Steaua București are Cupa Campionilor Europeni în ADN

Steaua București este clubul de lângă inimă, dar poate fi denumit, fără teama de a greși, și clubul campionilor. Pe lângă numeroasele medalii cucerite la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale, Campionatele Europene și Jocurile Mondiale Militare, sportivii de la clubul Steaua București au cucerit și trofeul Cupei Campionilor Europeni. În 11 rânduri, la trei sporturi: fotbal, handbal și scrimă!

7 mai 1986, o zi de neuitat pentru suflarea roș-albastră

Pentru sportul din România, cel mai mare succes la nivel de echipe de club a fost realizat pe 7 mai 1986. Și a fost reușit de echipa de fotbal Steaua București! După un parcurs fantastic, formația condusă de pe margine de Emeric Ienei a câștigat Cupa Campionilor Europeni la fotbal, la capătul unei finale incredibile cu FC Barcelona, scor 2-0 după lovituri de la 11 metri. Lăcătuș și Balint au marcat atunci pentru Steaua, dar eroul serii a fost Helmut Duckadam. Portarul roș-albaștrilor a apărat patru lovituri de la 11 metri și a intrat în Cartea Recordurilor cu performanța sa.

Echipa Stelei din finala de la Sevilla a fost următoarea: Duckadam – Iovan (cpt.), Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu – Balint, Bălan (75 A. Iordănescu), Boloni, Majearu – Lăcătuș, Pițurcă (107 M. Radu). Drumul Stelei până în finala din 7 mai a fost următorul: turul I – 4-1 și 1-1 cu Vejle Boldklub (Danemarca), turul II – 0-1 și 4-1 cu Honvéd Budapesta (Ungaria); sferturi de finală – 0-0 și 1-0 cu Kuusysi Lahti (Finlanda); semifinale – 0-1 și 3-0 cu Anderlecht Bruxelles (Belgia). Câteva luni mai târziu, pe 24 februarie 1987, la Monte Carlo, Steaua cucerea și Supercupa Europei, scor 1-0 cu Dinamo Kiev, gol marcat de Hagi în minutul 44.

Handbalul masculin a scris istorie în anii ’60-‘70

Handbalul masculin a adus două Cupe ale Campionilor Europeni în vitrina clubului din Ghencea.  Pe 26 aprilie 2020, Steaua a aniversat 52 de ani de la prima victorie în cea mai prestigioasă competiție intercluburi din Europa. Pe 26 aprilie 1968, Steaua învingea în finala CCE pe Dukla Praga, scor 13-11. La acel succes memorabil au fost în teren următorii: Alexandru Dincă, Ion Belu, Iosif Iacob, Gheorghe Gruia, Cornel Oțelea, Gheorghe Goran, Ion Popescu, Mihail Marinescu, Dan Roșescu, Cristian Dieter, Dan Alboaica, Olimpiu Savu. Antrenori: Octavian Nițescu și Olimpiu Nodea.

Aproape nouă ani mai târziu, pe 22 aprilie 1977, s-a produs cel de-al doilea succes al echipei de handbal Steaua București în Cupa Campionilor Europeni. La acea vreme, roș-albaștrii au învins în marea finală pe ȚSKA Moscova (URSS), scor 21-20.

Lotul echipei din Ghencea a fost format din: Nicolae Munteanu, Virgil Marchidan – Constantin Tudosie, Victor Neagu, Werner Stockl, Cheli Grisa, Laurențiu Roșu, Ștefan Birtalan, Dan Petru, Cristian Gațu, Radu Voina, Gabriel Kicsid, Cezar Drăgăniță, Ioan Vărgălui. Antrenori: Cornel Oțelea și Otto Tellman.

Până în marea finală, Steaua a avut următorul parcurs:
turul 1: 38-21 și 38-18 cu Duina Pal Trieste (Italia);
optimi: 28-11 și 32-17 cu HB Dudelange (Luxemburg);
sferturi: 22-19 și 18-20 cu Alicante Balonmano (Spania);
semifinale: 29-22 și 19-19 cu Fredericia KFUM (Danemarca).

Scrima a cucerit opt trofee la spadă și floretă!

La scrimă, echipele clubului Steaua București au cucerit de-a lungul timpului de opt ori Cupa Campionilor Europeni. Toate cele opt succese au fost realizate la feminin. Cinci dintre ele au fost la spadă, în 2005, 2008, 2011, 2012 și 2016, iar trei au fost la floretă în următorii ani: 2005, 2006 și 2017.

Ultimul succes la spadă a avut loc pe 5 martie 2016. Cu cinci luni înainte de a cuceri aurul la JO de la Rio, trei dintre componentele echipei de spadă ale României au adus un trofeu important în vitrina Stelei. În componența Ana Maria Popescu (Brânză), Simona Gherman, Simona Pop și Greta Vereș, echipa roș-albastră a câștigat Cupa Europei (sau Cupa Campionilor Europeni) la spadă feminin, competiție desfășurată în localitatea italiană Caserta. Parcursul spadasinelor românce, antrenate de Dan Podeanu și George Epurescu, a fost următorul: grupe — 45-13 cu Clubul de Scrimă Linköpings (Suedia) și 45-15 cu AS Pro Vercelli (Italia); tabloul de 8 — 45-33 cu Clubul de Scrimă Basel (Elveția); semifinale — 45-21 cu Aeronautica Militară (Italia); finala — 45-38 cu Clubul de Scrimă Moscova (Rusia).

La floretă, cel din urmă succes a fost realizat în urmă cu trei ani. Pe 14 mai 2017, Steaua Bucureşti a câştigat Cupa Europei (sau Cupa Campionilor Europeni)la floretă feminin, în Sala Mihai Viteazul din Capitală, după ce a învins în finală echipa SVSM Kiev (Ucraina) cu scorul de 38-37. În faza grupelor, Steaua Bucureşti a dispus cu 45-33 de Hapoel Akko Romach Abirim (Israel) şi cu 45-20 de Şcoala de scrimă Chişinău (Republica Moldova).
CSA Steaua a fost formată din: Mălina Călugăreanu, Maria Boldor, Rebeca Cândescu şi Anca Săveanu. Antrenori: Petre Ducu şi Florin Gheorghe.

Distribuire social media