Solicitare către TVR 1 privind atribuirea corectă a identității STEAUA

Pentru corecta informare a opiniei publice, referitor la producția de televiziune a TVR1 „Microbist de România”, (https://www.youtube.com/watch?v=Cnd72Phc16Q), din data de 28.04.2021, CSA „Steaua” face următoarele precizări:  

  • Ați asociat imaginea Steaua București cu S.C. FCSB S.A. (FCSB) în materialele dumneavoastră de comunicare, inducând astfel în eroare opinia publică;
  • Steaua București nu permite asocierea incorectă şi nelegală a nici unei entități sau persoane fizice cu mărcile sale în scopul de a-şi crea o imagine pe baza istoriei şi performanțelor celui mai important club sportiv din România;
  • Steaua București nu a înstrăinat niciodată marca, palmaresul, tradiția, istoria sau culorile către FCSB, către orice altă entitate comercială sau sportivă.

Art. 31 alin. (4) din Constituția României  ne precizează că mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

Conform deciziilor ÎCCJ nr. 3425/2014 şi a CAB989A/2016, a prevederilor legislației audiovizualului în vigoare, cât şi a demersurilor Consiliului Național al Audiovizualului, Clubul Sportiv al Armatei „STEAUA” reamintește tuturor instituțiilor de presă folosirea corectă a denumirii „STEAUA” sau „STEAUA BUCUREȘTI” în comunicările publice fără a se face asociere cu echipa Fotbal Club FCSB din Liga 1. Este de notorietate faptul că FCSB a pierdut definitiv dreptul de asociere cu marca STEAUA. Această situație se perpetuează cu toate că, din anul 2017 CNA, având în vedere deciziile instanțelor judecătorești, a transmis radiodifuzorilor o adresă de atenționare prin care le-a reamintit obligația de a asigura informarea corectă a publicului, pentru conformitate.

De asemenea, Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” a luat act de decizia Consiliului Național al Audiovizualului, din data de 07 mai 2018, de a sancționa anumite posturi de televiziune pentru folosirea incorectă a denumirii „Steaua” sau „Steaua București” în  comunicările publice legate de echipa Fotbal Club FCSB din Liga 1.

Facem precizarea că pentru această producție de televiziune nu a fost solicitat și punctul de vedere al CSA Steaua, așa cum ar cere regulile deontologice ale profesiei de jurnalist, creând prejudicii de imagine Clubului Sportiv al Armatei „STEAUA”.
Prin prezenta vă atenționăm să nu mai asociați numele Clubului Sportiv al Armatei Steaua cu cel al echipei din Liga I FCSB.

Pe această cale dorim să asigurăm opinia publică, suporterii steliști că Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” face toate demersurile necesare pentru protejarea mărcilor „Steaua” și „Steaua București” și pentru a asigura o informare corectă a publicului.

În final, vrem să vă asigurăm și de această dată, de deschiderea noastră pentru o bună colaborare și prezentare reală și obiectivă a faptelor și evenimentelor ce țin de clubul nostru”.

Distribuire social media