FILĂ DE ISTORIE – RUGBYȘTI STELIȘTI MARTORI LA UN RECORD MONDIAL

În urmă cu 60 de ani, mai precis pe 19 mai 1957, pe Stadionul ”23 August” din București, a avut loc un meci de rugby, între selecționatele României și Franței, rămas în istorie. Partida, care apoi a devenit tradițională între cele două naționale, era prima de după cel De-al Doilea Război Mondial.

Cocoșii galici ne-au învins dramatic, cu 18-15, după ce tricolorii au condus cu 15-6. La acest meci a asistat o sumă record de spectatori, 95 000 conform statisticilor vremii. Forul mondial de rugby a declarat, la vremea respectivă, drept record al lumii de asistență la un meci de rugby între echipe naționale, partida România – Franța.

Acest record a rezistat aproape 20 de ani, fiind doborât pe 1 martie 1975, când în Scoția, la Edinburgh, la meciul Scoția – Țara Galilor au asistat 104 000 spectatori. Actualmente, meciul România – Franța din 1957, ocupă locul 4 în ierarhia amintită.

Demn de remarcat este că osatura echipei naționale a României, la meciul intrat în istorie, venea de la CCA București, vechea denumire a CSA Steaua București. În garnitura de la meciul recordului mondial s-au aflat următorii rugbyști roș-albaștri: Alexandru TEOFILOVICI, Atanase MARINACHE, Mărgărit BLĂGESCU, Alexandru PALOȘANU, Ion FLORESCU, Rene CHIRIAC, Alexandru PENCIU și Radu NANU. Așadar mai mult de jumătate dintre componenți, 8 la număr, erau steliști.

Strălucitorul fundaș Alexandru PENCIU a marcat atunci 9 puncte în contul României, prin două lovituri de pedeapsă și un dropgol.

Secția de rugby a CSA Steaua București a fost, permanent, un furnizor de calitate pentru loturile naționale ale României, așa că introducerea în context a acestei informații, despre steliștii martori la meciul cu record de asistență, nu trebuie să mire pe nimeni. Din acest motiv, ne permitem să marcăm și noi această bornă istorică a sportului cu balonul oval din România.

foto: extras din cartea ”Rugby – Istorie românească povestită de un grivițean”, Volumul I, autor Traian Moldoveanu

Distribuire social media