„La Mulți Ani”, Ștefan Birtalan!

Stelistul Ștefan Birtalan, una dintre cele mai proeminente figuri ale handbalului românesc, își serbează azi ziua de naștere.

Își începe activitatea ca handbalist la Clubul Sportiv din Baia Mare. În anul 1970 devine titular al echipei de handbal a Clubului Sportiv al Armatei Steaua București. Bine dotat din punct de vedere fizic și stăpân al unei tehnici superioare, cu o forță a brațului impresionantă, devine „tunarul” echipei, remarcându-se, ani la rând, ca golgeter al campionatului național al României. Timp de 12 ani a fost considerat unul dintre cei mai eficienți jucători de handbal ai lumii, pentru echipa României, fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054).

Handbalistul roș-albastru deține un palmares sportiv strălucitor:

  • Dublu campion mondial 1970 și 1974;
  • Vicecampion olimpic la Montreal 1976 și medaliat cu bronz la Munchen 1972 și Moscova 1980;
  • A câștigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1977;
  • A fost golgheterul Campionatului Mondial în 1974 cu 43 de goluri, dar și la Jocurile Olimpice de la Montreal cu 34 de goluri;
  • A fost desemnat cel mai bun handbalist al lumii și cel mai bun sportiv român în 1974, 1976 și 1977;
  • A câștigat de douăsprezece ori titlul de campion al României la handbal;
  • A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa națională totalizând 231 de meciuri.

După ce a renunțat la activitatea de jucător, Ștefan Birtalan a fost antrenor atât la echipe de club, cât și la națională, conducător și chiar membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal. Ca antrenor, cu Steaua, a fost de șase ori Campion al României și a câștigat trei Cupe ale României.

Pentru meritele sale i se acordă în 1974 titlul de Maestru emerit al sportului și este pe locul VII în topul celor mai buni handbaliști din toate timpurile. I-a fost acordată Medalia națională „Serviciul Credincios” clasa I.

Clubul Sportiv al Armatei „Steaua București” îi transmite multă sănătate și un sincer și călduros „La Mulți Ani”!

Distribuire social media