“La mulți ani”, Miodrag Belodedici!

Fostul mare jucător al echipe de fotbal Steaua București și al echipei naționale a României, Miodrag Belodedici își serbează azi ziua de naștere.

Miodrag Belodedici s-a născut pe 20 mai 1964 în comuna Socol, din județul Caraș-Severin. A început fotbalul profesionist în 1978, la vârsta de 14 ani, la echipa Minerul Moldova Nouă, din liga județeană Caraș-Severin. După patru ani, Belodedici a fost transferat în anul 1982 la Luceafărul București. La Luceafărul nu a stat decât câteva luni, pentru că președintele de la Steaua, Ion Alexandrescu, l-a recrutat la clubul roș-albastru. Miodrag Belodedici a evoluat la Steaua până în 1988, cucerind cu acest club patru ediții consecutive ale Campionatului României, Cupa României în 1985, 1987 și 1988, și Cupa Campionilor Europeni, în 1986, după ce a evoluat ca fundaș toate cele 120 de minute ale finalei decise în urma penalty-urilor de departajare. În vara următoare, Belodedici a câștigat cu Steaua și Supercupa Europei, în 1987.

După șase ani în tricoul Stelei, în 1988, cel poreclit “Căprioara” a fugit în Iugoslavia, acest fapt atrăgându-i o condamnare de 10 ani de închisoare în absență pentru trădare din partea regimului comunist. În Iugoslavia, Belodedici a jucat la Steaua Roșie Belgrad. Odată cu căderea regimului comunist din țara sa natală, Belodedici a fost grațiat. În scurt timp, a devenit unul din oamenii de bază ai echipei iugoslave, iar în anul 1991 a câștigat din nou Cupa Campionilor Europeni, după o finală cu Olympique de Marseille.

Astfel, Belodedici a devenit în 1991 primul jucător din lume care a câștigat Cupa Campionilor Europeni cu două echipe diferite (Steaua București în 1986 și Steaua Roșie Belgrad în 1991) și singurul jucător român care deține două astfel de titluri internaționale.

Miodrag Belodedici a debutat în echipa națională în 1984. A adunat 53 de selecții și a marcat 5 goluri sub tricolor. A jucat pentru naționala României la Campionatul Mondial din 1994, precum și la Campionatul European din 1996. În 2009, cu ocazia Centenarului Federației Române de Fotbal, a primit distincția „Diamant” pentru întreaga sa activitate alături de alți importanți fotbaliști români.

S-a retras din fotbal în 2001, nu înainte de a mai evolua în Spania la formațiile Valencia, Valladolid și Villareal și în Mexic la Atlante Ciudad de Mexico. Ultima formație pentru care a jucat a fost Steaua București, în perioada 1998-2001.

Azi, la împlinirea frumoasei vârste de 55 de ani, clubul Steaua București și întreaga suflare roș-albastră îi transmite multă sănătate, multe clipe fericite alături de cei dragi și un sincer și călduros “La Mulți Ani!”.
FOTO: Fanatik

Distribuire social media