Theodor Matican a câștigat prima bătălie cu Comitetul Național Paralimpic

Theodor Matican (24 de ani) s-a născut cu dizabilități, având diagnosticul de paralizie cerebrală în formă diskinetică coreo-atetozică. Este descris prin prezența unor tulburări de coordonare, de statică și dinamică, de mers și echilibru.

La Jocurile Paralimpice de la Tokyo, desfășurate între 24 august și 5 septembrie 2021, Theo își obținuse dreptul de participare, dar Comitetul Paralimpic din România i-a interzis acest lucru cu însoțitor. Motivul dezvăluit de tatăl sportivului, doctorul craiovean Sorin Matican, a fost faptul că ”Theo nu poate să se îmbrace sau să se încalțe singur!”. Forul paralimpic din România a refuzat să-l includă în delegație, iar campionul național și european de ciclism, la categoria sa, a rămas acasă.

CNCD a stabilit: sportivul Theodor Matican a fost discriminat de Comitetul Național Paralimpic

Tatăl sportivului a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Acesta a invocat și faptul că președinta Comitetului Național Paralimpic, Sally Wood Lamont, a spus despre Theodor Matican: „nu va mai participa până nu-mi face mie dovada că știe să schieze”.

Colegiul director al CNCD a stabilit că afirmația oficialului reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate. Ca urmare, a sancționat-o pe Sally Wood Lamont ci o amendă contravențională de 1.000 de eli. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi: șapte.

Și Comitetul Național Paralimpic a fost amendat de CNCD cu sma de 10.000 de lei pentru „restrângerea accesului la Tokyo 2021”.

Tatăl sportivului a spus că nu se va opri aici și va acționa în instanță civilă Comitetul Național Paralimpic. „Vom continua să ducem cazul în instanțe civile pentru a ni se recunoaște dreptul de a fi participat la Paralimpiadă”, a declarat Sorin Matican.

Theodor Matican a fost decorat cu ” Emblema de Onoare a Armatei României”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, i-a conferit Emblema de Onoare a Armatei României sportivului clubului nostru, Theodor Matican, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe 22 iunie la sediul M.Ap.N. Decorația a fost acordată sportivului „în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obținute la competițiile sportive, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României”.

„Palmaresul sportiv al lui Teo este cu adevărat impresionant, nu doar pentru un sportiv paralimpic, ci pentru oricare practicant al sportului de performanță. Faptul că a obținut rezultate atât de bune la mai multe discipline sportive pentru paralimpici – ciclism, schi alpin, înot și triatlon, denotă un caracter puternic, voință de fier și putere de muncă de neclintit. Te felicit, dragă Teo, pentru aceste rezultate care ne fac mândri și îți doresc mult succes la apropiatele competiții pentru care te pregătești!”, i-a transmis ministrul Vasile Dîncu sportivului stelist.

Distribuire social media