La microfon, Cristian Țopescu

În data de 23 noiembrie 2017, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, organizat la Romexpo București, a avut loc un eveniment special, anume lansarea cărții care poartă un titlu sugestiv, ”La microfon, Cristian Țopescu”.

Cartea înseamnă un valoros document simbolic care trece în revistă cariera marelui comentator român Cristian Țopescu. Înainte de a se dedica televiziuni, domeniul în care a performat, comentatorul care se confundă cu marile succese ale sportului românesc a fost ofițer de grăniceri, cariera militară începându-și-o într-o unitate de graniță, la Giurgiu. El însuși practicant al călăriei la CSA Steaua București, Cristian Țopescu a urmat, în paralel, și o prodigioasă carieră militară, fiind șeful biroului de presă al CSA Steaua București, dar și crainic al Stadionului Ghencea.

Cristian Țopescu are grad de general de brigadă în rezervă, iar declarațiile sale, întotdeauna, au fost laudative la adresa hainei militare. Țopescu a comentat, printre altele, nota de 10 a Nadiei Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976, finalele de Cupa Davis între România și SUA, titlurile olimpice ale lui Ivan Patzaichin la Moscova în 1980, Campionatul Mondial de handbal câștigat de România în 1974, Campionatul Mondial de fotbal din Mexic 1970, dar mai ales sfertul de finală al Campionatului Mondial de fotbal din 1994, pierdut de România la loviturile de departajare, cu Suedia.

Peste toate, o carieră prodigioasă la microfon, Steaua a fost, fără echivoc, ”clubul de lângă inima” lui Cristian Țopescu. Mai trebuie remarcat că, marele Cristian Țopescu este singurul jurnalist care are în palmares Colanul Olimpic de Aur, distincție care i-a fost acordată pentru suportul acordat sportului și promovării acestuia.

Cartea este semnată de un alt mare stelist, Horia Alexandrescu, cel care, printre alte apariții publicistice, a fost cel care a închis între coperți, în 1986, marea performanță a fotbaliștilor steliști, câștigători ai Cupei Campionilor Europeni la Sevilla. La ”vernisaj” au participat Ion Țiriac, dar și Cristian Gațu, caz unicat care a câștigat ca jucător Cupa Campionilor Europeni cu Steaua, la handbal, în 1977, apoi ca președinte de secție, la fotbal, în 1986.

Cartea are o excepțională realizare grafică, apariția sa fiind posibilă grație implicării Editurii Militare, instituție reprezentată la masa oficială a lansării de către directorul Adrian Pandea.

Spor la lectură!

Distribuire social media