Marian Drăgulescu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020

Stelistul Marian Drăgulescu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Triplu medaliat la Jocurile Olimpice, a obținut în cadrul Campionatelor Mondiale de gimnastică de la Stuttgart, calificarea la cea de-a cincea ediție a Jocurilor Olimpice din carieră, în proba de sărituri. Gimnastul roș-albastru a obținut a șasea notă din calificări, 14,624, după 14,616 (pentru săritura care-i poartă numele) la prima, respectiv 14,633 la cea de-a doua săritură.

Marian Drăgulescu este cel mai medaliat gimnast român din istorie, cu 31 de trofee obținute la competițiile internaționale majore, palmaresul fiind impresionant:
– 3 medalii la Jocurile Olimpice (obținute la JO Atena 2004, un argint la sol și două de bronz, cu echipa și la sărituri;
– 10 medalii la Campionatele Mondiale (8 de aur şi 2 de argint);
– 18 medalii la Campionatele Europene (10 de aur, 6 de argint şi 2 de bronz).

A intrat în istoria gimnasticii masculine românești drept primul sportiv care a obținut o medalie la individual compus – bronz, în 2000, la Campionatele Europene de la Bremen. 

A fost primul gimnast din lume care, la sărituri, a executat o săritură foarte spectaculoasă și dificilă, care acum îi poartă numele.

A participat la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008 și Rio 2016.

A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga activitate sportivă.  În 2001 a fost declarat cel mai bun sportiv al României și a primit „Premiul Național pentru Sport”.

Sportivul este singurul gimnast din România care s-a calificat într-o finală la această ediție a Campionatelor Mondiale. El va concura în finală cu Hakseon Yang (Coreea de Sud), Artur Dalaloian (Rusia), Hung Wai Shek (Hong Kong), Igor Radivilov (Ucraina), Tung Thanh Le (Vietnam), Nikita Nagornîi (Rusia) și Dominick Cunningham (Mare Britanie).  Finala va fi transmisă de TVR, duminică, ora 14:00.

***

Până în acest moment, Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” are asigurată prezența a 12 sportivi la Jocurile Olimpice Tokyo 2020:

  • Atletism: Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime) și Alin Firfirică (aruncarea discului);
  • Canotaj: Mugurel Semciuc (patru rame masculin), Geanina Beleagă (dublu vâsle feminin – categorie uşoară), Ioana Vrânceanu (patru rame feminin), Ioan Prundeanu (dublu vâsle masculin), Simona Radiș (dublu vâsle feminin), Ciprian Tudosă (dublu rame masculin);
  • Kaiac-Canoe: Cătălin Chirilă (canoe dublu – 1000 m);
  • Gimnastică artistică: Marian Drăgulescu (sărituri);
  • Lupte: Alina Vuc (cat. 50 kg).

Foto: Arhivă personală/Facebook

Distribuire social media