Numele Stelei asociat cu România, statul de drept și valorile europene

În seara zilei de 10 ianuarie 2019, la Ateneul Român din București, România a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, pentru un mandat de 6 luni. Lansarea oficială a adus la București o serie de nume sonore din leadearshipul european. Printre vorbitori s-a aflat polonezul Donald Tusk, președinte al Consiliului European, care a susținut un discurs emoționant, în limba română. Tusk a făcut trimitere la proverbe românești și a citat din Mircea Eliade sau Andrei Pleșu. Donald Tusk a enumerat o serie de mari artiști români cum ar fi George Enescu, Nichita Stănescu, Emil Cioran, Eugene Ionesco, Andrei Pleșu, Tristan Tzara etc.

Donald Tusk a evocat și nume sonore de sportivi români recunoscuți pe mapamond, precum Nadia Comăneci sau Simona Halep. Cheia de boltă a cuvântării rostite de către oficialul european a fost legată de marea performanță realizată de echipa de fotbal Steaua București, în anul 1986, când „militarii” au cucerit Cupa Campionilor Europeni, la Sevilla, după victoria la loviturile de departajare cu FC Barcelona.

„Fac apel la români să apere libertatea, integritate, statul de drept și Constituția cu aceeași hotărâre cu care a apărat portarul Helmuth Dukadam cele 4 penalty-uri în finala Cupei Campionilor de la Sevilla. Atunci mi s-a părut imposibil, dar el a reușit. Și voi veți reuși! Vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Tusk. „Fac apel la români să apere fundamentele civilizației noastre europene”, a mai spus președintele Consiliului European.

Momentul a fost aplaudat la scenă deschisă de către auditoriu, ceea ce reprezintă încă o dovadă a veleităților diplomatice pe care le interpretează sportul, în societatea actuală.

România a preluat de la Guvernul Austriei mandatul de jumătate de an la președinția Consiliului Uniunii Europene, aceasta fiind, în egală măsură, un drept și o obligație a unei țări membre a Uniunii Europene.

Distribuire social media