Azi 08 septembrie 2020, a debutat cea de-a 53-a ediție a competiției cicliste „Turul României”, una dintre cele mai prestigioase curse de ciclism rutier din sud-estul Europei. La start au fost prezenți aproximativ 120 de cicliști care vor parcurge un traseu de peste 800 km. Etapa finală este la București, pe 13 septembrie. În cadrul competiției, vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul roșu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) și tricoul albastru (cel mai bun român).
Această competiție organizată de Federația Română de Ciclism, este inclusă în calendarul competițional european al Uniunii Cicliste Internaționale la categoria 2.1, ceea ce presupune că pot fi invitate echipele profesioniste ce participă în Turul Franței sau al Italiei, echipe semi-profesioniste, continentale și naționale.
La aceast eveniment, din lotul României fac parte și cicliștii steliști Bidilici Cosmin și Țvetcov Serghei. Lotul echipei Steaua București participant la această întrecere este format din următorii sportivi: Crista Daniel, Pleșea Valentin, Barbu Leonard, Horvath Roland, Mihnea Cristian, Coman Bogdan și Drăgoi Valentin.
În deschiderea evenimentului a avut loc ceremonia de prezentare a echipelor, urmată de o cursă-prolog, în cadrul căreia echipele au parcurs un traseu de 3,6 km în jurul Pieței Libertății din Timișoara.
Turul României va continua miercuri, 9 septembrie, cu prima etapa. Startul festiv al acesteia va avea loc la ora 11:45, iar startul tehnic – de la ora 12:00. Cicliștii aliniați la start vor parcurge un total de 171,2 km, pe traseul: Timișoara – Orțișoara – Vinga – Arad – Șimand – Chișineu Criș – Salonta – Nojorid – Oradea (Final etapa 1).
Pe 10 septembrie, linia de finish pentru cea de-a doua etapă va fi în Cluj-Napoca, plutonul străbătând peste 200 km pe traseul Oradea- Aleșd – Nușfalău – Șimleul Silvaniei – Zalău – Sânmihaiu – Almașului – Topa Mică – Nădășelu – Cluj Napoca.
Etapa a treia va debuta pe 11 septembrie, cicliștii vor parcurge un traseu de 202,1 kilometri, pe ruta Târgu Mureș – Livezeni – Miercurea Nirajului – Sărățeni – Sovata – Odorheiu Secuiesc – Miercurea Ciuc – Bixad, cu sosire la Lacul Sfânta Ana.
Traseul etapei a patra, cu o lungime de 222,7 km, începe în Brașov și trece prin Ghimbav – Codlea – Făgăraș – Viștea de Jos – Arpașu de Jos – Cârțișoara – Bâlea Lac – Vidraru – Corbeni – Albești de Argeș – Curtea de Argeș, punctul de Finish.
Etapa a cincea, și ultima, va avea loc duminică, 13 septembrie, și va consta într-o probă de circuit cu lungimea de 100 km. Circuitul, cu lungimea de 5 km, va fi parcurs de 20 ori, cu începere de la ora 13:00, pe traseul Piața Presei Libere – Șos. Kiseleff – Arcul de Triumf – Șos. Regele Mihai I – Piața Victoriei și retur.
Despre Turul României
Turul României sau „Mica Buclă” este cea mai importantă competiție ciclistă din România. Prima ediție a Turului, câștigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanță de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenți, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-Butimanu-București. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiția s-a oprit. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima ediție a Turului României, țara noastră devenind a șasea din lume cu propriul tur național. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului.
Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Pitești și București, când cei 109 kilometri au fost parcurși cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romașcanu și Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câștigat fiecare de 3 ori Turului României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale.
Foto: Facebook – Turul României/Ana Georgescu