34 de ani de la o victorie unică: Steaua – Anderlecht 3-0!

16 aprilie 1986 va rămâne pentru totdeauna o zi marcantă în istoria echipei de fotbal Steaua București. Este ziua în care formația roș-albastră s-a calificat pentru prima dată în finala Cupei Campionilor Europeni. Pe un stadion Ghencea arhiplin, team-ul lui Emeric Ienei a dispus cu 3-0 de Anderlecht Bruxelles prin golurile marcate de către Victor Pițurcă (de două ori) și Gabi Balint.

Iată echipele de atunci:
Steaua București: Duckadam – Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu (89 Weissenbacher) – Bălan, Stoica, Boloni, Balint (Radu II) – Lăcătuș, Pițurcă. Antrenor: Emeric Ienei.
Anderlecht: Vekeman – Grun, Peruzovici (74, Demol), Olsen, Andersen – Frimann, Vandereycken, Scifo, Vercauteren – Lozano, Vandenbergh. Antrenor: Arie Haan.

Fostele glorii din Ghencea, Victor Pițurcă și Ștefan Iovan, au rememorat marea partidă din urmă cu 34 de ani, pe care Steaua a câștigat-o împotriva celor de la Anderlecht, scor 3-0. Victoria cu belgienii le-a asigurat roș-albaștrilor calificarea în finala de la Sevilla, după 0-1 în tur.

Victor Pițurcă a marcat două goluri și a oferit și pasa decisivă pentru Gabi Balint, dar susține că înainte de meci jucătorii nu credeau foarte mult în calificare.

„Anderlecht avea în echipă șase internaționali belgieni, noi credeam că avem șanse minime de a merge mai departe, dar am jucat de a dreptul senzațional. Este cel mai bun meci din istoria Stelei, nu doar din acel sezon. De asemenea, este cel mai bun meci pe care eu l-am făcut vreodată. Cred că puteam să marcăm 6 goluri, dar și belgienii au avut o ocazie mare la 2-0. A scos Duckadam o minge foarte grea. Per total, am meritat să jucăm finala, pentru că am dominat și am avut multe acțiuni spectaculoase, pase din prima, cu călcâiul”, a declarat Victor Pițurcă pentru Steaua TV, rememorând și cum i-a motivat Emerich Ienei înaintea partidei: „Nea Imi avea metodele lui de a ne motiva:<pe ei pe mama lor, prin ofensiva noastră le pregătim defensiva, îi călcăm pe ochi>”.

În schimb, Ștefan Iovan este de părere că Steaua a făcut meciuri excelente și împotriva celor de la Sparta Praga sau Honved.

„Suspansul a fost mai mare cu Anderlecht, dar noi am mai făcut meciuri foarte bune în acea perioadă. Cu Sparta Praga, la acea victorie din deplasare cu 5-1 sau cu Honved la București. Îmi amintesc și acum cum ne spunea nea Imi „să ne urcăm la gâtul lor”. Am dominat fotbalul european timp de 3-4 ani. Nu a fost nicio surpriză că am reușit să câștigăm Cupa Campionilor”, a declarat căpitanul de la Sevilla.

Distribuire social media