S-a stins o stea! A murit Gheorghe Berceanu, ”Hercule de buzunar”!

La Olimpiada de la Munchen ’72, Gheorghe Berceanu cucerea titlul la greco-romane, 48 de kg, spulberându-şi toţi adversarii. Inima ”uriașului” luptător a încetat să mai bată la doar 72 de ani.
 
Gheorghe Berceanu a fost și va fi un erou al luptelor românești. Supranumit ”Hercule de buzunar”, pentru statura sa (avea doar 1.50 metri), sportivul legitimat la Steaua a avut rezultate uriașe pe saltea.
Campion olimpic la Jocurile Olimpice de la Munchen 1972, micul ”uriaș” a fost neînvins mai bine de trei ani la categoria 48 kg! A fost dublu campion mondial în 1969 și 1970 și triplu campion european (1970, 1972, 1973).
 
Într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor, Gheorghe Berceanu spunea că, toată viața sa, cel mai puternic adversar a fost cântarul! Berceanu îşi amintea că “înainte cu trei zile de concurs, nu puteam să dorm de sete, îmi tamponam buzele cu un prosop umed”. ”În mod normal, eu aveam 53 de kilograme. Cu două săptămâni înainte de concurs, ca întotdeauna, începeam slăbirea. N-am fost niciodată un gurmand, dar era greu. Mai ales că atunci nu era ca acum, când concursul ţine o zi. Faci cântarul seara, poţi să mănânci, lupţi a doua zi. Atunci a durat 5 zile. Trebuia să faci cântarul în fiecare dimineaţă la opt, iar după două-trei ore intrai să lupţi. Ce să mai faci? Că de mâncat nu puteai, cum să intri pe saltea cu burta plină?”, a povestit Hercule de buzunar.
 
După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor la secția de lupte greco-romane a clubului Steaua București.
A primit titlul de Spotiv Emerit, iar în 2000 i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de cavaler. În 2020, a fost inclus în Hall of Fame – ul Federației Internaționale de Lupte.
 
Un om plin de viață, un caracter puternic, inima uriașului Gheorghe Berceanu a încetat să mai bată azi, 30 august.
Condoleanțe familiei îndoliate! Pentru Steaua, Gheorghe Berceanu va rămâne un erou, un model al sportului românesc. Rezultatele sale vor păstra vie pentru totdeauna imaginea unuia dintre cei mai valoroși luptători ai României.
Distribuire social media