„Invictus Games” este un eveniment sportiv dedicat militarilor răniți în urma participării la misiuni în teatrele de operații, organizat de către Prințul Harry, Duce de Sussex (Henry Charles Albert David) al Marii Britanii.
Evenimentul cuprinde mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu nevoi speciale, respectiv: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la ergometru (rowing), powerlifting, ciclism, volei din poziţia şezând, tenis de masă, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.
– utilizează puterea sportului pentru a inspira recuperarea, a sprijini reabilitarea și a genera
o mai bună înțelegere și respect pentru toți cei care au fost răniți servindu-și țara sub drapel;
– este despre dedicarea cu care militarii invalizi/răniți și-au slujit țara, este despre forța cu care au continuat să lupte în ciuda dificultăților cu care se confruntă zi de zi în urma rănilor
suferite în slujba țării;
– este despre exemplul pe care militarii invalizi/răniți îl oferă lumii întregi, acela al dragostei
de țară, al muncii în echipă, al prieteniei și loialității.
„Invictus Games Echipa României” este programul de recuperare fizică și psihică prin sport al militarilor români răniți în operațiuni militare, proiect coordonat de către Statul Major al Apărării.
„Invictus Team Romania”
– este echipa României, formată din militari răniți în urma participării la misiuni externe sau
interne, care se pregătește pentru a reprezenta Armata României și România la
„Invictus Games”;
– este o echipă de învingători, care în ciuda problemelor medicale cu care se confruntă nu au renunțat, după ce au căzut, s-au ridicat, s-au scuturat de praf și au luptat în
continuare, obiectivul lor principal a rămas același, acela de a-și reprezenta țara cu cinste și
onoare;
„Invictus România”
– este un grup informal de oameni care prin propriul exemplu și exemplul camarazilor
răniți reușesc să facă diferența, să schimbe, să motiveze și să inspire și și-au propus să
sprijine luptătorii răniți pentru a face sport și a participa la Invictus Games în vederea
recuperării fizice și psihice;
– este un proiect de educație, o luptă împotriva ignoranței și o punte intre militari și civili;
– este un ideal prin care sufletul curat este pus în slujba voluntariatului și a camarazilor;
– Invictus Romania este un proiect de voluntariat care se extinde din mediul militar în cel
civil.
– este despre familie și prieteni, cei care au trebuit să accepte ideea că persoanele dragi lor au fost rănite sau s-au îmbolnăvit servindu-și țara sub Drapel, și care s-au strâns împreună și au învățat cum să îi sprijine.
– promovează valorile istorice fundamentale ale poporului român şi militarilor români prin
practicarea sportului pe toate ramurile lui.
Povestea Invictus România începe în anul 2014, atunci când un grup de voluntari militari și civili, inspirați de organizarea la Londra a primelor Jocuri Invictus sub patronajul prințului Harry de Wales, al Marii Britanii, au început un proiect de educaţie care, dincolo de ideea de promovare a valorilor militare şi naţionale, şi-a propus să sensibilizeze societatea civilă asupra recunoştinţei care se cuvine camarazilor noştri răniţi în acţiuni militare și să ducă și militarii răniți români la Invictus Games.
Voluntarii Invictus au ales sportul ca principal mijloc de exprimare şi s-au dedicat unei cauze la care, în timp, au subscris tot mai multe persoane, atât din mediul militar, cât şi din cel civil: motivarea și sprijinirea militarilor răniţi pentru a participa la Jocurile Invictus.
Începând cu toamna anului 2014, aceștia au organizat, în spiritul Jocurilor Invictus, o serie de evenimente sportive și de fund-raising în care au angrenat și veterani din teatrele de operații, inclusiv răniți și invalizi.
Printre aceste evenimente putem enumera:
- Ștafeta Veteranilor, organizată la nivel național în fiecare an cu prilejul Zilei Armatei României, eveniment ce a devenit deja o tradiție, amintind măcar o dată pe an, de spiritul Invictus, acela care ar trebui să ne reunească pe toți în jurul veteranilor;
- Pedalăm pentru Invictus – o campanie de strângere de fonduri care a avut menirea de a strânge fondurile necesare participării echipei României la Invictus Games Toronto 2017;
- Duatlonul Regal Invictus, desfășurat în fiecare an la Curtea de Argeș, de ziua veteranilor din teatrele de operații;
- Jocurile outdoor Invictus – eveniment sportiv organizat pentru a conecta echipa Invictus România cu entuziasmul generațiilor tinere;
- Aleargă cu Invictus Joi organizat în fiecare joi, la nivel național, incepând cu anul 2016;
- RomaniaeInvictus, campanie organizată cu scopul de a strânge fondurile necesare sprijinirii militarilor răniți în vederea recuperării prin sport si reprezentării României la Invictus Games.
În 2016 s-a organizat a doua ediție a Jocurilor Invictus, de data aceasta în Statele Unite ale Americii, la Orlando, unde s-au reunit 500 de militari răniți din 14 țări. La această ediție au participat 4 militari răniți în calitate de observatori.
Pentru ediția din 2017, desfășurată la Toronto, Canada, Armata României a obținut invitația de a se alătura celorlalte țări deja înscrise și a participat cu o echipă formată din 15 militari răniți, iar militarii noștri nu numai că au avut curajul să ajungă la linia de start, ba chiar au câștigat locuri fruntașe la anumite probe.
La ediția din 2018, care a avut loc la Sydney – Australia, în perioada 20-27 octombrie 2018, Armata României a participat din nou tot cu o echipă formată din 15 militari răniți, alături de alte 18 țări membre sau partenere NATO, după cum urmează: Afganistan, Austalia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța, Georgia, Germania, Irak, Italia, Iordania, Olanda, Noua Zeelandă, Polonia, România, Ucraina, Marea Britanie și S.U.A.
În 2020, România ar fi trebuit să participe pentru a treia oară la Invictus Games însă pandemia nu a permis acest lucru și jocurile au fost replanificate în 2021. Nici de această dată nu au putut avea loc.
În perioada 16-22 aprilie 2022, echipa militarilor răniți din Armata României a participat pentru a treia oară la competiția sportivă internațională Invictus Games, ce susține recuperarea fizică și psihică prin sport în urma rănilor suferite în operații militare.
După edițiile din Toronto (2017) și Sydney (2018) militari români răniți au reușit să învingă pandemia, să se antreneze intens și să găsească, și de data aceasta calea către victorie.
La Haga, alături de celelalte 19 națiuni participante au demonstrat încă o dată că adevăratul spirit de învingător stă în fiecare dintre noi, trebuie doar să vrem să-l scotem la lumina. Nimic, nici măcar durerea nu durează pentru totdeauna. Dacă vei continua să pui un picior în fața celuilalt, în cele din urmă vei ajunge până la capăt iar cea mai mare înfrângere este atunci când te predai fără să lupți.
Uneori e nevoie doar să alegem o cale diferită care să ne conducă la reușită, iar adevărata abilitate stă în puterea de a ne confrunta cu lucrurile dificile pe care ni le rezervă viața, de a depăși obstacolele cu fruntea sus și de a o lua de la capăt de fiecare dată.
Și pentru că misiunea de menținere a păcii a militarilor noștri răniți continuă chiar și după ce au trecut prin cele mai dificile momente din viața lor, alături de militari răniți cicliști englezi și ucraineni au adus spiritul „Copacului Păcii” de la Zvolen la București. Au pedalat timp de 4 zile consecutiv, cu o viteză de peste 25 de kilometri pe oră, și au parcurs aproximativ 1000 de kilometri toate acestea pentru că Sportul are puterea de a schimba vieți, sportul aduce oamenii și națiunile lumii împreună și ne arată o nouă față a viitorului, una bazată pe unitate, prietenie, camaraderie și respect. În Parcul Carol, cu prilejul Zilei Internaționale a Păcii, au plantat Copacul Păcii, un stejar, copacul național al României, care să dăinuie peste veacuri și să ducă mesajul mai departe.
Militarii răniți din echipa Invictus sunt dovada vie că pentru a alerga, a participa la curse cu obstacole, a merge la sală, a practica diverse sporturi sau a urca pe un munte, e nevoie de autodisciplină, autocunoaștere, dăruire și efort, dar nu e nevoie de un corp perfect!
Anul acesta, în perioada 09-16 septembrie, va fi a patra participare a echipei Armatei României la competiția sportivă internațională care susține recuperarea fizică și psihică a militarilor răniți în operațiuni militare, după edițiile din Toronto (2017), Sydney (2018) și The Hague (2022).
Echipa noastră va fi formată din 20 de militari răniți, clasați cu gradul I, II și III de invaliditate sau apt limitat. Aceștia vor concura la 8 discipline sportive, dintre care 7 discipline individuale (tir cu arcul, atletism, canotaj la ergometru, powerlifting, ciclism, tenis de masă și înot) și una de echipă (volei din poziţia şezând).
Jocurile Invictus susțin o perspectivă de respect și empatie față de sacrificiul și traumele militarilor răniți, a căror implicare în activități sportive interne și internaționale este o oportunitate de reintegrare socială și de redare a încrederii în forțele proprii, elemente atât de necesare în procesul de refacere fizică și psihică.
Chiar și în această perioadă greu încercată de pandemie au continuat să facă sport acasă, s-au implicat într-o serie de evenimente sportive virtuale, au ținut strâns legătura cu camarazii răniți din comunitatea mondială Invictus și au reușit. Tăria lor de caracter, îndârjirea și pasiunea cu care continuă să meargă mai departe sunt adevărate modele de inspirație pentru noi toți.
Reușita proiectului Invictus România se datorează, de asemenea și voluntarilor Invictus din toate colțurile țării, care au promovat spiritul de neînvins al luptătorilor noștri răniți, purtând tricoul #Invictus, ori de câte ori au avut ocazia, la evenimente culturale și sportive. Acest gest simbolic a contribuit la creşterea gradului de informare, în rândul publicului român, cu privire la problematica militarilor răniţi, la sensibilizarea societății civile asupra recunoştinţei care se cuvine acestora şi la nevoia de integrare a lor, pe cât posibil, în toate sferele vieţii sociale.
Faptul că militarii răniţi participă la competiţii în ciuda problemelor medicale cu care se confruntă, constituie un exemplu care încurajează mişcarea sportivă şi dezvoltă gândirea pozitivă în cadrul societăţii românești.
Componența lotului Invictus Games Dusseldorf 2023
- Maior Nicola Dănuț (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 22.04.1976, în localitatea Orșova, județul Mehedinți. Locuiește în localitatea Săcălaz, județul Timiș și este încadrat la Brigada 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal’’ din Timișoara. Este căsătorit și are un copil. A participat la o singură misiune în teatrul de operații. A fost rănit în data de 21.09.2007, în Irak, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 32 Infanterie „Mircea”, pe funcția de comandant grupă infanterie. Alături de el, alți patru militari au fost răniți, iar unul și-a pierdut viața. Pe timpul executării unei misiunii de patrulare, transportorul amfibiu blindat în care se afla, a luat foc ca urmare a deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului, a suferit arsuri de gradul III la nivelul membrului superior stâng, retenție de schije în regiunea toraco- lombară și fesieră bilaterală, fiind evacuat la spitalul Militar Lamstul din Germania, unde a fost tratat timp de trei luni, suferind mai multe intervenții chirurgicale.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul și volei din șezut.
Performanță sportivă: locul 2 (echipă) și locul 5 (individual) la Invictus Games Invictus Sidney 2018, locul 1 (echipă) și locul 4 (individual) la Campionatul European Militar Grecia 2019, participare la numeroase competiții naționale de tir cu arcul.
- Plutonier adjutant Căpățînă Iulian Constantin (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 08.07.1975, în comuna Casimcea, județul Tulcea. Locuiește în municipiul Constanța, județul Constanța și este încadrat la Batalionul 348 Artilerie Antiaeriană „Dobrogea”. Este căsătorit și are un copil. A participat la 2 misiuni internaționale în Irak și Afganistan. A fost rănit în data de 02.08.2012, în Afganistan, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 280 Infanterie Mecanizată, pe funcția de comandant grupă evacuare răniți, în cadrul plutonului medical. Alături de el au fost răniți alți 3 militari. Pe timpul unei patrule, vehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului a suferit o fractură la nivelul piciorului drept.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul.
Performanță sportivă: locul 4 la Campionatul Național Outdoor 2022 și locul 1 cu echipa de tir cu arcul olimpic la Invictus Games Haga 2022, locul 1 cu echipa la Cupa Aktiv 2022, locul 3 cu echipa la Campionatul Național de tir cu arcul în anul 2022.
- Plutonier major Cojocaru Emil Florin (gradul II de invaliditate) – S-a născut la data de 24.02.1979, în municipiul Brașov. Locuiește în comuna Bârsești, județul Vrancea și este încadrat la Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”. Este căsătorit și are 2 copii. A fost rănit în data de 19.07.2009, în prima sa misiune în teatrul de operații Afganistan, cu Batalionul 280 Manevră, încadrat pe funcția de mecanic conductor. Alături de el a mai fost rănit un militar, în urma unui atac cu rachete şi armament portabil de infanterie asupra bazei române din Qalat. În urma incidentului a suferit răni în zona feței, afecțiuni neurologice, rănirea membrului inferior drept, afecțiuni ale urechilor (timpanele sparte), rinichiul stâng dislocat, afecțiuni interne ale vaselor de sânge.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul.
Performanță sportivă: locul 2 individual și locul 1 cu echipa la Invictus Games Haga 2022, locul 1 – Cupa României 2020, locul 1 – Campionatul Național Paralimpic 2020, locurile 2 și 3 la alte competiții naționale.
- Plutonier major Nicula Marian (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 09.05.1982, în municipiul Pitești, județul Argeș. Locuiește în municipiul Pitești și este încadrat la Batalionul 49 Apărare CBRN „Argeș”. Este căsătorit și are 2 copii. A participat la o singură misiune în teatrul de operații. A fost rănit în data de 25.10.2011, în Afganistan. Militarul făcea parte din Batalionul 495 Manevră, dislocat în provincia Zabul și avea funcția de mecanic conductor. În urma unui schimb de focuri cu insurgenții talibani, subofiţerul a fost lovit de schije, suferind un traumatism la ochiul stâng. A fost transportat la spitalul militar din Kandahar, unde i s-au acordat îngrijiri medicale, ulterior fiind evacuat la spitalul din Germania unde a fost supus mai multor interventii chirurgicale. Cu toate acestea a rămas cu 3 schije in spatele globului ocular, fără vedere la ochiul stâng și 90% vedere la ochiul drept.
Se antrenează pentru Invictus Games la atletism, ciclism și volei din șezut.
Performanță sportivă: participare la InvictusGames Toronto 2017, Invictus Games Haga 2022 și diverse competiții virtuale organizate de Invictus Games Foundation.
- Plutonier major Iordan Marian Ilie (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 16.02.1986, în municipiul București. Locuiește în municipiul Satu Mare, județul Satu Mare și este încadrat la Batalionul 52 Geniu ,,Tisa”. Este căsătorit și nu are copii. A participat la o misiune în teatrul de operații în Afganistan. A fost rănit în data de 16.10.2011, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 495 „Căpitan Ștefan Șovert”, având funcția de pistolar. Alături de el, alți doi militari au fost răniți. Pe timpul unei misiuni de escortă insurgenți, s-a produs deflagrația unui dispozitiv exploziv improvizat. În urma suflului exploziei i-a fost afectat genunchiul stâng, fiind necesară intervenția echipei medicale și evacuarea acestuia la spitalul Militar din Kandahar și apoi transportat la spitalul Militar din Germania. A rămas cu leziuni la genunchiul stâng.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul.
Performanță sportivă: participarea la diverse concursuri naționale.
- Plutonier major Romila Eduard Vlad (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 23.10.1978, în municipiul Huși, Județul Vaslui. Locuiește tot în municipiul Huși și este încadrat la Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Telerman”. Este căsătorit și are 2 copii. A participat la 3 misiuni internaționale. A fost rănit în data de 25.09.2016, în Afganistan. Militarul făcea parte din Batalionul 341 Infanterie Protecția Forței „Rechinii Albi” și avea funcția de comandant grupă și șofer. Vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat, rezultând rănirea a patru militari printre care și Eduard Vlad, care a fost evacuat și spitalizat în Germania. În urma incidentului, a suferit o fractură la coloana vertebrală și fisură a tendonului subcapular braț drept.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul.
Performanță sportivă: locul 4 individual și locul 1 cu echipa de tir cu arcul olimpic la Invictus Games Haga 2022, locul 3 la Cupa Federației Outdoor 2022, locul 2 – Campionatul Național de Tir cu Arcul Outdoor 2020, locul 4 – Cupa Primăverii 2021, locul 4 – Cupa Federației 2021.
- Plutonier major Taifas Marius Bertoni (gradul II de invaliditate) – S-a născut la data de 15.07.1985, în municipiul Giurgiu, județul Giurgiu. Locuiește în municipiul București și este încadrat la Brigada 122 Logistică „Muntenia”. Este căsătorit și are 2 copii. A participat la o singură misiune în teatrul de operații. A fost rănit în data de 20.11.2009, în urma unui atac cu rachetă, în timp ce se afla în misiune cu Elementul Național de Sprijin, fiind încadrat pe funcția de comandant grupă RTLB. Alături de el au fost răniți alți 2 militari. A suferit mai multe răni provocate de schije, la cap, abdomen și picioare, și artera femurală secționată la piciorul stâng. A urmat recuperarea în Germania și în România. A rămas cu paralizie definitivă a nervului sciatic popliteu extern și o disfuncționalitate a mersului și mobilității piciorului.
Se antrenează pentru Invictus Games la înot, ciclism și volei din șezut.
Performanță sportivă: participare la Invictus Games Haga 2022, participare la Ștafeta Copacului Păcii (1000 km în 4 zile), locul 4- „Înoată câte 400 m timp de 6h în echipă” – Univer 24 – Sărbătoarea înotului.
- Plutonier Amzărescu Viorel Ionel (apt limitat) – S-a născut la data de 05.12.1984, în municipiul Pitești, județul Argeș. Locuiește în Pitești și este încadrat la Depozitul Central de Arhivă. Este căsătorit și are un copil. În anul 2014, în timpul unui exercițiu multinațional desfățurat în poligonul Hohenfels din Germania, vehiculul de luptă în care se afla s-a răsturnat. În urma mai multor intervenții chirurgicale a rămas cu o neuropatie cronică la piciorul stâng, genunchiul drept spart și cu deficiență de mobilitate scăzută la 45%.
Se antrenează pentru Invictus Games la aruncarea bilei, handbike, canotaj în sală și volei din șezut
Performanță sportivă: participare la Alba Carolina Bike Race.
- Sergent major Czifrak Gabriel (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 19.08.1998, în municipiul Sighetu-Marmației, județul Maramureș și este încadrat la Batalionul 405 Sprijin Logistic ,,Năsăud“. A fost rănit în data de 21.10.2020 în Afganistan, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 191 Protecția Forței ,,Golden Lions”, pe funcția de comandant grupă. Pe timpul unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate din regiunea Kandahar s-a produs deflagrația unui dispozitiv exploziv improvizat asupra ultimului autovehicul MRAP din covoi. Alături de el au fost răniți alți 3 militari. În urma incidentului a suferit multiple fracturi la nivelul membrelor inferioare și traumatism cranian și traumatism la membrul inferior stâng.
Se antrenează pentru Invictus Games la powerlifting, canotaj în sală și volei din șezut.
Performanță sportivă: locul 4 la Campionatul Național de Împins din Culcat categoria 105 kg seniori, respectiv locul 1 la divizia paralimpic.
- Caporal clasa a III-a Crăciun Dan – Cornel (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 13.11.1987, în municipiul Curtea de Argeș, Județul Argeș. Locuiește în Curtea de Argeș și este încadrat la Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”. Este căsătorit și are un copil. A participat la 2 misiuni în teatrul de operații Afganistan. A fost rănit în data de 30 aprilie 2015, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 33 „Vânători de Munte – Posada”, având funcția de pistolar. Alături de el alți trei militari au fost răniți. Pe timpul executării unei misiunii de sprijin în colaborare cu poliția afgană, la aproximativ opt kilometri sud-est de Baza militară de la Kandahar, o mașină-capcană a explodat. În urma exploziei, a avut multiple schije la nivelul corpului și artera poplitee secționată, fiindu-i acordat primul ajutor și transportat de urgență la Spitalul Militar din Kandahar iar apoi o luna jumătate în Germania. A rămas cu o pareză de nervos sciatic și tromboză la piciorul drept.
Se antrenează pentru Invictus Games la tenis de masă, înot și volei în șezut.
Performanță sportivă: locul 1 la Cupa Comandamentului Forțelor Întrunite la tenis de masă 2022.
- Caporal clasa a III- a Gabăr Cristian (apt limitat) – S-a născut la data de 11.12.1978, în municipiul București. Este căsătorit și locuiește în orașul Galați. Este încadrat la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată. A fost rănit în data de 13.04.2019, în Afganistan, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 300 Protecția Forței, având funcția de pușcaș. În timp ce executa o misiune de patrulare, vehiculul în care se afla a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, care a aruncat mașina în aer și a provocat rănirea gravă a doi militari. Cristian a suferit multiple facturi la ambele picioare.
Se antrenează pentru Invictus Games la canotaj în sală și volei din șezut .
Performanță sportivă: participare la campionatul național de rowing paralimpic 2021.
- Caporal clasa a II-a Neagu Marcel (gradul II de invaliditate) – S-a născut la data de 13.09.1980, în municipiul Constanța, județul Constanța. Locuiește în municipiul Constanța și este încadrat la Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”. Este căsătorit și are un copil. A participat la 3 misiuni internaționale: în Kosovo, Irak și Afganistan. A fost rănit în data de 25.09.2016, în Afganistan. Militarul făcea parte din Batalionul 341 Infanterie Protecția Forței „Rechinii Albi”. În timpul unei misiuni de patrulare, vehiculul în care se afla, a inițiat un dispozitiv exploziv improvizat, în urma căruia a fost rănit împreună cu trei colegi. A suferit multiple fracturi la piciorul stâng cu pierdere masiva de țesut la ambele picioare, 3 vertebre fracturate fără întrerupere de măduva și degetul nr 4 de la mâna dreaptă parțial amputat. A fost evacuat în Germania, unde a stat 8 luni și a suferit 16 intervenții chirurgicale pentru reconstrucția picioarelor.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul. A obținut record național la Campionatul Național 2022.
Performanță sportivă: locul 2 pe echipe (Cupa României Outdoor 2019 ), locul 3 pe echipe (Campionatul Național 2019), locul 1 pe echipe (Campionatul Național Paralimpic 2019), locul 1 pe echipe (Campionatul Național 2020), locul 1 individual și locul 1 pe echipe (Campionatul Național Paralimpic 2020), locul 4 individual (Cupa României 2020), locul 2 individual și locul 2 pe echipe (Cupa Federației 2021), locul 2 la echipe (Cupa Veronika), locul 2 individual (Campionatul Național Aninoasa), locul 2 pe echipe (Campionatul Național Aninoasa), locul 3 (Cupa Casei Regale), locul 1 individual (Campionat Național Paralimpic) – Record național Cehia 146, Record național Campionatul Național Paralimpic 147, locul 2 individual (Cupa Casei Regale 2022), locul 2 individual (Cupa Federației 2022), locul 3 individual (Campionatul Național open 2022), locul 2 individual (Campionatul Național Paralimpic 2022), locul 1 individual și locul 2 pe echipe (Jocurile Invictus de la Haga 2022).
- Caporal clasa a III-a Ola Adrian Sergiu (apt limitat) – S-a născut la data de 14.03.1985, în municipiul Timișoara, județul Timiș. Locuiește în municipiul Timișoara și este încadrat la Batalionul 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”. Este căsătorit și doi copii. A participat la 3 misiunii internaționale. A fost rănit în data de 19.05.2013, în Afganistan, în timp ce îndeplinea funcția de pistolar în cadrul Batalionului 2 Manevră „Scorpionii Galbeni”. Alături de el au fost răniți alți 3 militari. În timpul unei misiuni de patrulare, anvelopa vehiculului în care se afla, a explodat. În urma incidentului, a suferit un traumatism cranio-cerebral și o disjuncție acromio claviculară.
Se antrenează pentru Invictus Games la ciclism, atletism și volei din șezut.
Performanță sportivă: locul 8 la proba de 100 m atletism la Invictus Games Haga, participare la Ștafeta Copacului Păcii (1000 km în 4 zile).
- Caporal clasa a I-a Reman Ioan Iosif (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 11.10.1987, în municipiul Bistrița, județul Bistrița și este încadrat la Batalionul 405 Sprijin Logistic ,,Năsăud“. Este căsătorit și a participat la 3 misiuni în teatrele de operații. A fost rănit în data de 21.10.2020 în Afganistan, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 191 Protecția Forței ,,Golden Lions”, pe funcția de cercetaș. Pe timpul unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate din regiunea Kandahar s-a produs deflagrația unui dispozitiv exploziv improvizat asupra ultimului autovehicul MRAP din covoi. Alături de el au fost răniți alți 3 militari În urma incidentului a suferit multiple răni la nivelul membrelor inferioare, dislocarea șoldului, fracturi cervicale și două vertebre rupte.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul și volei din șezut.
Performanță sportivă: participare la Campionatul Național Indoor 2022, va participa la Campionatul European de Paratir cu arcul 2022 Turcia.
- Fruntaș Floare Dorian Emil (gradul III de invaliditate) – S-a născut la data de 28.07.1996, în municipiul Bistrița, județul Bistrița și este încadrat la Batalionul 405 Sprijin Logistic ,,Năsăud“ . A participat la două misiuni în teatrele de operații. A fost rănit în data de 21.10.2020 în Afganistan, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 191 Protecția Forței ,,Golden Lions”, pe funcția de top cover. Pe timpul unei misiuni de patrulare în zona de responsabilitate din regiunea Kandahar s-a produs deflagrația unui dispozitiv exploziv improvizat asupra ultimului autovehicul MRAP din covoi. Alături de el au fost răniți alți 3 militari. În urma incidentului a suferit multiple fracturi la nivelul membrelor inferioare, fractură braț drept și traumatism cerebral.
Se antrenează pentru Invictus Games la atletism, ciclism și volei din șezut.
Performanță sportivă: participare la Ștafeta Veteranilor 2021 și 2022.
- Maistru militar clasa a III-a Popa Valentin (gradul I de invaliditate) – S-a născut pe data de 07.09.1987 în Corabia, județul Olt. De-a lungul timpului s-a antrenat continuu pentru a-și crește potențialul fizic și psihic și a reușit să obțină o serie de calificări cum sunt cea de operator forțe pentru operații speciale, parașutist sau scafandru de luptă. A fost dislocat de 3 ori în Afganistan, cu detașamentul de forte pentru operatii speciale, ocupând funcții precum: specialist geniu, specialist operatii sau loctiitor comandant. În data de 21 septembrie 2017, în vederea participării la misiunea internațională pe mare “SEA GUARDIAN”, a avut un accident în timpul coborârii de tip ,,fast rope” din elicopter pe o nava aflată în mers, în urma căruia a suferit o leziune a coloanei vertebrale rămânând paralizat de la piept în jos. După intervențiile chirurgicale diagnosticul pus a fost tetraplegie. Poate mișca brațele însă nu poate folosi palmele și degetele de la mâini și nu își simte corpul de la piept în jos. Valentin vrea să facă sport în continuare și din acest motiv s-a înscris în echipa Invictus România.
Pentru Invictus Games Dusseldorf 2023 se antrenează la atletism în scaunul cu rotile și înot.
- Plutonier adjutant principal (în rezervă) Stanciu Costel (gradul II de invaliditate) – S-a născut la data de 06.09.1973, în comuna Pîrjol, județul Bacău. Locuiește în localitatea Hemeiuș, județul Bacău. Este căsătorit și are doi copii. A participat la 2 misiuni în teatrele de operații. A fost rănit în data de 20.12.2012, în Afganistan. Pe timpul executării unei misiuni în cadrul unui detașament al Forțelor pentru Operații Speciale în Afganistan, s-a produs deflagrația unui dispozitiv exploziv improvizat, în urma căruia a fost grav rănit. În urma incidentului, și-a pierdut gamba piciorului drept, în prezent purtând o proteză care îl ajută la deplasare și la mersul pe bicicletă.
Se antrenează pentru Invictus Games la ciclism și volei din șezut.
Performanță sportivă: participare la Invictus Games Toronto 2017.
- Plutonier adjutant principal (în retragere) Vuță Florin (gradul II de invaliditate) – S-a născut la data de 28.04.1969, în comuna Călinești, județul Argeș. Locuiește în comuna Leordeni, județul Argeș. Este căsătorit și are un copil. A participat la 6 misiuni internaționale în Angola, Bosnia, Kosovo și Irak. A fost rănit într-un accident genistic la coloana vertebrală, în data de 16.02.2004, în Irak, pe timpul misiunii IraqiFreedom. A fost evacuat de urgență la spitalul militar din Bagdad, unde a fost supus unor intervenții preliminare. Medicii au constatat că una dintre vertebrele lombare este deplasată, astfel s-a luat decizia transportării la spitalul din Germania unde a fost supus unei operații pe coloana vertebrală care a durat 12 ore, unde s-a încercat reconstruirea a trei vertebre și a fost montată o proteză de titan în jurul acestora, diagnosticul fiind de fractură de coloană vertebrală L2L3L4, cu secțiune parțială de măduvă și traumatism cranian. Timp de 3 săptămâni a fost ținut în comă indusă, iar după 3 luni de spitalizare în Germania a fost transferat la spitalul din România, unde a început recuperarea.
Se antrenează pentru Invictus Games la ciclism (handbike) și volei din șezut.
Performanță sportivă: participare la Invictus Games Haga 2022, participare la Alba Carolina Bike Race, participare la Ștafeta Veteranilor 2020 și alte .
- Plutonier adjutant (în retragere) Boc Florin (gradul II de invaliditate) – S-a născut la data de 09.04.1977, în municipiul Beiuș, județul Bihor. Locuiește în municipiul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud. Este căsătorit și are 2 copii. A participat la 5 misiuni internaționale: în Kosovo, Afganistan și Irak. Aflat în cea de-a cincea misiune, încadrat pe funcția de mecanic conductor TAB la o grupă evacuare tehnică din Batalionul 812 Infanterie „Șoimii Carpaților”, Florin a început să se simtă rău și a fost evacuat de urgență în Germania. Mai avea o săptămână și urma să zboare către casă însă acest lucru nu a mai fost posibil deoarece în urma investigațiilor medicale i s-a pus diagnosticul de leucemie. A petrecut 2 ani și 10 luni în Landsthul Regional Medical Center din Germania, unde a urmat mai multe cure de citostatice și alte tratamente. Chiar și după aceste intervenții medicale, sănătatea lui Florin a rămas una precară cu foarte multe restricții.
Se antrenează pentru Invictus Games la tir cu arcul.
Performanță sportivă: participare la Invictus Games Haga 2022, participare la numeroase competiții naționale de tir cu arcul.
- Plutonier adjutant (în rezervă) Olteanu Cătălin Cristian (gradul II de invaliditate) – S-a născut la data de 02.12.1982, în municipiul București. Locuiește în comuna Iepurești, județul Giurgiu. Este căsătorit și are un copil. A participat la 2 misiuni internaționale în Irak și Afganistan. A fost rănit în data de 27.09.2011, în timp ce se afla în misiune cu Batalionul 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth” aflat în misiune în Provincia Zabul din Afganistan. În timp ce executa cercetarea terestră a unui obiectiv, un șrapnel rezultat în urma deflagrației unui dispozitiv exploziv improvizat, i-a perforat capul prin interior, iar obrazul, ochiul drept și nasul i-au fost sparte. A fost evacuat imediat și ulterior a suferit mai multe operații, însă cu toate acestea a rămas fără un ochi, are pierderi de memorie, iar obrazul și nasul i-au fost reconstruite cu ajutorul unei proteze de titan.
Se antrenează pentru Invictus Games la canotaj în sală, atletism și volei.
Performanță sportivă: participare la Invictus Games Haga 2022, participare la numeroase competiții virtuale de rowing organizate Invictus Games Foundation, locul 5 (proba de 2000 de metri), locul 3 (proba de 500 metri), locul 5 (proba de 1 minut) – British Rowing Virtual Championship 2020.
Susținerea militarilor răniți în vederea participării la activități sportive interne și internaționale, complementar efortului Ministerului Apărării Naționale, s-a făcut și cu sprijinul mai multor asociații, fundații și companii, printre acestea numărându-se: Asociația voluntarilor Invictus, Asociația de Caritate din Armata României „Camarazii”, Asociația Povestașii, Asociația sportivă Vânătorii Posadei, Fundația Vilas, OMVPetrom (cel mai mare sponsor al proiectului), Romgaz, Decathlon România, Transgaz, Alexandrion Group, Banca Comercială Română, TNT Production România, Mechrom Industry, Artrelax, Soul Dental Studio, Termoefect, ArcsimConstruct, Ecosmart Instal, Koza Distribution, Napoca Tech, ZZ Topo, Akros Development Partners, Tehnoprodplast, Hiros Rom. IG Expert Company, DentalMed, Brico Calpani, Sport Ten BMG, Euromelis, Prime Assist Consulting, DC Expert Proiectare Structuri, Work 4 Fun Services, Invictus Games Foundation și Dream Media.
Militarii răniți care fac parte din lotul Invictus sunt legitimați la Clubul Sportiv al Armatei Steaua București.