Steaua, Eveniment: Petre Mitu s-a întors ”acasă”!

Are 37 de ani și cea mai mare parte din viață a trăit-o pe terenul de rugby. A alergat sute, mii de kilometri pe gazon, cu balonul oval în brațe. A fost unul din jucătorii emblematici ai României care, spun cunoscătorii rugby-ului, a revoluționat postul pe care a jucat atât la Steaua, cât și în echipa națională. Lui Petre Mitu însă, destinul nu i-a adus gloria și fericirea atât de meritate la finalul unei cariere de excepție, ci vestea crudă a unui dignostic implacabil: scleroza laterală amiotrofică, o boală nemiloasă pe care inimosul rugbist nu o mai poate opri, care nu se poate vindeca, a cărei evoluție poate fi cel mult stopată sau întârziată printr-un tratament costisitor.

Ieri, Petre s-a întors ”acasa”, între ai lui, alături de coechipierii lui de odinioară de la Steaua. Nu a vrut să lipsească, oricât de mare a fost efortul, de la evenimentul pe care fostul său camarad Daniel Boldor (actualul antrenor al roș-albaștrilor) l-a organizat pentru el, împreună cu spadasina Ana-Maria Brânză, în cadrul campaniei ”Aleargă de ziua ta!”. Mai precis, Daniel i-a dedicat lui Petre propria sa zi de naștere, rugându-și prietenii, elevii, coechipierii și pe toți participanții la eveniment ca, în loc de obișnuitele cadouri aniversare, să doneze sumele respective pentru sprijinirea fostului rugbist.

Petre a fost și este un exemplu pentru noi toți. Când intra pe teren, vedeai cât de mult iubește sportul ăsta. Își dădea sufletul în fiecare meci. Un om deosebit, cu inimă mare, un familist adevărat… Ei sunt patru frați și toți au făcut rugby… Prin acest meci am vrut să-l ajutăm, dar și să-l onorăm pentru toată activitatea lui sportivă. Este un om minunat!”, a spus sărbătoritul lunii octombrie.

Profund impresionată de prezența pe teren a fostului rugbyst a fost și spadasina Ana-Maria Brânză: ”Mă bucur enorm că Petre a venit în mijlocul nostru. Îi știm realizările, palmaresul. Iar noi sportivii mai știm un lucru: că echipa este totul. Asta ne demonstrează și Daniel Boldor, sărbătoritul lunii octombrie, care s-a înscris în campania noastră să-și ajute fostul coechipier. E un gest extraordinar!”

Alături de Daniel au venit și fetele sale, foretistele Ana și Maria Boldor, dar și întreaga echipă de rugby CSA Steaua. Toți au ”încins” un meci de rugby-tag, o variantă non-combat a acestui sport, în care jucătorii poartă o centură de care sunt prinse două eșarfe (”tag”-uri). Cel care are balonul poate fi oprit fără placaj, dacă i se smulge unul din tag-urile de la brâu. Nu este un joc complicat, aproape că te duce cu gândul la leapșa copilăriei noastre. Însă pentru jucătorii adevărați de rugby, nu a fost deloc ușor să fie atât de ”delicați”, mai ales cu niște dueliste extrem de agile printre ei. Meciul a fost intens disputat, echipele au avut parte de o galerie zgomotoasă și mucalită compusă din rugbiștii steliști rămași pe margine alături de Petre, iar la final scorul – desi strans –  nici n-a mai contat.

Finalul evenimentului, desfășurat pe iarba de un verde crud a terenului de rugby Steaua din complexul Ghencea, a dus emoțiile la apogeu și a adus boabe de rouă în ochii duri ai rugbiștilor militari. ”Vă mulțumesc… din suflet…, a articulat Petre Mitu cu greu, efect al bolii care îl stăpânește. Chiar dacă nu era vorba de bani… de ajutor…  eu oricum aș fi venit. Faptul că v-ați gândit la mine… că v-ați gândit să jucați un meci de rugby pentru mine… înseamnă mult… vă mulțumesc”, a spus fostul rugbist, cu mâna la inimă. ”Te așteptăm oricând  Petre. Ești al nostru, aici ești acasa!”, i-au strigat rugbiștii steliști, care l-au luat apoi în mijlocul lor pentru o fotografie de familie și pentru un ”Mulți ani trăiască!” ad-hoc.

***

Acesta a fost ultimul episod marca ”Aleargă de ziua ta! by Ana Maria Brânză”. Campania, care s-a derulat timp de 12 luni, se va încheia oficial de ziua Anei, în noiembrie – așa cum a și început – prilej pentru o întâlnire cu toți sărbătoriții care au renunțat bucuroși la cadourile pe care le-ar fi putut primi de ziua lor pentru a face un bine, cu cei care au fost sprijiniți și cu toți prietenii campaniei, care au participat la evenimente, au făcut mișcare și au donat pentru a ajuta.

Distribuire social media