Mică și puternică

Povestea Ioanei Miron, cea mai tânără medaliată de la Campionatul European de haltere de la Sofia (Bulgaria). La 18 ani, sportiva Stelei a obținut medalia de bronz, la aruncat, la categoria 45 kg

Născută lângă Botoșani, în satul Zlătunoaia, Ioana Miron a intrat pentru prima dată la 11 ani în sala de haltere. ”La școală a venit fostul meu antrenor, Mihai Drescanu. A selectat 12 copii, dar dintre toți, doar eu mai fac haltere. Restul au abandonat repede”, povestește Ioana Miron.

”Când am intrat în sala de haltere, am fost mai mult curioasă să văd cum e acolo. Oricum, eu sunt o fire mai băiețoasă, mă jucam și acasă cu mașinuțele, nu cu păpușile. Mi-a plăcut, e un sport pentru oamenii puternici”, a adăugat Ioana.

Patru recorduri la 15 ani

Ioana Miron a avut rezultate de la primele competiții. La Europeanul sub 15 ani, din Israel, în 2019, a stabilit patru recorduri europene. A fost prima dată când a urcat pe prima treaptă a podiumului. În 2022, la Europeanul sub 17 ani, la categoria 45 kg, în Polonia, Ioana a câștigat din nou alte trei medalii, la smult, la aruncat și la total. ”A fost o perioadă foarte bună. Am văzut că se pot obține rezultate și mi-a dat încredere”.

La Europeanul de anul trecut, de la București, Ioana Miron a ratat concursul la categoria 45 kg. ”Am căzut la aruncat, nu am avut nicio încercare reușită. La smuls am fost pe locul 6, dar degeaba, că la total nu am punctat”, povestește Ioana.

A urmat un nou concurs ratat. ”Nici la Mondialele sub 20 de ani, din Mexic, nu am reușit nimic. Și acolo, am ratat din nou aruncatul. Am fost tare dezamăgită, dar am conștientizat că nu e așa ușor cum părea”.

A semnat cu Steaua București

În acest an, Ioana Miron s-a transferat de la CS Botoșani la Steaua București, iar prima competiție la care a participat sub culorile roș-albastre a fost Campionatul European de la Sofia, de luna trecută. ”A fost primul meu concurs de senioare. Am avut mari emoții. Mi-era frică să nu se întâmple la fel ca la junioare, să nu-mi iese aruncatul. Antrenorul Ionuț Onel m-a văzut că mi-e teamă. A fost psiholog, antrenor, de toate. A avut mare încredere în mine și până la urmă am reușit”, a povestit Ioana.

Ea a avut la aruncat o încercare de 85 Kg, cu care s-a clasat pe locul 3, obținând medalia de bronz. La smuls, ”stilul meu mai slab”, cum recunoaște Ioana, a reușit 65 kg și a terminat pe 4. ”Dacă aș fi ridicat 68 kg și 90 kg, cât ridic eu de obicei, aș fi terminat pe doi și la smuls și la total. Dar, asta a fost acum, atât am putut, muncim în continuare pentru competițiile următoare”, spune încrezătoare micuța halterofilă. Visează ca într-o zi să ajungă la Jocurile Olimpice. ”Acum la Paris nu mai pot, dar peste patru ani, la Los Angeles, nu vreau să mai ratez calificarea”, spune sportiva care pe 5 ianuarie a împlinit 19 ani.

Emoții la Bacalaureat

Ioana Miron se pregătește acum pentru examenul de Bacalaureat. ”Am avut deja simulări la limba română și istorie, mai am doar la logică. Între antrenamente, mai pun mâna și pe carte”, încheie Ioana.

Distribuire social media