Muzeul CSA Steaua – Bucuresti

Muzeu Steaua BucurestiMuzeul CSA Steaua din București este, fără nici o exagerare, un adevărat templu al sportului. Cupe, medalii, plachete, distincții, fotografii și alte mărturii ale performanțelor de excepție realizate de sportivii militari de la înființarea clubului, în 1947, până în prezent, compun un tezaur inestimabil nu doar al sportului militar, ci și al celui românesc.

Amenajat în incinta tribunei oficiale a stadionului de fotbal din complexul Ghencea, muzeul oferă o imagine completă a activității și performanțelor, naționale și internaționale, realizate de toate secțiile tradiționale ale clubului militar.

Iubitorii culorilor roș-albastre, ca și împătimiții de istorie sau simplii vizitatori, vor pătrunde aici în universul mirific al recordurilor sportive și vor parcurge, spiritual, incredibilul drum de aur al clubului – de la primul titlu de campion al României obținut de atletul Dumitru Tălmaciu în 1947, până la cea de-a doua medalie olimpică de aur cucerită de gimnasta Sandra Izbașa la Londra, în 2012.

Vizitatorii vor putea afla, de asemenea, frumoasele povești care au dus la apariția jocurilor sportive, de la prima echipă de handbal încropită pe un șervețel de hârtie la masa de seară, la echipa de hochei care privea pe geam așteptând să înghețe apa lacului, pentru a putea juca. Vor retrăi emoțiile primului titlu olimpic obținut de Iosif Sârbu în 1952, vor atinge înălțimile de senzație ale atletei Ioalanda Balaș – dublă campioană olimpică în 1960 și 1964, autoare a nu mai puțin de 14 recorduri mondiale – vor cunoaște campioni și sportivi de legendă precum Viorica Viscopoleanu, Ion Corneliu, Toma Simionov, Nicu Vlad, Cornel Oțelea, Cristian Gațu, Anișoara Cușmir, Sorin Babii, Laura Badea, Camelia Potec, Alina Dumitru și mulți, mulți alții.

Desigur, din periplu nu va lipsi parcursul unic al echipei de fotbal a clubului, cu nume aflate de atâția ani în inimile tuturor românilor precum Emerich Ienei, Anghel Iordănescu, Marius Lăcătuș, Gică Hagi – întreaga echipă care a reușit performanța, neegalată în România, de a cuceri Cupa Campionilor Europeni în 1986 și Super Cupa Europei în 1987 – trofee aflate la loc de cinste în muzeu.

Realizat într-o arhitectură modernă, muzeul CSA Steaua din București va bucura ochii și inima oricui îi trece pragul și va rămâne un permanent punct de interes pe harta Bucureștiului. În același timp, el reprezintă prima bornă a unui circuit național de promovare a valorilor sportului stelist, în cadrul proiectului ”Steaua Fan Club Stand Museums”, care urmărește înființarea unor mini-muzee – centre de promovare ”Steaua” în cele mai importante orașe din România.