Steaua București, clubul de lângă inimă! Clubul campionilor olimpici!

Steaua București este clubul de lângă inimă. De lângă inima suporterilor, sportivilor și a tuturor celor care simt și trăiesc pentru culorile roșu și albastru. Dar, mai presus de toate, Steaua București este al campionilor. Cel mai galonat club din România împlinește pe 7 iunie 73 de ani de existență și se poate lăuda că are 39 de campioni olimpici!

Între 1952 și 2016, sportivii de la clubul Steaua București au cucerit numeroase medalii la Jocurile Olimpice, iar aurul a lipsit doar de la ediția Melbourne (1956).
În total, până în prezent, clubul Steaua București are 39 de campioni olimpici.
Drumul a fost deschis în 1952, la Jocurile Olimpice de la Helsinki, de către Iosif Sârbu, la proba de tir, armă liberă, calibru redus, 40 focuri, poziția culcat. La 27 de ani, sportivul clubului Steaua București devenea primul campion olimpic al României după o finală de poveste. Iosif a atins totalul de 400 de puncte în poligonul aflat la 25 de kilometri de Helsinki, la fel ca și Boris Andreev (URSS). Victoria în cele din urmă a fost acordată lui Iosif deoarece conducea cu 33 de lovituri în mijlocul țintei față de cele 28 ale adversarului.

JO Los Angeles 1984, o ediție de zece!

Cea mai prolifică ediție a Jocurilor Olimpice de vară pentru sportivii clubului Steaua București a avut loc în 1984, în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles. Pe coasta de Vest a SUA, sportivii roș-albaștri au cucerit 28 de medalii, dintre care zece de aur, șase de argint și 12 de bronz!

Cei zece campioni olimpici ai Stelei din urmă cu 36 de ani au fost următorii: Anișoara Cușmir-Stanciu (atletism), Elena Horvath, Sofica Corban (ambele canotaj), Petre Becheru, Nicu Vlad (ambii la haltere), Toma Simionov (canoe), Constantin Agafia, Nastasia Ionescu, Tecla Marinescu (toate la kaiac) și Andrei Vasile (lupte).

Atleta Iolanda Balaș Soter (Roma – 1960 și Tokyo – 1964), canoistul Toma Simionov (Moscova – 1980 și Los Angeles – 1984), canotoarele Veronica Cochelea (Atlanta – 1996 și Sydney – 2000) și Ioana Olteanu (Atlanta – 1996 și Sydney – 2000) și gimnasta Sandra Izbașa (Beijing – 2008 și Londra – 2012) sunt singurii sportivi din cadrul clubului roș-albastru care au reușit să cucerească două medalii de aur la două ediții diferite ale Jocurilor Olimpice de vară!

Ultimul aur românesc la Jocurile Olimpice are amprenta Stelei!

Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din 2016, s-au încheiat cu doar o medalie de aur în dreptul delegației țării noastre. În urmă cu patru ani, echipa de spadă feminin a României a cucerit medalia de aur după un parcurs fantastic. Rând pe rând, elevele pregătite de către Dan Podeanu și George Epurescu au depășit SUA, Rusia și China, aducând unica medalie de aur a României la competiția supremă din Brazilia. În urmă cu patru ani, echipa României a fost formată din trei spadasine de la Steaua București – Ana Maria Popescu (Brânză), Simona Gherman și Simona Pop – și una de la CS Dinamo (Loredana Dinu).

Distribuire social media