-21 august).

Antrenorii Florin Popescu și Petre Kondrat sunt acolo, cu el, pentru a păstra ștacheta ridicată. ”Vreau să-mi mențin forma de la Mondiale. Într-un fel e mai bine că mai e puțin timp până la start. O să mă odihnesc în primele zile, apoi vom lucra ca să-mi șlefuiesc tehnica”, mărturisește sportivul. În Germania va lua startul tot la canoe simplu 500 și 1.000 de metri.

Comparat cu Ivan Patzaichin, pus în galeria marilor campioni ai canoei românești, Cătălin Chirilă își demonstrează modestia. ”Nu pot fi eu comparat cu marele Ivan Patzaichin! Mai am mult până să ajung la performanțele dumnealui. Dar voi munci, voi trage tare. Mă simt onorat să mă alătur și eu, cu această medalie de aur, printre legendele acestui sport. Stăteam în noapte de după cursă și mă gândeam la acest lucru. E un sentiment foarte plăcut”.

Distribuire social media