La mulți ani, Helmuth Duckadam!

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” București îi urează La Mulți Ani și multă sănătate, singurului portar din lume, care  a apărat 4 lovituri de departajare consecutive. Acesta este Helmuth Duckadam și astăzi, 1 aprilie, împlinește vârsta de 59 ani, iar performanța respectivă s-a înregistrat la Sevilla, pe 7 mai 1986, în finala Cupei Campionilor Europeni.

Helmuth Duckadam, supranumit „Eroul de la Sevilla” a avut o contribuție enormă la câștigarea trofeului de către Steaua București în fața echipei FC Barcelona, la loviturile de departajare. Performanța reușită de Helmuth Duckadam pe stadionul “Sanchez Pizjuan” din Sevilla este înscrisă în Cartea Recordurilor.

Portarul Duckadam a jucat la echipele Steaua București, UTA Arad și Constructorul Arad. În anul 1977, a debutat ca portar la Constructorul Arad, în Divizia C, un an mai târziu este transferat de UTA, unde debutează în Divizia A. După 4 sezoane la gruparea arădeană, este transferat la Steaua București, unde se impune treptat ca titular.

În același sezon în care a reușit cea mai bună performanță a unei echipe românești, cariera sa a fost întreruptă brusc, din cauza unui anevrism care a impus o intervenție chirurgicală la brațul drept, aceasta determinându-l să iasă definitiv din fotbalul de performanță la vârsta de 27 de ani.

În total are 133 de apariții în Divizia A, 13 în Cupa României și 9 în Cupa Campionilor Europeni. Palmaresul portarului cuprinde Cupa Campionilor Europeni, 2 titluri naționale și o Cupă a României. Duckadam este printre puținii fotbaliști români care au fost selecționați în echipa națională, deși evolua, la momentul respectiv, în Divizia B, la UTA Arad. Duckadam a marcat un gol în tricoul stelist, imediat după isprava sevillană, din lovitură de pedeapsă, în sferturile de finală ale Cupei României, contra Progresului.

Duckadam l-a avut ca antrenor de portari, în Ghencea, pe regretatul Ion Voinescu, cel care i-a cizelat tehnica parării loviturilor de la 11 metri.

Astăzi, îi urăm multă sănătate, bucurii, putere de muncă şi îi mulţumim că ne-a făcut fericiţi, în acea seară magică de 7 mai 1986, de la Sevilla.

La mulţi ani, Helmuth Duckadam!

Distribuire social media