Maria Boldor are 25 de ani și până acum nu reușise niciun rezultat notabil la o competiție importantă de seniori. La Cairo însă, floretista de la Steaua București a reușit concursul carierei și a obținut medalia de bronz în proba de floretă individual.
Am vorbit cu Maria despre parcursul său, despre adversarii întâlniți în Țara Faraonilor, despre scrimă în general. Și despre ce va urma. Că e sigur o poveste care nu se termină aici. E o poveste cu…va urma!
– Maria, felicitări pentru parcursul tău. Ai putut să dormi după succes?
– Mulțumesc! Am putut, dar euforia nu a trecut încă în totalitate. Sunt foarte bucuroasă pentru rezultat. Am trăit doar cel mai frumos moment al carierei. A fost de-a dreptul copleșitor, fascinant, incredibil.
– Cum a fost concursul Maria? Tu nu erai între favorite, probabil că adversarele nu te-au luat în seamă, nu?
– Poziția din clasament e doar un număr. E greu să ajungi în vârf, la medalii, indiferent de ce loc ești în clasament. Dar, da, dacă nu ești cap de serie, întâlnești adversari mai grei. Eu, vă spun sincer, nu m-am uitat o dată pe tablou. Nu știam cu cine trag. Am luat totul meci cu meci, adversar cu adversar. Am realizat că am luat medalie după ce am dat ultima tușă cu franțuzoiaca Ranvier. Atunci mi-am spus, woow, am luat medalie!
– Ai visat la acest moment, nu, în momentul în care te-ai apucat de scrimă?
– Sigur. Eu am început scrima la 10 ani, cu antrenorul George Epurescu. Am făcut spadă mai întâi. Apoi am trecut la floretă, la 12 ani, cu antrenoarea Mihaela Dincă. Mergeam împreună cu sora mea, Ana, mai mică decât mine cu doi ani. Dar ea nu mai face.
– Să fie această medalie declickul carierei tale?
– Eu așa sper. Îmi doresc să vină și alte rezultate. Sunt conștientă că acum va începe greul, va trebui să muncesc și mai mult, să confirm.
– Sincer, te gândești și la Paris, la Jocurile Olimpice?
– Parisul îl simt mai aproape acum. Certidudinea nu există în sport, dar medalia asta mondială îmi dă mai multă încredere. Medalia asta mă face să mă simt puternică, mi-a arătat că pot, că sunt în stare.
– Cui îi mulțumești pentru medalia asta cucerită la Cairo?
– Familiei mele, antrenorilor de la Steaua, Florin Sebastian Gheorghe și Virgil Sălișcan, dar și tehnicienilor de la lotul național, Ana Pavel și Petre Ducu. Cel mai mult îi datorez însă acest parcurs celei mai bune prietene a mea. Ea m-a încurajat mereu, m-a făcut să cred în mine. Nu face parte din staff, nu pot să-i dau numele!
– Felicitări și mult succes în continuare!
– Vreau să mulțumesc și clubului, federației și tuturor celor care au crezut în noi.
Parcursul Mariei Boldor până la bronzul mondial
- 15-14 cu Ester Schreiber (Suedia)
- 15-5 cu Kelleigh Ryan (Canada), favorita 14
- 15-7 cu Alina Poloziuk (Ucraina), favorita 19
- 15-7 cu Eleanor Harvey (Canada), favorita 3
- 15-12 cu Pauline Ranvier (Franța), favorita 6
- 3-15 cu Ysaora Thibus (Franța), favorita 2
19 este locul pe care a urcat acum Maria Boldor în clasamentul mondial după medalia de bronz obținută la Cairo